Diari digital d'Andorra Bondia
Un establiment hoteler del Principat.
Un establiment hoteler del Principat.

Entre el 10 i el 20% de les plantilles d’hotels i restaurants, de baixa


Escrit per: 
M. P. A. / M. P. / Foto: Facundo Santana

La pandèmia està condicionant força la gestió del dia a dia als  hotels. Així descriu la situació el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París. I ho està fent en un doble vessant: d’una banda, per les baixes laborals que estan deixant “fora de servei” entre un 10 i un 20% dels treballadors de la plantilla; i per l’altra, per l’aturada de les vendes que s’està produint des de mitjans de desembre relacionada amb l’embranzida de la sisena onada. “Ens està afectant  i volem ser optimistes, però a vegades costa perquè no veiem l’acabament”, confessa.

En relació amb les baixes laborals, París exposa que tant als hotels associats com als restaurants, “a mida que passen els dies van in crescendo”, la qual cosa dificulta l’operativa de gestió dels establiments. Es tracta d’una dificultat important perquè volen donar un bon servei “i això passa per poder tenir el personal disponible”, diu. A més, l’hostaleria és un sector on es treballa els set dies de la setmana i els establiments a partir de tres estrelles tenen servei vigilància o recepció de nit. I quan un treballador agafa la baixa se li ha de treure la festa a un altre per poder cobrir els diferents torns. “Això limita”, ja que per donar el millor servei fan falta el 100% dels efectius, remarca. Des del sector es valora positivament la reducció dels dies de baixa de 10 a 7 impulsada pel  Govern perquè veuen que és sensible a aquesta problemàtica  “i és una bona ajuda”, però com que cada vegada hi ha més baixes, ara s’estan patint les conseqüències. 

Pel que fa a les vendes, París reconeix que enfocaven l’hivern amb força optimisme, ja que va arrencar amb el pont del Pilar, en el qual hi va haver bones ocupacions. Ara bé, la sisena onada va provocar anul·lacions de reserves per aquestes vacances de Nadal, que en alguns hotels es van recuperar amb noves reserves i en d’altres, no. Però això no és tot, i és que s’han paralitzat les vendes per a la resta de l’hivern. París explica que en la segona quinzena de desembre s’acaben d’omplir els forats de reserves que encara queden per als mesos de febrer, març i abril, i com que això no s’ha produït el sector torna a estar en una situació d’incertesa que alguns establiments es miren amb “certa preocupació”. Fonamentalment, perquè a hores d’ara hi ha una pregunta que no té resposta: “quan s’aplanarà la corba?” Segons el director de l’UHA, aquest és el sentiment generalitzat. 

En aquest sentit, recorda que enguany tampoc no es pot comptar ni amb el mercat rus, ni amb el dels països de l’est ni d’Israel; i d’altres han tingut  una caiguda més important de la prevista, com ara el mercat britànic i el dels països nòrdics, que són importants, sobretot als mesos de gener i febrer. De tota manera, París creu que acabaran tenint uns mesos de febrer, març i abril “possiblement bons, però no com abans de la pandèmia”, i afegeix que és precisament l’impàs actual el que els preocupa: “no sabem quan s’acabarà i quan es recuperarà el mercat”

Podria haver estat millor
En relació amb l’ocupació hotelera de Cap d’Any, que segons dades de l’UHA va fregar el 90%, París manifesta que “és bona, però hauria pogut estar-ho més”. De fet, l’ocupació hotelera mitjana entre el 24 de desembre i l’1 de gener s’ha situat en un 77,6%. 

En aquest sentit, el director de l’UHA, Jordi Pujol, comenta que la segona part d’aquestes festes ha sigut “molt bona, com es preveia”. Ara bé, en la primera part el sector va acusar una sèrie de cancel·lacions i entre el 24 i 26 de desembre l’ocupació va ser del 65,89%, la qual cosa ha fet que l’ocupació de tot el període sigui una mica inferior al que preveien abans de festes, que estava sobre un 83%.

Les patronals confien que el Govern escolti les peticions
Preguntat per les ajudes a la restauració que van posar sobre la taula tant la Unió Hotelera com Autèntics Hotels en la reunió celebrada amb els ministeris de Turisme i d’Economia, París explica que tenen el compromís dels representants d’aquests ministeris de traslladar les seves preocupacions i peticions al consell de ministres que se celebra aquesta tarda, de manera que posteriorment es tornaran a reunir per donar-los una resposta.  “Som optimistes i confiem que ho entendran i que si més no podrem continuar exposant la situació de manera clara perquè la puguin tenir en consideració”, afirma.

plantilles
hotels
restaurants
baixa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte