Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest vespre.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest vespre.

Eric Jover: "Una cosa serà la quantitat sol·licitada i una altra l'atorgada"


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA / CEsteve

El ministre portaveu, Eric Jover, ha anunciat aquest vespre que ja són 504 les empreses i autònoms que han sol·licitat poder accedir al programa de crèdits tous avalats pel Govern per fer front a despeses de funcionament o de refinançament. Amb tot, Jover no ha pogut concretar la quantitat a la qual ascendeixen les peticions. Cal tenir present que ahir, amb 218 peticions, el valor era de 50 milions d’euros, per la qual cosa no ha descartat que ja es rondin els 100 milions.

Ara bé, el ministre ha remarcat que ara s’està en procés d’anàlisi de totes aquestes peticions i ja va deixar clar que “una cosa serà la quantitat sol·licitada i una altra l’atorgada”. Així, va recordar que el primer element que es tindrà en compte és si la petició correspon a les necessitats reals associades a la tipologia de despeses que permet el programa de crèdits tous (despeses de funcionament o de refinançament), mentre que en segon lloc també es valora, tal com estableix el decret, la situació de tresoreria. “Pensem que la motivació d’aquest decret no ha de ser ajudar aquelles empreses que tinguin la tresoreria suficient per poder afrontar els requisits o les tensions de tresoreria que podrien tenir durant els pròxims mesos”, ha exposat.

En aquest sentit ha apuntat que confien que a principis de setmana puguin tenir una fotografia més detallada de la situació.

Dificultats

Igualment ha tornat a insistir que els crèdits tous ha de ser una bona eina perquè les empreses puguin garantir els 100% dels llocs de treball amb el 100% de les retribucions. Un objectiu que no es cansa de repetir cada vegada que se li pregunta per mesures que permetin anar un pas més enllà i aplicar, per exemple, reduccions de salaris o ERTOs, com demana la CEA o la Unió Hotelera (UHA). Ara bé, avui el ministre ja ha admès que “si la crisi econòmica s’allarga, tot i els ajuts, hi haurà empreses que hauran de plantejar-se acomiadar les seves plantilles i plantejar-se molt seriosament la viabilitat d’aquestes empreses”. Jover ha reiterat que arribats en aquest punt el Govern tornarà a oferir un paquet d’ajudes perquè “es pugui mantenir al màxim l’estructura social, però no podem descartar que sigui necessari emprar aquests tipus de mesures que impliquen reduccions salarials per part dels treballadors”. De la mateixa manera, si s’arribés a aquest extrem, ha indicat, en relació amb l’opció de suspendre els lloguers dels particulars que “haurem de mirar quin impacte té i tenir les mesures necessàries perquè sigui sostenible”.

Si bé per ara no es contempla passar a una segona fase, sí que no s’amaga que ja s’hi treballa. I un dels elements que es tenen sobre la taula és una possible reducció salarial dels càrrecs polítics, dels de confiança i fins i tot dels sous dels funcionaris.

Justament el ministre ha informat que s’ha celebrat una reunió entre l’UHA, el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Turisme, Verònica Canals per tractar les inquietuds del sector. Jover ha assegurat que el marge d’acord és molt important, que hi ha bona col·laboració i que s’han emplaçat a tractar conjuntament les noves mesures que s’hagin d’implementar. “Hem aclarit matisos i un cop analitzat hem vist que hi havia més un debat de tempo que de solucions”, ha afirmat. I ha tornat a insistir que la posició del Govern és anar pas a pas i actuar en funció de com evolucioni la crisi sanitària.

Acomiadaments

Sobre el registre habiliat per aquelles persones que hagin estat acomiadades a causa de la crisi de la Covid-19, el ministre ha informat que ja hi ha inscrites 247 persones, 64 de les quals amb contractes indefinits. De fet, Jover ha admès que aquesta casuístca és la que més preocupa.

D'altra banda, la policia ha registrat dues noves infraccions d'empreses que estaven obertes sense tenir el permís necessari.

Andorra
jover
coronavirus
Covid-19
ajuts
empreses
crèdits
quantiat
atorgada
sol·licitada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic