Diari digital d'Andorra Bondia
Es distribueixen els 40.000 estoigs d’euros de col·leccionista del 2015
Es distribueixen els 40.000 estoigs d’euros de col·leccionista del 2015

Es distribueixen els 40.000 estoigs d’euros de col·leccionista del 2015


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Aquesta setmana s’han començat a distribuir els estoigs d’euros andorrans –que inclouen un exemplar de cadascun dels 8 valors– per a col·leccionistes corresponents a l’emissió del 2015, feta per la Monnaie de París per un import global de 2.640.00 euros, segons va informar ahir el titular de Finances, Jordi Cinca. 
El ministre, que confia que a final d’any es puguin distribuir també les presentacions corresponents a l’emissió del 2016 i “recuperar d’aquesta manera la normalitat” després del retard que hi va haver en la distribució de la primera emissió del 2014, va precisar que la distribució s’ha fet a través de 12 empreses numismàtiques andorranes i de 204 més de 22 països diferents, i que, a diferència de la primera emissió on es va prioritzar els professionals del país, s’ha portat a terme al mateix moment per evitar que es poguessin donar disfuncions al mercat.
D’aquesta manera, dels estoigs disponibles, 4.500 ja han estat adquirits per empreses andorranes mentre que se n’han distribuït 32.610 entre els professionals internacionals, i queda per tant un estoc encara de 2.890 presentacions.
Així mateix, Cinca va informar que també s’han distribuït les 85.000 monedes commemoratives de 2 euros encunyades amb motiu del 30è aniversari del reconeixement de la majoria d’edat i els drets polítics als 18 anys, així com les també 85.000 monedes de 2 euros commemoratives del 25è aniversari de l’Acord duaner. En els dos casos, 9.000 de les monedes s’han distribuït als professionals andorrans i 71.930 a les empreses numismàtiques estrangeres que les han sol·licitat i que han acreditat que són un comerç autoritzat per a aquesta activitat.
D’altra banda, Cinca va avançar que l’emissió d’euros andorrans d’aquest 2016, que igual que la del 2014 ha anat a càrrec d’Espanya i és d’un import global de 2.815.000 euros, s’ha centrat principalment en les monedes d’un euro, la del 2015 es va focalitzar en les monedes de 2 euros, i les d’ús corrent ja s’han començat a distribuir a través de les entitats bancàries. 
Quant a les presentacions per als col·leccionistes, hi haurà 35.000 estoigs i també 85.000 peces de dues monedes commemoratives la temàtica de les quals es determinarà més endavant. Pel que fa a la distribució d’aquestes, i tot i la voluntat de fer-la a final d’any, Cinca va admetre que es podria retardar fins a principis del 2017 tot i que és una qüestió que “es parlarà” amb els professionals ja que en un mateix any hauran hagut de gestionar remeses d’anys diferents.
Així mateix, Cinca, que va donar per conclòs tot l’enrenou generat amb la primera emissió assegurant que “s’ha diluït” i que “estem ja dins la normalitat”, va avançar que les presentacions per a col·leccionistes del 2016 inclouran un escut del país en un holograma com a mesura de seguretat.

Estudiar altres formes per a la distribució

Si bé enguany, i també “amb gairebé total seguretat” l’any vinent, la distribució de les col·leccions d’euros andorrans es faran com s’ha fet fins ara, el ministre de Finances, Jordi Cinca, no va tancar les portes al fet que, amb el pas dels anys i les emissions ja consolidades, es puguin buscar altres fórmules per a la distribució dels euros nacionals destinats als col·leccionistes.
Cinca va recordar que hi ha països que opten per un únic distribuïdor que s’encarrega de fer arribar les col·leccions arreu, una possibilitat que “alleugeriria” la logística que comporta pel Govern, va admetre, si bé va defensar l’opció escollida des de l’inici d’obrir la distribució a tots els numismàtics interessats.
Tanmateix, el ministre sí va avançar que caldrà avaluar “si té sentit” centralitzar la comercialització en pocs distribuïdors”, una possibilitat que es podria fer per exemple a nivell d’Europa, on més interès hi ha pels euros andorrans.

 

euros andorrans
emissió
col·leccionistes
presentacions
monedes commemoratives
distribució
Jordi Cinca
estoigs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic