Diari digital d'Andorra Bondia
Droga comissada en l'operació 'Riu'
Droga comissada en l'operació 'Riu'

Es doblen les detencions per drogues al riu Runer i es quadrupliquen al Pas


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Policia

Tal com va dir el director de la policia, Jordi Moreno, la lluita contra la droga és una de les prioritats del cos, com també ho és la seguretat a la xarxa viària i la lluita contra el contraban. Si es té en compte que els resultats d’aquestes fites es poden mesurar pel nombre de detinguts, les xifres són remarcables. La quantitat d’arrestats en matèria d’estupefaents s’ha incrementat més del 60%. L’any passat van ser 187 detinguts, volum sensiblement superior respecte dels 116 del 2017. De fet es tracta de la xifra més alta des del 2011 de persones arrestades per delictes relacionats amb la droga. L’increment a les fronteres és força notori. 
Després de la conducció sota els efectes de l’alcohol o la droga, amb un pes del 45,6% dels 1.018 detinguts (amb la xifra absoluta de 465 processats), els relacionats amb els estupefaents són els delictes amb més detencions i suposen un 18% del total. El tercer són els delictes que incideixen en l’àmbit domèstic, amb 96 detinguts. 
Si mirem la ubicació de les detencions, les efectuades a l’interior del país s’han incrementat, i dels 67 detinguts el 2017 s’ha passat als 88 de l’any passat. Però és als punts fronterers on s’han registrat els pics més importants. A la frontera del riu Runer, l’any passat es van detenir un total de 87 persones, gairebé el doble que el 2017, quan van ser 46. A la frontera de Porta, al Pas de la Casa, malgrat ser un nombre molt inferior, la xifra s’ha quadruplicat, i s’ha passat de 3 detinguts el 2017,  a 12 l’any passat. A dins del país, tal com va explicar el director de la policia, les patrulles de paisà a llocs propers a locals d’oci nocturn han ajudat en aquesta lluita contra la droga. 
Quant a les contravencions penals en matèria d’estupefaents, és a dir, persones que han estat controlades però amb quantitats mínimes o només consumint, la xifra ascendeix a 1.381 contravencions. Més de la meitat, 718, a la frontera del riu Runer, 395 a la frontera de Porta i 268 a l’interior del país. 

Quantitat i tipus de droga
Amb totes aquestes actuacions la policia confisca les quantitats de droga que, o bé han trobat al control directe al detingut, o bé en la investigació que han dut a terme al seu domicili. El volum de droga requisada el 2018 també s’ha multiplicat respecte als exercicis anteriors. Tot i això cal destacar que la marihuana, que és la droga decomissada més nombrosa, amb un total de 5.181 grams, ha patit un descens important respecte dels 8.385 grams que se’n van confiscar del 2017. Tot i això, si es contempla aquesta droga per unitats i plantes requisades, se n’ha constatat un increment, i s’ha arribat a les 253 unitats i les 20 plantes. El segon tipus d’estupefaent més requisat és l’haixix, amb un total de 2.682 grams. Són destacables, també per quantitats, la cocaïna, amb 667 grams confiscats, una xifra molt superior als 124 de l’any anterior. La ketamina també ha augmentat notòriament, i s’ha passat  dels 5 grams del 2017 als 15 de l’any passat. 
Finalment, l’any passat el cos d’ordre va comissar 61 grams de bolets al·lucinògens, un tipus de droga que ha baixat considerablement si es té en compte que el 2017 se’n van requisar 2.683 grams. 
D’altra banda el nombre de detinguts per delictes comesos per furts, furts amb força o robatori s’ha incrementat. En total van ser 36 les persones arrestades el 2018, 7 més que l’any anterior. En canvi, per lesions físiques fora de l’àmbit domèstic han baixat els detinguts, dels 45 del 2017 als 42 del 2018. 

La policia deté un home per tràfic de drogues en el marc de l’‘operació Riu’

La policia va detenir dijous passat 21 de febrer, a les 23.45 hores, a Escaldes-Engordany, un home resident de 59 anys com a presumpte autor d’un delicte de tràfic de productes estupefaents. La intervenció, emmarcada en la lluita contra el tràfic de drogues i batejada com a operació Riu, va permetre comissar aproximadament 75 grams de marihuana, 445 euros en efectiu i diversos dispositius mòbils.
A més, en el marc de l’operativa es van controlar dues persones, un home no resident de 26 anys i un home resident temporal de 27 anys que eren presumptes clients de la persona detinguda.
La investigació efectuada va permetre desmantellar un punt de venda d’estupefaents al Principat i en particular a Escaldes-Engordany, El Tarter, Soldeu i el Pas de la Casa, en una època, la temporada d’hivern, en què el cos de policia fa un reforç important en la lluita contra els estupefaents per contrarestar l’augment en el tràfic i el seu consum. 
L’operació es manté oberta i no es descarten noves detencions.

detencions
drogues
doblen
quadripliquen
riu Runer
Pas
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic