Diari digital d'Andorra Bondia
Casos de violència masclista atesos.
Casos de violència masclista atesos.

Es frenen els casos nous de violència masclista però el total va a l’alça


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / GRÀFIC: Govern d'Andorra

El nombre de casos tractats pel Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere segueix creixent i el mes de juny eren 190 les dones ateses. Això suposa respecte del mateix mes del 2020 un increment del 54,4%. Més important és encara aquest augment si el comparem amb les dades del 2019: un 74,3%. Malgrat això, l’explosió de casos nous que es va viure després del confinament no s’ha mantingut. De fet, aquests han caigut un 47,9%, passant dels 119 entre el gener i el juny del 2020 als 62 del mateix període d’aquest any. Cal tenir en compte que entre els 190 casos totals que atén a hores d’ara el servei n’hi ha que venen d’anys anteriors i d’altres que es van tancar però que han retornat, a banda de les dones que s’hi han adreçat per primer cop. 

Un canvi que ha constatat el servei des de l’esclat de la pandèmia de coronavirus ha estat la dificultat que presenten les dones ateses. Es tracta de casos més multiproblemàtics, perquè les conseqüències econòmiques i socials generades per la Covid-19 afecten amb més intensitat les víctimes. 

La principal via d’entrada al servei és per iniciativa pròpia, ja que en el 60% dels casos és la dona qui s’hi adreça. El 40% restant són derivacions d’Afers Socials, la policia i el SAAS. Això es manté des de fa quatre anys. Però tot i que el nombre de casos creix, el que no ho fa és el nombre de dones que acaba presentant una denúncia. El 60% ho descarta, una xifra similar a la registrada en anys anteriors.  

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, ha lamentat que la xifra de casos actius és “una dada tristament important” i ha atribuït el creixement a l’activació de diferents protocols i a la realització de formacions als membres de diversos cossos i serveis, com ara la policia, el SAAS o la Batllia. “Hem incidit a formar els equips i està resultant molt efectiu. Molts casos que no arribaven ara arriben”, ha destacat.

En el cas de la policia, que és un cos amb un paper important a l’hora d’atendre i detectar víctimes de violència masclista, Pallarés ha afirmat que les derivacions han estat molt positives, tot i que cal continuar formant tots els membres del cos, ja que no és estrany que se’ls presentin dubtes sobre si estan o no davant d’un cas. Així, ha exposat que encara que s’ha detectat alguna incidència es treballa perquè no es torni a repetir, de la mateixa manera que també s’està intervenint per modificar protocols amb l’objectiu d’evitar la victimització secundària de les dones ateses. 

Les dades del servei d’Atenció a les víctimes de violència de gènere s'han tractat en la reunió de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica que ha tingut lloc aquest dijous. També s'ha parlat de l’Observatori de la igualtat i la redacció d’un reglament per al tractament d’aquestes dades amb el CRES i la recopilació d’altres informacions relatives a la igualtat. A més es mantindran per al curs que ve els tallers preventius a les escoles sobre violència de gènere, assetjament escolar i igualtat. Així mateix, pròximament està previst realitzar formacions als col·legiats del Col·legi d’Advocats i també es vol aprovar un protocol amb els mitjans de comunicació pel tractament dels casos de violència masclista.

violència de gènere
violència masclista

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte