Diari digital d'Andorra Bondia
Es posa en funcionament la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís
Es posa en funcionament la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís

Es posa en funcionament la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís


Escrit per: 
M.S.C./ FOTO: J.G.

El consell de ministres va autoritzar ahir la posada en funcionament de la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís. La Productora Elèctrica Renovable SA ja ha finalitzat les obres i la infraestructura ha rebut la validació del ministeri de Medi Ambient, que conclou que es donen els requisits per iniciar l’activitat. D’aquesta manera es converteix en la primera minicentral que es posa en funcionament en el marc del reglament de l’activitat de producció d’energia elèctrica en minicentrals hidràuliques de potència inferior a 500 kW i connectades a la xarxa elèctrica, del febrer del 2015. 

La minicentral d’Arcalís va ser aprovada com a projecte d’interès nacional el desembre del 2015 i es va inscriure al Registre d’Instal·lacions Hidroelèctriques l’abril del 2016. Els promotors van començar les obres aquell mateix any i ara ja estan enllestides.
L’empresa té concessionats per 25 anys els terrenys públics i l’autorització per a l’aprofitament i l’ús de l’aigua del riu. Per això haurà de pagar un cànon anual fix de 8.817,48 euros al Comú d’Ordino així com el 15% sobre els quilovats produïts, una xifra que serà variable al llarg de l’any. L’electricitat que se n’obtingui es connectarà a la xarxa elèctrica de distribució, una actuació que anirà a càrrec de l’empresa, i posteriorment se subministrarà a l’estació.

Des de l’executiu es va posar en relleu que el projecte compleix amb alguns dels objectius de desenvolupament sostenible adoptats a la Cimera de les Nacions Unides el setembre del 2015. Aquests són augmentar la proporció d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia i duplicar la taxa mundial de millora de l’eficiència energètica. A més, afavoreix la producció i el consum eficients dels recursos mundials i procura desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient, així com enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals als diferents països.

El projecte de les minicentrals s’emmarca en l’objectiu energètic del Govern, establert al llibre blanc de l’energia, d’apostar per les renovables i alhora diversificar les fonts de producció per reduir la dependència energètica. Així, amb la posada en marxa d’aquesta primera minicentral es fa un pas més en aquesta línia, van assenyalar des del Govern.

 

La gossera i la gatera seguiran en mans d’Agricultura

El Govern va declarar ahir deserta l’adjudicació del concurs públic per a la gestió dels serveis públics de la gossera i la gatera oficials. La decisió s’ha adoptat després que cap de les empreses que va retirar el plec de bases presentés finalment una oferta en el termini previst, i el concurs  va quedar doncs sense ofertes. Els plecs de bases retirats, sis, corresponien a associacions (1), persones jurídiques (2) i persones físiques (3). Després d’haver avaluat la idoneïtat de convocar un nou concurs i haver treballat en altres alternatives de gestió de les instal·lacions, el departament d’Agricultura ha cregut convenient mantenir, de manera provisional, la gestió de la gossera com fins ara, i posar també en funcionament les instal·lacions de la gatera en els terminis més breus. De la mateixa manera, Agricultura treballa per trobar una solució i poder externalitzar la gestió de les dues instal·lacions i reorganitzar els recursos actuals per desenvolupar plenament les tasques de control i inspecció en matèria de tinença i protecció dels animals.

 

arcalís
minicentral
hidroelèctrica
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic