Diari digital d'Andorra Bondia
Casals i Teixidó en la roda de premsa d’ahir.
Casals i Teixidó en la roda de premsa d’ahir.

Es redueixen un 35,5% les multes a propietaris de gossos perillosos


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / J. A. Viladot

El departament d’Agricultura i el cos de banders han registrat una disminució de les denúncies i les multes imposades a propietaris durant el 2019. Així ho mostren les dades que van fer públiques ahir el director d’Agricultura, Josep Casals, i el cap dels banders, Ferran Teixidó. En aquest sentit, va destacar especialment aquells incidents relacionats amb gossos considerats potencialment perillosos (un 5% del total de cans que hi ha al país), que són els més nombrosos.

Al llarg de l’any passat es van rebre 233 denúncies, 162 per a gossos no perillosos i 71 relacionades amb animals considerats perillosos. Aquestes dades mostren una disminució del 7,5% de les denúncies en relació amb el 2018, quan se’n van registrar 252, 78 de gossos perillosos i 174 de no perillosos. Pel que fa a les sancions imposades, de les 61 del 2019, 49 van ser a propietaris de gossos de races considerades perilloses, una xifra que implica una reducció del 35,5% respecte al 2018, quan de les 84 multes totals, 76 van ser per casos relacionats amb cans perillosos. Casals considera que aquesta tendència a la baixa és atribuïble a la modificació de la legislació en relació amb la tinença d’animals del 2018 que va introduir el delicte penal d’abandonament i maltractament d’animals. “Ha començat a tenir efecte. És un primer pas que ha generat que la població tingui més cura dels animals que té i que vigilin una mica més tenint en compte que les conseqüències poden ser més greus”, va assegurar.
Teixidó va explicar que la majoria de sancions són per portar el gos deslligat o perquè en el cas dels cans potencialment perillosos, es porten sense morrió. Igualment, va avançar que en els tres mesos que portem del 2020 ja s’han registrat 13 atestats per incidents amb gossos perillosos. Segons Casals, tots els expedients oberts es troben en fase d’instrucció a excepció d’un que ja s’ha concretat la sanció ferma.
Justament, sobre la instrucció dels expedients sancionadors, ahir es va avançar que els banders podran instruir-los directament i mitjançant un procediment simplificat. El canvi entrarà en vigor un cop aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei del cos de banders, que traspassarà tota la competència sancionadora als banders i així es pretén evitar la divisió dels procediments que fins ara estava en mans d’Agricultura. 
La compareixença va servir també per recordar les obligacions que tenen els propietaris dels animals i es va apel·lar a la col·laboració entre institucions per actuar contra comportaments incívics. Igualment es va recordar que no es pot entrar en finques agrícoles privades ni molestar la fauna salvatge. Teixidó també va detallar que s’està fent una anàlisi dels nuclis zoològics per comprovar que tots compleixen la normativa.

redueixen
35
5%
multes
propietaris
gossos perillosos
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic