Diari digital d'Andorra Bondia
L'estació de control de les aigües superficials situada al Valira d'Orient.
L'estació de control de les aigües superficials situada al Valira d'Orient.

Es registra la millor qualitat de l'aigua de la història


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: L.B.S.

La qualitat de les aigües dels rius a Andorra l’any 2021 registra el màxim històric des de l’inici del Pla de Sanejament l’any 2005 amb un 100% dels resultats entre bons i excel·lents. Així ho han comunicat avui en la presentació de les dades coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, juntament amb la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Silvia Ferrer, i la cap d’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Laura Coll. Les xifres també han superat la millor qualitat registrada el 2020, que va enfilar-se fins al 95% d’aigües bones i excel·lents.

En aquest sentit, Calvó ha assenyalat que es mostren “molt satisfets” perquè “és la primera vegada que aconseguim una qualitat tan bona en els nostres rius” i ha anunciat que s’ha assolit un dels reptes més importants del Pla de sanejament. “Ens vam fixar uns objectius molt ambiciosos a l’època perquè enteníem que la qualitat de l’aigua en un país de muntanya com el nostre ha de ser excel·lent o bona i en aquest cas podem donar per assolits aquests objectius l’any 2021”, ha explicat. La ministra ha indicat que les dades que s’han obtingut han sigut possibles gràcies al “treball de tots aquests anys” a través de la implementació del Pla de sanejament, de “tot l’equip que està constantment a la recerca i a la identificació de punts de vessament per corregir-los” i de “l’efecte positiu” que ha tingut la Covid en diversos paràmetres ambientals, uns aspectes que ha assegurat que continuaran treballant tots els equips tècnics comunals i del Govern.

Al seu torn, Ferrer ha explicat que la millora dels resultats (l’any 2020 hi havia dues estacions amb qualitats passables i mediocres) ha estat influenciada per la Covid, però també per totes les actuacions que han permès eliminar vessaments del medi i la millora de la qualitat de les aigües”. A més, ha afegit que, en relació amb altres anys, “sempre hem tingut una tendència a la millora fins a arribar aquest any al millor dels resultats”.

Control de les aigües

L’exposició dels resultats ha tingut lloc a l’estació de control de les aigües superficials, situada al Valira d’Orient, la qual s’encarrega de mesurar en temps real la qualitat de l’aigua del riu a través de diferents paràmetres fisicoquímics i biològics. De les set estacions repartides pel Principat, quatre estan equipades amb una sonda d’hidrocarbur per detectar la presència d’aquest element al riu i en cas de vessament accidental, l’equip d’inspecció rep una alerta i actua ràpidament per trobar el punt exacte on ha de posar els mitjans de contenció, ha explicat Ferrer. Pels treballs de camp també disposen d’una sonda portàtil que envia les dades cada 15 minuts al centre de control ubicat a Govern i, en cas de vessament, els tècnics reben un SMS al mòbil per poder intervenir el més ràpid possible.

D’altra banda, Ferrer ha indicat que “no hi ha una disminució de la contaminació”, sinó que durant les estacions de màxima afluència de temporades altes de depuració, entre gener i febrer del 2021, s’ha detectat una “disminució de la càrrega contaminant que entra a les depuradores i, per tant, els paràmetres de sortida han estat encara millors que en altres anys”.

Andorra té un total de 37 estacions de control i, d’acord amb la seva funció, es determina la periodicitat del mostreig. Així, l’any 2021 es van fer un total de 470 mostres mentre que no es va detectar cap mostra d’hidrocarburs. Al mateix període es van tractar 18,2 milions de metres cúbics d’aigües residuals, dels quals el 63,5% des de l’EDAR Sud.

La qualitat biològica assoleix el 97% amb una estació dolenta

La xarxa de seguiment de la qualitat biològica de les aigües dels rius consta de 20 estacions, de les quals 15 són de seguiment anual i cinc de referència mostrejades cada 5 anys. Segons va assenyalar la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, en el marc de la presentació del balanç de la qualitat de les aigües superficials del 2021, la qualitat fisicoquímica també s’ha traslladat a la biològica i s’ha enfilat fins al 97% amb resultats excel·lents, bons i passables. Tot i això, només s’ha registrat una estació amb qualitat dolenta. “Són unes dades molt similars a les de l’any passat, però amb una lleugera influència a la millora, perquè tenim menys estacions passables i més amb qualitat bona”, va detallar. 

Els mostrejos biològics serveixen per observar aspectes de la vida aquàtica, és a dir, dels insectes i de la vida de l’ecosistema, els quals s’inclouen dins dels índexs microbiològics per poder avaluar la qualitat que pertany al vessant biològic. 

Andorra
Aigua
balanç
Dia mundial de l'aigua
qualitat

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Oh que bé…. Fem esforços per enviar aigua neta a España.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte