Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú d’Escaldes-Engordany.
El Comú d’Escaldes-Engordany.

Escaldes: 25 peticions d’ajuts en una setmana, la majoria de discapacitats


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: BonDia

Tan sols una setmana després de l’entrada en vigor de les prestacions socials impulsades pel Comú d’Escaldes-Engordany, la corporació ja ha rebut 25 sol·licituds. Dins d’aquesta xifra hi ha un volum important de persones amb discapacitat que han passat la Comissió Nacional de Valoració (Conava) i que demanen una exoneració del foc i lloc i de les taxes d’higiene i enllumenat. 

La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, va remarcar que el nombre de peticions rebudes en set dies no és gens menyspreable tenint en compte que es tracta de recursos nous i, per tant, poc coneguts per la població. Mata va fer especial èmfasi en les exoneracions dels impostos i taxes a persones amb discapacitat, una acció que d’altres comuns ja han adoptat abans i en la qual es registra una “demanda important”.

A banda d’aquesta, també s’han rebut sol·licituds d’ajuts per a alimentació i d’altres demandes que s’hauran de resoldre a través d’assessorament a la persona o bé en derivacions a d’altres serveis. En aquest cas, el Comú realitza la tasca de punt d’informació. Davant d’aquest fet, la consellera va destacar la importància de treballar en xarxa amb d’altres serveis i recursos per tal de trobar la resposta més eficient. Quant a les sol·licituds d’alimentació, Mata va indicar que encara estan pendents de valorar, però va apuntar que es podria donar el cas que l’origen del problema fos un altre i que, per tant, sigui un altre tipus de prestació la que necessiten aquestes persones. La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans va destacar que el Comú és un espai “molt proper al ciutadà”, que no està estigmatitzat i és per això que la gent veu més fàcil adreçar-s’hi a demanar ajuda, ja que aquest pas “costa molt” de fer.

Preguntada per les crítiques del Govern a les ajudes socials i la possible invasió de competències, Mata va afirmar que el Comú no ha tingut cap comunicació formal per part de l’Executiu. “Sap greu”, va declarar sorpresa per les paraules de Xavier Espot, perquè “el nostre objectiu tan sols és donar suport a la gent que ho està passant malament. No volem envair ningú ni penjar-nos cap medalla”, va dir al mateix temps que va afegir que si la situació ja era complicada amb la pandèmia s’ha acabat empitjorant.

Sorprenent és també que el Govern parli de comunicació entre institucions quan manté inactius els òrgans de coordinació previstos a la Llei de serveis socials. El fet és que la Comissió Nacional de Benestar Social (en la qual està representat el Govern i els comuns) no està funcionant, mentre que la Comissió Tècnica Comunal de Benestar Social (que ha de permetre coordinar el Comú de cada parròquia amb els altres actors del sector, com ara l’atenció primària o el servei d’atenció domiciliària) no s’ha creat mai. “És una llàstima”, exposa Mata, que explica que a falta d’aquests espais el que es fa des de la corporació escaldenca és promoure la coordinació amb la resta d’interlocutors que actuen a la parròquia per treballar conjuntament. La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans d’Escaldes-Engordany destaca que el treball de forma coordinada permet fer un seguiment de cada cas i evita “atabalar” la ciutadania.

escaldes
25
peticions
d’ajuts
setmana
majoria
discapacitats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte