Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols, Rosa Gili i Joaquim Dolsa, i l’assessora de finances del Comú, Bea Pintos.
Els cònsols, Rosa Gili i Joaquim Dolsa, i l’assessora de finances del Comú, Bea Pintos.

Escaldes bonificarà la taxa de radicació i les terrasses per ajudar la petita i mitjana empresa


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: M.F.

Amb l’objectiu de preservar els llocs de treball i evitar el tancament de negocis arran de la crisi originada per la Covid-19, el Comú d’Escaldes-Engordany posarà a l’abast de la petita i mitjana empresa un paquet d’ajudes que té una dotació inicial de 600.000 euros fins a finals d’any. Les mesures preveuen, d’una banda, la bonificació del 100% de la taxa de radicació per a les empreses que hagin registrat una caiguda de la facturació del 35% respecte de l’any passat. D’aquesta manera es vol evitar el “cafè per a tothom” que suposa aplicar una reducció generalitzada de la taxa a tots els negocis, ha dit el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ja que podria succeir que es donés una ajuda a algú que no la necessita.

El que sí s’oferirà per a tots els negocis sense distinció és la bonificació total de l’ocupació de via pública per ubicar-hi terrasses de bars i restaurants. Així es vol compensar el perjudici que suposa no poder aprofitar l’interior dels locals per la Covid-19.

Per altra banda, el Comú ha previst una subvenció directa a les empreses de guarda d’infants, tenint en compte la funció social que desenvolupen i el greuge que poden suposar les ràtios establertes per Salut, que poden posar en risc la viabilitat del negoci. En aquest cas, doncs, els ajuts poden arribar fins a 15.000 euros i les empreses hauran d’aportar els balanços i una memòria justificativa. També s’oferiran subvencions per ajudar les empreses a afrontar inversions en l’àmbit digital, d’innovació i modernització i de programes de gestió informàtica, aspectes necessaris per reactivar l’economia dels negocis, defensen. El límit s’ha fixat en 2.000 euros per subvenció. A més s’han previst ajuts per a la realització de plans de formació i reciclatge professional. A l’últim, hi ha les subvencions per contractar assessorament extern, un fet que ha de permetre a les empreses prosperar. En el cas d’aquests tres darrers tipus d’ajudes, el Comú finançarà el 70% de la despesa i es donarà llibertat als empresaris per contractar negocis o entitats radicades en d’altres parròquies (un exemple seria el finançament de cursos per part de la Cambra de Comerç).

Cal remarcar que, a excepció de la bonificació de l’ocupació de la via pública per ubicar-hi terrasses de bars i restaurants i la subvenció per a les empreses de guarda d’infants, tan sols podran sol·licitar els ajuts els negocis que tinguin un límit de facturació anual de 450.000 euros per la gran majoria d’activitats i de 900.000 euros per a les activitats comercials.

Dolsa ha explicat que a finals d’any es tindran més dades de l’estat de les empreses i amb aquestes es podrien modificar els llindars de les ajudes per tal d’adequar-les a les seves necessitats. També ha advertit que el Comú serà estricte en el control dels ajuts, tant abans com després de concedir-los.

 

 

 

escaldes
ajudes
empreses
autònoms
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic