Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la sessió de Consell de Comú celebrada ahir a Escaldes-Engordany.
Un instant de la sessió de Consell de Comú celebrada ahir a Escaldes-Engordany.

Escaldes convocarà un concurs per cedir l’ús d’una part del CIAM


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

El Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir la convocatòria d’un concurs públic per a la concessió de l’ús compartit de les instal·lacions del CIAM. La intenció de la corporació comunal és que en l’espai que se cedirà, que és una quarta part del total, s’hi instal·li algun projecte cultural, educatiu, científic o artístic que pugui donar “valor afegit” a la zona. De fet, la cònsol major, Rosa Gili, va comentar durant la sessió de Consell de Comú en què aquest punt va ser aprovat amb l’abstenció de la minoria, que hi ha una universitat privada virtual que es vol instal·lar al país i que fa un temps va mostrar interès per aquest espai. 

Gili va manifestar que es tracta d’una convocatòria “molt pensada” i que els concursants hauran de complir un seguit de requisits que els donaran punts, com per exemple proposar activitats que puguin beneficiar la ciutadania o que siguin propostes que reforcin el projecte Caldes. També es tindrà en compte el cànon que les empreses ofereixin. En aquest sentit, tant la cònsol major com el menor, Joaquim Dolsa, van defensar que el projecte “va més enllà” de la part econòmica i que el que es pretén és que suposi “un canvi per a la parròquia”. També van afegir que en tot cas “ja hi guanyen més” que amb l’anterior llogater (el Govern) ja que a banda de rebre el cànon s’asseguren que qui ocupi l’espai en faci el manteniment. “No ens plantejàvem de cap manera que hi hagués un supermercat ni una carnisseria. L’espai del CIAM entenem que es mereix realment una cosa diferent, amb valor afegit i que realment es correspongui amb la voluntat de dinamització de la zona”, va afirmar la cònsol.

Des de l’oposició el conseller de Demòcrates, Miquel Aleix, va defensar l’abstenció dels tres consellers de la minoria al·legant que el que no volen és que aquesta concessió pugui “hipotecar” el projecte Caldes, que és una de les apostes de la majoria per a la part alta. En aquest sentit, van defensar que hauria estat millor esperar primer que la iniciativa Caldes estigués definida i després haver convocat aquest concurs. La cònsol major va assegurar que són dues propostes que van de la mà. “Valia la pena esperar el projecte Caldes i el que presentin aquells que han concursat abans d’hipotecar una part d’aquest espai”, va exposar Aleix.

Un milió a la CASS

En la sessió celebrada aquest dimarts també ha estat aprovada, amb el vot favorable de l’oposició, la contribució d’un milió d’euros per part del Comú a la CASS perquè aquests diners puguin ser destinats a pagar els ERTOs i als autònoms. Cal recordar que aquesta és l’aportació solidària que els comuns han fet al fons solidari del Govern i que en el cas d’Escaldes-Engordany va directament a la parapública. Tot i el vot favorable, des de l’oposició s’ha defensat que “Escaldes-Engordany podria haver fet un esforç major”, tal com ha dit Aleix, que ha argumentat que els diners que la parròquia haurà rebut del Govern a través de les ajudes impulsades per fer front a la Covid-19, han estat una suma important. Dolsa li ha respost que aquest és “un fals debat” i que en tot cas caldria “posar totes les cartes sobre la taula”. Així, ha recordat que el Comú ha impulsat també ajudes per valor de més d’un milió i mig d’euros per a les empreses i les famílies i que no es pot dir que sigui “insolidari”, però ni l’actual corporació ni les anteriors, ha defensat. “Som solidaris però ho podríem ser més, si en lloc d’un milió hagués estat un milió i mig hauríem votat més contents”, li ha etzibat Aleix. En la roda de premsa posterior el cònsol menor ha destacat que segons els barems del Govern, que ha manifestat no compartir, Escaldes hauria d’aportar un 19% i està en un 14%, i ha destacat que per exemple Andorra la Vella “tampoc arribaria”, ja que hauria d’aportar un 31,24% i fa una aportació del 17,4%. “Aquest barem no l’hauríem de fer servir”, ha conclòs. Al seu torn, Gili ha defensat que des de la corporació han impulsat accions per ser solidaris amb la parròquia i ha afegit que “ningú té l’exclusiva de la solidaritat”. També ha recordat que el Govern deu set milions als comuns en concepte de transferències (1,1 milió dels quals a Escaldes) i per tant ha remarcat que no sabia si “convenia gaire” aquest debat sobre l’aportació que fa la parròquia.

Canvi de lloc de l’estació de producció de calor de FEDA

En el ple també es va acordar una addenda al conveni signat entre la corporació i FEDA el 2008 per tal que la construcció d’una estació per a la producció de calor no es faci al Prat del Roure, tal com estava pactat, sinó a sota del pont del carrer Joan Martí Alanis. Gili va manifestar que els va “esgarrifar” veure que en el conveni anterior s’hipotecava un espai verd de la parròquia i ha afegit que llavors es va començar a negociar amb FEDA i amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el canvi d’ubicació. Gili va dir que com que està en aquesta zona podria subministrar calor a diferents edificis públics com l’hospital o l’escola andorrana i ha afegit que el Comú ha ofert també edificis comunals.

escaldes
convocarà
Concurs
cedir
l’ús
part
CIAM
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic