Diari digital d'Andorra Bondia
Gili i Mata en la presentació de les prestacions socials que aprovarà avui el Comú d’Escaldes-Engordany.
Gili i Mata en la presentació de les prestacions socials que aprovarà avui el Comú d’Escaldes-Engordany.

Escaldes injecta 1 milió d’euros a ajudes directes a les persones


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: M.F.

El Comú d’Escaldes-Engordany destinarà 1 milió d’euros a ajuts socials directes per a les persones d’aquí a finals d’any. Una partida que ha de permetre donar resposta a les necessitats que hi havia i que la crisi sanitària ha agreujat, ha dit la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili. Es tracta d’una “mostra de  solidaritat” que té per objectiu oferir suport de forma transitòria i “sense estigmatitzar” els ciutadans que es troben en una situació complicada, ja que “tots nosaltres ens podem trobar a la cuneta”, ha afirmat la consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata.

Per afrontar el context actual, el Comú ha creat prestacions de caràcter general i també per a col·lectius específics (no s’hi ha recollit les dones perquè tal com ha dit Mata no són un col·lectiu i a més, des de la corporació es treballa amb perspectiva de gènere). Així doncs, entre els ajuts que s’activaran hi figuren bons alimentaris, que seran bescanviats en establiments de la parròquia, un fet que permet de retruc generar activitat al teixit comercial; bons per a ajuts a la llar, com ara la neteja a fons de la casa per a la gent gran; bons per a material esportiu i cultural, per a classes de reforç escolar per a infants; ajuts puntuals per a l’emancipació de la gent jove; o d’altres per a persones de baixa o que requereixen un complement de l’ERTO.

Per accedir a aquestes prestacions s’ha creat un punt d’informació al servei de Tràmits, que estarà operatiu a partir del 22 d’octubre. A més s’ha incorporat una treballadora social al Comú, una figura inexistent fins ara, tot i que la voluntat és treballar en xarxa amb els diferents serveis comunals per detectar els problemes que puguin existir entre les famílies.

Poden sol·licitar els ajuts totes les persones censades a Escaldes-Engordany (sense un mínim d’anys de residència). La concessió de les prestacions es valorarà cas per cas. No es tindrà en compte el Llindar econòmic cohesió social (LECS) establert pel Govern, sinó que s’analitzaran els ingressos i despeses bàsiques de cada família perquè el romanent els permeti viure “dignament”, ha dit Mata. Així mateix, es tindrà en compte d’altres casuístiques, com ara situacions de discapacitat o necessitats concretes de cada persona. També es posarà en relació l’habitatge amb el nombre de persones que hi viu i no es tindran en compte els crèdits per un “cotxe petit” perquè “pot ser necessari per anar a treballar”, per exemple. “Sobretot es tindran en compte les particularitats del nucli familiar”, ha conclòs la consellera. Cal remarcar que les prestacions socials del Comú d’Escaldes-Engordany es podran sumar a les que ofereix el Govern.

La corporació escaldenca ha assegurat que aquests ajuts tindran continuïtat l’any que ve i no descarta ampliar la partida pressupostària. Serà arran d’aquestes prestacions que el Comú pretén recollir indicadors socials, avui inexistents, han lamentat Gili i Mata. En tot cas, la previsió és fer-ne balanç d’aquí a tres mesos i adaptar-los en funció de les necessitats.

L’ordinació per la qual es crea el departament d’Acció Social, del qual pengen aquestes prestacions i el punt d’informació, es preveu aprovar en el Consell de Comú d’aquest dijous. De cara a la setmana que ve es té la intenció de donar el vistiplau a un nou paquet d’ajuts, aquest cop de 600.000 euros destinats a les empreses. Aquestes mesures formen part de la bossa de 2,5 milions prevista al pressupost, el milió restant és el que s’ha promès al Govern pel fons de solidaritat.

 

Per Gili, cal accions més immediates per l’habitatge

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, considera que la reducció temporal del percentatge de cessió obligatòria de sòl per a habitatges destinats al mercat de lloguer prevista en la llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu que es troba a tràmit parlamentari no resol el problema de l’habitatge de forma immediata. Per la mandatària, el que cal són accions que permetin donar una resposta ràpida als problemes per accedir a pisos de lloguer. Això és el que està fent el Comú d’Escaldes-Engordany amb l’ordinació relativa a les prestacions socials, la primera de les accions previstes en aquesta línia, ha dit la cònsol. El text que hi ha al parlament, en canvi, és “una ajuda de cara al futur”, ha afirmat.

 

escaldes
ajust socials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic