Diari digital d'Andorra Bondia
Una monitora d’esquí d’una estació del país impartint una classe.
Una monitora d’esquí d’una estació del país impartint una classe.

Esmena perquè el dia festiu setmanal dels monitors es pugui traslladar


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El grup parlamentari demòcrata ha presentat una esmena a la modificació del Codi de relacional laborals que especifica que els monitors d’esquí poden desplaçar el dia setmanal festiu. Així, en el cas que aquests professionals es trobin en un dels moments de l’any en què hi ha pics de feina podran moure la jornada de descans a la setmana anterior o la següent. D’aquesta manera, com a màxim es permetrà que els instructors puguin acumular dos dies festius cada dues setmanes. Aquesta informació ha estat traslladada pels grups parlamentaris a l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), que considera que la mesura ha d’estar molt ben regulada per garantir que és l’empleat qui decideix quan treballa (consensuadament amb l’escola), ja que el dia festiu setmanal és un dret irrenunciable del treballador. “Seria una perversió que amb la modificació del Codi de relacions laborals passés a ser l’empresa la que decidís”, va alertar el president de l’associació, Carles Iriarte.

Des de l’AAME també es va explicar que l’única forma d’aplicar el contingut d’aquesta esmena seria després de l’aprovació d’un conveni col·lectiu. Tenint en compte aquest aspecte i que serà difícil que la modificació del Codi de relacions laborals estigui aprovada abans de l’inici de la temporada d’hivern, l’AAME ha tornat a sol·licitar una reunió amb Ski Andorra per iniciar les negociacions per un conveni col·lectiu. El president de l’entitat va recordar que “portem dos anys demanant-lo” després que l’associació donés per finalitzat l’acord amb les estacions d’esquí i per tant “ja fem dos anys tard”. Considera que l’any passat va ser una “temporada de traspàs”, amb la modificació dels contractes duta a terme per les estacions d’esquí, i avisa que l’hivern 2018-2019 ha de ser “una temporada en condicions”. En aquest sentit, Iriarte va explicar que el contracte que es va oferir l’any passat no era d’interès per als monitors i per això cal definir-ne un per aquest any que sigui beneficiós per a l’empresa i el treballador. 
Per arribar a un conveni col·lectiu, l’AAME considera interessant que en la negociació també hi participi l’Associació de professionals de l’esquí i disciplines associades (Apeda) i el personal de Naturlàndia i Canaro. Iriarte indica que, tot i que hi ha discrepàncies en alguns punts, entre el 80% i el 90% de les reclamacions de l’Apeda són compartides per l’AAME.
La petició d’establir una negociació encara no ha rebut cap resposta positiva d’Ski Andorra. Amb tot, l’entitat diu que continuarà insistint i que “tard o d’hora s’arribarà a un consens”. Remarca que “el que demanem no està fora de lloc” i destaca que serà beneficiós per als seus associats i també per a tots els monitors d’esquí que venen a fer la temporada.
Preguntat per les accions que preveuen emprendre en el cas que no s’acabi assolint cap acord amb els camps de neu, Iriarte va declarar que “actuarem amb responsabilitat amb relació als nostres estatuts i objectius” per la qual cosa es podrien emprendre algunes mesures, tot i que no va voler avançar de quin tipus. En tot cas, el president de l’AAME va deixar clar que la prioritat és iniciar una negociació.
L’AAME lamenta que l’única esmena que s’ha fet al Codi de relacions laborals amb relació als monitors d’esquí sigui la que fa referència al dia festiu setmanal. L’associació considera que hauria calgut introduir-hi una figura específica per a aquests professionals donades les seves peculiaritats, ja que no són assalariats ni treballadors a compte propi.

 

L’AAME recorda que la seva principal demanda és assolir un preu de l’hora “raonable”

El president de l’AAME va recordar que el dia festiu no és el cavall de batalla de l’entitat, ja que és un aspecte que no els afecta especialment, sobretot tenint en compte que el 90% dels associats són gent del país. A més explica que el principal problema és que molts monitors només tenen feina entre tres i quatre hores al dia, un fet que els obliga a treballar set dies a la setmana per obtenir un “sou digne”. La principal demanda de l’AAME, indica, és l’assoliment d’un “preu raonable” per a aquests professionals. Subratllen que fa dos anys sol·licitaven un increment del preu de l’hora de 19,50 euros a 21,50 euros. 
Avui, la millora de les condicions salarials segueix sent el principal objectiu de l’entitat. Això s’hauria de recollir en aquest conveni col·lectiu, que esdevindria un “acord de mínims” per tal de garantir el futur de la professió a Andorra. Iriarte defensa que també els andorrans es puguin seguir guanyant la vida amb aquesta feina. Davant de tot plegat, el president de l’AAME va advertir que “no permetrem que a les escoles d’esquí no hi hagi cap monitor del país”, un fet que ha de permetre oferir l’esquí escolar en català i la tècnica andorrana a les estacions del Principat. Segons assegura, molta gent del país s’inscriu a l’Efpem per formar-se com a monitor d’esquí però molt poca acaba vivint de la professió.

 

monitors
esquí
Codi de relacions laborals
aame

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte