Diari digital d'Andorra Bondia
Una sessió del Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra les dones (Cedaw).
Una sessió del Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra les dones (Cedaw).

Espot diu que no tenia alternativa a portar Stop Violències a la fiscalia


Escrit per: 
M.S.C./M.P. / FOTO: Cedaw

El cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar ahir que portar les afirmacions d’Stop Violències a la fiscalia “no és una qüestió d’oportunitat política” sinó de “compliment de la legalitat” i de “defensa dels treballadors públics quan són difamats, calumniats o injuriats”. Per a l’executiu, això és el que va fer aquesta entitat en diferents ocasions.
Així, va assegurar que el Govern no tenia “cap alternativa que fer el que va fer” i que no es podia quedar de braços plegats quan s’acusava el personal de fets delictius. Espot va voler deixar clar que l’executiu no va posar en coneixement de la fiscalia els fets perquè la presidenta de l’associació estigui a favor de l’avortament ni sigui feminista. Així, va explicar que es van traslladar al ministeri públic unes manifestacions “molt concretes i preocupants” que aquesta va exposar en diferents mitjans de comunicació i a l’informe del Cedaw. En concret, que Afers Socials coaccionava joves sense recursos i les obligava a donar els fills en adopció i que promovia incapacitacions de dones amb pocs recursos, unes “acusacions molt greus” i fins ara no comprovades, va dir. També va afirmar que la llibertat d’expressió al país està plenament garantida (va dir que fins i tot es pot promoure la instauració de la pena de mort tot i no ser legal) però que aquesta té un límit que s’ha traspassat. 
Portant les afirmacions a la fiscalia, Espot va indicar que Stop Violències podrà oferir proves i que en el cas que aquestes existeixin, el Govern emprendrà actuacions contra els empleats que no hagin actuat correctament. Sense tenir-les, però, pressuposa la bona fe i professionalitat dels treballadors. Preguntat sobre si s’ha obert alguna investigació interna, va explicar que s’ha qüestionat a les direccions, que han confirmat que “en cap cas” és cert. Espot també va desvincular la mesura del fet que Stop Violències s’adrecés al Cedaw, ja que la decisió es va prendre abans que s’emetés l’informe de l’ONU. Amb tot, no va contestar perquè la delegació del Govern no va rebatre davant d’aquest organisme les afirmacions d’Stop Violències.
Per l’últim, el cap de Govern va apel·lar a un debat “serè i tranquil” sobre l’avortament i va dir que el servei d’atenció és un primer pas per donar resposta a les recomanacions de l’ONU. Creu que amb solucions “maximalistes potser no aconseguirem res”. Sobre les converses amb l’Església, va exposar que s’han de portar de forma “discreta”.
La decisió del Govern va rebre una ràpida resposta per part del PS, que va instar l’executiu a “retirar la demanda i demanar públicament excuses” tant a l’entitat com a la persona “a qui se li han qüestionat els drets com a ciutadana andorrana”. Els socialdemòcrates, mitjançant un comunicat, van qualificar de “desproporcionada” l’actuació, ja que consideren que la presidenta del col·lectiu, Vanessa M. Cortés, tan sols va fer ús de la “llibertat d’expressió”. Igualment, consideren que negar que s’estan deixant de banda els drets de la dona i el de decidir sobre el seu cos és voler manipular la situació així com la imatge d’Andorra a l’exterior.
Per la seva banda, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, considera que el Govern de Xavier Espot “s’ha equivocat” portant Stop Violències a la fiscalia i, a més, va apuntar que des del seu punt de vista s’està utilitzant una doble vara de mesurar. “A Ginebra no hi havia només Stop Violències. Hi havia una delegació del Govern i una magistrada que va dir coses que no les hauria hagut de dir”, va apuntar Bartumeu, afegint que “no sé com pot portar a la fiscalia una associació per unes manifestacions, algunes de les quals ja li dic que em semblen absolutament desenfocades i desencertades, però jo estic per la llibertat d’expressió”, mentre que fins ara “desconeixem que el Govern hagi demanat al CSJ una rectificació de la magistrada”. “El Govern no pot ser selectiu en portar denúncies de presumptes falsedats a la fiscalia”.
Bartumeu, però, es va mostrar especialment preocupat “pel ridícul que estan fent les institucions andorranes amb tota aquesta qüestió”.

Crítiques per la manca de compromís del Govern

El PS va lamentar ahir el que considera una nova manca de compromís del Govern davant dels drets reproductius i sexuals de les dones en no signar la convenció de Nairobi, una cimera que proposa eliminar les barreres del poder judicial per a l’accés a la justícia i garantir els drets vinculats a la salut, els drets reproductius, d’educació sexual integral i de les persones LGBTTTIQ+. D’altra banda, des del grup parlamentari socialdemòcrata van manifestar la seva oposició al manteniment de la reserva de l’article 30.2 del conveni d’Istanbul i demanen al Govern que assumeixi la responsabilitat subsidiària per indemnitzar les víctimes de violència de gènere. Creuen que per arribar a la igualtat calen mesures de discriminació positiva.

 

 

 

Cedaw
ONU
avortament
Stop Violències
dones
feminisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte