Diari digital d'Andorra Bondia
Espot durant la visita al Lycée Comte de Foix, ahir.
Espot durant la visita al Lycée Comte de Foix, ahir.

Espot diu que s’insistirà per tenir més alumnes a les universitats franceses


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El cap de Govern, Xavier Espot, va insistir que un dels reptes és fer que cada cop més estudiants optin per cursar els estudis d’ensenyament superior en centres francesos per una qüestió de reequilibri entre França i Espanya, principalment. Per Espot, aquest canvi no depèn d’aspectes econòmics (ja que actualment existeixen ajuts tant de l’Estat andorrà com francès) sinó que es tracta d’un tema de “concepció”. És en aquest aspecte on creu que “s’ha de fer la feina”, mentalitzant des d’una edat més primerenca els alumnes que els estudis d’ensenyament superior a França “són d’una gran qualitat i, a més, s’inscriuen en una lògica curricular i d’estudis”. En aquest sentit es va comprometre a ser “molt incisius” en el sistema educatiu andorrà perquè la proporció d’alumnes que optin per universitats gal·les creixi. 

A banda, va recordar que hi ha qüestions “col·laterals”, com les vies de comunicació, ja que si el trajecte a Tolosa es redueix un quart o mitja hora “facilitarà les coses”. Davant de tot plegat va afirmar que “hi ha una consciència compartida per part d’Andorra i França que tots aquests aspectes s’han d’anar millorant”.
Espot va fer aquestes declaracions en la visita al Lycée Comte de Foix, ahir. El cap de Govern va destacar que la bona salut del sistema francès és “innegable” i mostra d’això són els 1.500 alumnes escolaritzats en aquest centre, la xifra més elevada registrada fins ara. 
El cap de Govern, a més, va dir que s’està treballant amb tota normalitat el trasllat de part dels alumnes del Lycée a les escoles de Ciutat de Valls de cara al curs que ve, si no hi ha cap contratemps, un fet que permetrà descongestionar les instal·lacions actuals. A banda, va dir que “en els pròxims mesos” s’espera la visita del ministre d’Educació francès. Serà moment de fer “el punt” de la marxa del sistema educatiu, les inversions, tractar del número d’alumnes que trien  una universitat francesa, parlar del conveni en matèria educativa i fer-li conèixer la realitat educativa del país.

Alumnes
Durant la visita, Espot i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, van mantenir una reunió amb els responsables del sistema francès i també van conèixer les accions que fan els docents i alumnes del centre. Aquests darrers, impulsors del moviment Fridays For Future a Andorra, van recordar a Espot que les institucions públiques tenen un rol principal a l’hora d’impulsar mesures contra el canvi climàtic. Van celebrar els missatges que es van sentir al si de Nacions Unides, en la seva darrera assemblea general, i esperen que no només quedi en paraules sinó que l’ONU pressioni sobre els països que es resisteixen a adoptar mesures a favor del clima. A l’últim, es van referir a la resolució que s’està treballant al Consell General i que inclou “mesures valentes” encaminades a aturar el canvi climàtic. Una és la construcció de carrils bici a tot el país, ja que avui o són massa estrets o no tenen continuïtat. Van explicar que a Tolosa s’ha suprimit una via dels dobles carrils per dedicar-la a les bicicletes. També creuen que reduir el preu del transport públic serviria per fomentar-ne l’ús.

 

Lycée
sistema educatiu francès

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Com no ventilis a la d'Organyà no t'en sortiras pas...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte