Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la conferència del doctor Estivill que va aplegar un bon nombre d’assistents a l’hotel Cèntric.
Un moment de la conferència del doctor Estivill que va aplegar un bon nombre d’assistents a l’hotel Cèntric.

Estivill diu que cal preparar el cervell per dormir i aprendre a desconnectar


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“El nostre cervell està programat genèticament perquè dormim de nit i estiguem desperts de dia”, això vol dir que encara que ho volguem canviar no és pas fàcil i hem d’aprendre a utilitzar diferents elements que ens permetin contrarestar aquesta programació genètica. Així ho va expressar el doctor Eduard Estivill, reconegut neurofisiòleg català i expert en medicina del son, en la xerrada Com millorar el son si treballem a torns que va oferir a l’hotel Cèntric d’Escaldes. Una xerrada que va organitzar Ctrasa en un principi només adreçada als seus treballadors, però que després va obrir al públic en general, atès l’interès del tema i del seu ponent.

Per què dormim, quantes hores, què passa mentre ho fem i quines són les conseqüències per a la nostra salut si no descansem bé són algunes de les qüestions que el doctor Estivill va tractar en la seva conferència, fent un incís especial en una sèrie de recomanacions a tenir en compte per millorar el son si treballem en diferents torns. En aquest sentit, va insistir que el fet de dormir està acompanyat sempre de la pujada de melatonina, una substància hormonal que participa de forma crucial en la regulació del ritme vigília-son. Per aquest motiu, s’ha d’aprendre a adaptar el nostre cervell “com si estiguéssim de nit”. Elements tan senzills com provocar una adaptació a la nit, encara que sigui de dia, portant ulleres fosques hi pot ajudar. També va assegurar que a l’hora de dormir és importantíssim fer-ho sense llum i sense soroll. Estivill va dir que les persones que treballen per torns, si fan migdiada està comprovat que acostuma a ser després de set hores d’haver dormit i més llarga, d’almenys una hora i mitja. 
Entre els trastorns del son que va tractar, es va referir sobretot a l’insomni, que de fet és “un símptoma d’una causa que el provoca i que normalment s’associa amb un cúmul de tensió, ansietat i estrès en els quals estem immersos pel ritme de vida de la societat actual i que no ens permeten desconnectar”. Ara bé, hi ha fins a quaranta possibles causes. Igualment va assenyalar que “anem curts de son” perquè a diferència d’altres països europeus ens llevem d’hora però anem a dormir tard, per la qual cosa perdem una hora i mitja de son. Preguntat sobre si hi ha trastorns del son diferenciats per sexes, va assenyalar que sí, que en les dones tenen a veure amb els cicles hormonals i s’acostumen a donar en la menopausa, mentre que els homes són més propensos als roncs i a les apnees. 

Estivill
diu
preparar
cervell
dormir
aprendre
desconnectar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte