Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, respon a les preguntes que li van formular ahir els consellers generals.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, respon a les preguntes que li van formular ahir els consellers generals.

Estoc mínim d’equips de protecció per a tot el país en cas de rebrot


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: F. Santana

Andorra disposarà d’un estoc mínim d’equips de protecció personal per a tot el país en cas de rebrot de coronavirus. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que pràcticament ja està completat a falta d’una partida de davantals i va afegir que podran ser utilitzats no tan sols pel personal sanitari i els cossos especials, sinó també per tota la població. Aquest és un dels elements que preveuen els plans de contingència que s’estan elaborant i que permetran dimensionar els dispositius segons les necessitats.

Així, a banda de la recerca de personal sanitari amb un perfil multifuncional ja anunciada per Benazet, es preveu convertir en una segona UCI la unitat de cirurgia ambulatòria quan sigui necessari, es facilitarà l’accés ràpid a la diagnosi als professionals de la salut (es farà una TMA en cas de tenir mal de cap), i s’impulsarà un programa de suport psicoemocional. El ministre també va afirmar que el comitè d’empresa del SAAS està negociant un conveni col·lectiu en el qual es demana fer més atenció als auxiliars (que són el col·lectiu més desafavorit) i instaurar una carrera professional “moderna”.

Benazet va donar aquestes informacions en la sessió de consell general que va tenir lloc ahir i en la qual la consellera general de Terceravia+UL Carine Montaner va lamentar que el director del SAAS, Josep Maria Piqué, es negués a rebaixar-se al sou i que s’absentés d’Andorra durant el confinament. Totes dues afirmacions van ser desmentides pel ministre, que va assegurar que Piqué mai s’ha negat a una retallada salarial i que si no s’ha fet és perquè així es va votar en la llei aprovada recentment pel parlament. També va informar que Oriol Mitjà va percebre 3.500 euros per assessoraments.

Per altra banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va informar que el Govern preveu tornar la part proporcional de l’import del transport escolar corresponent als mesos que va quedar aturat per la Covid-19. Va explicar que si aquest retorn encara no s’ha fet efectiu és perquè el Govern no podia rescindir unilateralment els contractes amb les empreses i això ha requerit un procés de negociació llarg. En tot cas, aquesta devolució es farà “molt properament”. Vilarrubla també va recordar que el transport escolar està subvencionat en un 80% i que els preus s’han mantingut de cara el curs que ve.

A2 Security
També ahir el PS va preguntar sobre la contractació directa de l’empresa A2 Security (societat propietat del militant liberal Antoni García) per assessorament en inversió estrangera. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va explicar que es va fer un primer contracte l’any passat per 25.000 euros (que no es va publicar al BOPA) i que vistos els resultats es va fer un segon contracte el juny passat per 21.250 euros. Aquest contracte preveu un nombre mínim d’inversors que ha de presentar per mes, un objectiu que “‘s’ha complert amb escreix”. Entre les fites assolides hi ha dues empreses que tenen interès per invertir en habitatges socials i infraestructures de comunicació, dues més en el sector del transport i la indústria dels metalls preciosos, i una en noves tecnologies i seguretat, a banda d’un patrocini de 250.000 euros per a la Cimera Iberoamericana. Gallardo, a més, va destacar el treball voluntari per nodrir de respiradors durant la crisi sanitària. Arran d’aquest afer, el PS va lamentar la manca de transparència del Govern.

Canals anuncia esdeveniments musicals
La ministra de Turisme, Verònica Canals, va anunciar que durant els caps de setmana d’agost es programaran esdeveniments musicals que ajudaran a potenciar les pernoctacions. Aquests espectacles aniran adreçats a diferents tipus de públic, va dir. A banda, va explicar que es vol allargar l’Andorra Shopping Festival.

A preguntes de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, Canals va explicar que no s’ha inclòs en la campanya turística per aquest estiu l’element Covid Ready perquè aquesta ha estat una tasca assumida a través de les accions institucionals del Govern. També va dir que l’ús de l’etiqueta Covid Ready seria “molt agosarat” perquè a tot arreu hi ha Covid. De la seva banda, el ministre de Salut va matisar les informacions de la revista Forbes, que situen Andorra com un dels destins menys segurs en relació amb el coronavirus, assenyalant que els elements que té en compte la publicació no són aplicables a un país de la dimensió del Principat. A l’últim, Canals va apuntar que la quantitat que s’ha pagat al Cirque du Soleil per al pròxim espectacle és “minsa” i es va fer efectiva al gener, i va exposar que al juny han entrat un 38% més de turistes de França que l’any passat.

 

 

benazet
equips
mínims
rebrot
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic