Diari digital d'Andorra Bondia
Trobada dels cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina, amb l'enginyer agrònom, Jordi Deu.
Trobada dels cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina, amb l'enginyer agrònom, Jordi Deu.

Estudi de camp a Claror per millorar la qualitat de l’aigua


Escrit per: 
Redacció / Foto: Comú de Sant Julià de Lòria

L'empresa Silvagrina farà, a partir de la primavera, un estudi de camp a la zona de Claror per mirar de millorar la qualitat de l'aigua com a objectiu principal. Els treballs consisteixen a plantar una determinada llavor -de la planta Festuca Eskia- a fi que el terreny no quedi despullat de plantes perquè això augmenta de forma més que notable la sedimentació. "Un terreny amb la terra crua i sense plantes té una erosionabilitat cent vegades superior a un d'igual que en tingui", explica l'enginyer agrònom, Jordi Deu.

Als anys 2015 i 2016, l'empresa ja va dur a terme estudis a la mateixa zona per mirar d'aturar els problemes d'erosió que provocaven importants problemes a la captació d'aigua potable a Escaldes-Engordany, arribant fins i tot a bloquejar-ne el subministrament. Calia limitar la producció de sediments i es van aplicar mesures per accelerar la recuperació de la vegetació, però els treballs no es van arribar a completar.

Arran, però, d'aquestes accions, de les quals es va fer una publicació científica conjuntament amb el Cenma, la Unió Europea es va interessar perquè els resultats van ser força satisfactoris i ara Silvagrina ha guanyat un concurs licitat per aquest organisme. A conseqüència del canvi climàtic, la UE preveu que pot haver-hi més episodis de torrencialitat elevada i volen recomanar determinades pràctiques i per això afavoreixen aquests estudis experimentals. "La UE té calculat que per cada euro que inverteix en prevenció, n'estalvia set en mesures correctores davant possibles catàstrofes", sosté Deu.

A banda de millorar la qualitat de l'aigua, l'objectiu és també l'increment de la restauració ambiental i la recuperació del paisatge. La Festuca Eskia és una planta que té un escàs valor nutritiu per al bestiar perquè punxa i el projecte contempla plantar-la amb diferents fertilitzants per veure quina és la que millor funciona, ja que és el primer cop que es fa servir aquesta planta per fer repoblació en zones degradades en altitud.

L'enginyer ha mantingut aquest dilluns una trobada amb els cònsols per explicar-los el projecte que Silvagrina pensa desenvolupar a la zona de Claror. El cònsol major, Josep Majoral, ha manifestat que "aquí a Andorra també tenim talent i com a Comú donem suport a aquestes iniciatives, i més encara quan es tracta del nostre territori".

estudi
camp
Claror
millorar
qualitat
Aigua

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte