Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de l’avinguda del Fener.
Imatge de l’avinguda del Fener.

Estudi per garantir l’accessibilitat de l'avinguda del Fener abans de fer-hi millores


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Bondia

Un dels punts del programa electoral amb què el Partit Socialdemòcrata (PS) va guanyar les eleccions a Escaldes-Engordany era deixar d’utilitzar el plàstic per tal de reduir l’empremta en relació amb el petroli i eliminar la moqueta verda de les zones enjardinades de la parròquia. Un dels carrers on hi ha més plàstic és a l’avinguda del Fener, i és amb aquest objectiu que el Comú ha començat els treballs per retirar-lo. Però la tasca no està resultant fàcil, ja que a sota de la moqueta hi ha formigó i el que no es vol és aixecar-lo. L’única solució és ubicar-hi una vorada on poder-hi posar terra perquè hi creixin plantes. Això, però, pot suposar un obstacle per a les persones amb discapacitat i per aquest motiu s’ha encomanat un estudi d’accessibilitat a una empresa especialitzada perquè faci una proposta.

La consellera de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme, Cèlia Vendrell, explica que l’avinguda es va fer nova no fa més de quatre anys i el que no es pretén és dur-hi a terme una gran obra. “No la vull refer però sí adaptar perquè sigui fàcilment transitable” per a les persones amb discapacitat, declara. De fet, conjuntament amb el conseller d’Accessibilitat, Antoni Fernández, han detectat a l’avinguda diversos problemes en aquest sentit, com ara pals que dificulten l’accés als passos de vianants i que ara es pretenen resoldre.

L’empresa especialitzada en accessibilitat contractada pel Comú ja ha visitat la zona i ara la corporació està en espera d’una proposta. Un cop tingui aquest document, en farà partícips les diferents associacions de persones amb discapacitat perquè hi aportin la seva visió.
La intenció del Comú és impulsar aquest projecte a l’avinguda del Fener (que implica la modificació de les zones enjardinades) aquest any però Vendrell assenyala que si acaba sent una obra de més envergadura es podria posposar per a pròxims exercicis. De cara al futur, la corporació també aposta per fer més accessible la senyalística de la piscina.

A banda de l’avinguda del Fener, les vies amb més moqueta verda són l’avinguda Carlemany i Fiter i Rossell. La intenció del Comú també és treure d’aquests indrets aquest element inert i “posar-hi vida”. Però això es vol fer assegurant l’estètica de la zona i sense dificultar el pas de les persones. És per aquest motiu que, donada la dificultat, ara per ara no preveu intervenir en aquests punts.

Fins avui s’ha eliminat el plàstic a la prolongació del carrer Sant Antoni (on s’hi han ubicat rocalles i vegetació més rústica), al carrer del Falgueró, a la cruïlla de l’hospital i a tots escocells dels arbres, on s’ha plantat herba. També al Prat del Roure, a la zona dels tobogans, es deixarà créixer l’herba més alta perquè s’autogeneri, fet que suposarà un estalvi. “És un prat de muntanya”, observa Vendrell. “Tot amb l’objectiu de portar la natura al centre”.

 

avinguda del Fener
accessibilitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic