Diari digital d'Andorra Bondia
Els quatre estudiants becaris en un dels espais d’Actua Innovació a Caldea.
Els quatre estudiants becaris en un dels espais d’Actua Innovació a Caldea.

Estudiants a la recerca d’innovació


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“Una experiència per a gent que tingui ganes d’innovar, d’aprendre i d’aportar coses.” D’aquesta manera resum Carla Navarro, estudiant d’Enginyeria de sistemes aeroespacials a Barcelona, el temps que ha passat treballant a Actua Innovació com a becària. Un parer compartit pels altres tres estudiants que també han aprofitat aquesta possibilitat: Clàudia Saiz, que ha acabat aquest curs Enginyeria biomèdica; Maria Gómez, que estudia Enginyeria de telecomunicacions; i Dot Ricart, que l’any que ve acaba la doble llicenciatura d’Economia i matemàtiques a Tolosa. 

La passió per l’enginyeria, les ganes d’aprendre i poder aportar el seu granet de sorra en els projectes que té en marxa Actua Innovació són altres dels elements comuns que destaquen els joves. També creuen que “tots els projectes tenen un impacte en la millora d’aspectes del país” i que ha estat “superpràctic”. Els quatre han treballat en tres àmbits diferents, però junts han pogut portar a la pràctica algunes d’aquestes iniciatives. Per exemple, el que ha estat treballant Carla Navarro, relacionat amb drons. Concretament, amb un dels tres que té Actua Innovació i que “està pensat per a tasques de salvament, per a operacions més específiques en temes d’agricultura, de recerca i gestions de terreny”, diu. Navarro ha tingut l’oportunitat de fer un informe d’avaluació i mitigació de riscos i també ha fet procediments de manteniment de les bateries que utilitzen aquests aparells. Quan van fer la primera prova d’aquest dron nou hi van anar els quatre, la qual cosa valoren de manera molt positiva. 
Clàudia Saiz i Dot Ricart s’han dedicat a treballar en la plataforma Data Hub, creada per Actua Innovació. Ricart destaca que és la primera a nivell nacional. L’objectiu, explica, “és emmagatzemar moltes dades que rebem gràcies a Andorra Telecom, a nivell d’antenes, per treballar-les, creuar-les i processar-les per treure’n conclusions”. Saiz assenyala que han treballat amb les que tenen a veure amb turisme, a l’hora de comptar persones, veure per on es mouen, d’on venen, i intentar estudiar els seus moviments al país. D’aquesta manera, es poden estudiar reptes, problemàtiques i esdeveniments que es donen al país per millorar la presa de decisions i calcular l’impacte que tenen. En aquest sentit, Ricart remarca que “hem treballat força amb Andorra Turisme, concretament en l’informe sobre el Cirque du Soleil i el de la Copa del Món d’Esquí”. 
Per la seva banda, Maria Gómez ha pogut aprendre com funciona la tecnologia LoRa i els seus usos. Diu que han muntat un gateway i que van anar a Arcalís a col·locar dos dispositius amb antenes, i posar collarets als animals, a mode de GPS, per geolocalitzar-los.
És el segon any que Actua Innovació porta a terme la iniciativa. Segons el seu director, Marc Pons, l’objectiu és “començar a treballar el talent andorrà de cara al futur”. Per aquest motiu, els investigadors de la casa, Marc Vilella i Guillem Francisco, han acompanyat els estudiants durant el temps que ha durat l’experiència. En aquest sentit, els quatre becaris subratllen el seu tracte proper: “Han estat molt per nosaltres”, emfatitzen. 

estudiants
innovacio

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Aquest noi lo senyor Ricart, te pinta de saber bastant sobre aquestos temos. Animos!
Molt rebé per l'agricultura molt important em de segur desenvolupant el cultiu de nabius molt bé los 4 nanus.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte