Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la taula d'habitatge aquest divendres al matí.
Un moment de la reunió de la taula d'habitatge aquest divendres al matí.

Excepcions a la congelació de lloguers


Escrit per: 
Agències

La taula nacional de l'habitatge que s'ha reunit aquest divendres al matí per analitzar la congelació de l’IPC en els contractes de lloguer i la renovació automàtica d’aquells que extingeixin. Hi haurà, però, algunes “matisacions”, tal com ha avançat el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. Així, els propietaris que vulguin recuperar un bé per a ús propi o d’un familiar ho podran fer; a més, aquells que acreditin que han fet reformes podran apujar el preu “una mica més enllà de l’IPC” i també podran fer un increment superior a l’IPC aquells que no hagin aplicat cap increment en els últims cinc anys.

Per garantir que la primera de les mesures, la de recuperació dels béns, es fa sense que hi hagi picaresca per part dels propietaris, es “faran els passos administratius perquè hi hagi les màximes garanties”, ha dit Filloy, afegint que no “és difícil acreditar” que es fa aquest ús per un període que no podrà ser inferior als cinc anys. Pel que fa als propietaris que han fet reformes, el titular d’Habitatge ha assenyalat que la llei d’arrendament de finques urbanes ja estableix en el seu article 25 els topalls, les tipologies d’obres i els percentatges que es poden aplicar i que, per tant, s’apel·larà a aquest article. Quant als propietaris que no han apujat el lloguer en els darrers anys, podran actualitzar el lloguer amb l’IPC dels anys anteriors, la qual cosa suposarà un increment d’un 7-8%.

D'altra banda, “edificar pisos socials” o a un preu “més estandarditzat” ja sigui en un terreny públic, d’algun comú o fins i tot de l’administració, o aconseguir que un particular cedeixi aquesta parcel·la, i tirar endavant aquesta construcció són les dues vies d’actuació que el Govern té sobre la taula per poder “aportar producte al mercat, que és una de les mancances que hi ha, i fer que el lloguer no creixi”, tal com ha avançat Filloy també en aquesta taula.

D’aquesta manera, el titular d'Habitatge ha remarcat que per poder aportar al mercat aquests pisos a uns preus interessants el que cal és que hi hagi “una repercussió del terreny mínima”, és a dir, que aquest espai on s’ha de construir surti a “preu zero”. En aquest sentit, ha puntualitzat que precisament és el cost del terreny el que té un impacte sobre els habitatges que després es puguin posar al mercat. Ara com ara, ha manifestat, ja hi ha sobre la taula la proposta d’un comú, que encara és molt embrionària. De fet, no ha volgut revelar de quin comú es tracta i tampoc no hi ha definida la “metodologia” de com es construirien aquests habitatges ni quants. Malgrat això, creu que tot i que al 2020 seria complicat que aquest habitatge ja estigués materialitzat, sí que considera que en un termini de “tres mesos” es poden tenir “les bases posades” d’aquest projecte. També ha recordat que hi ha privats que estan fent propostes publicoprivades a través de les quals els propietaris cedirien un terreny a canvi que es fes un lloguer a preu moderat. “L’any que ve veurem alguna proposta publicoprivada interessant”, ha avançat Filloy, incidint en què des de l’executiu es treballa en aquesta doble línia d’iniciatives públiques i publicoprivada.

I qüestionat novament sobre la proposició de llei del PS, ha incidit que es compartia la filosofia que “el Fons de Reserva de Jubilació pot ser una palanca” per aportar una solució a la problemàtica de l’habitatge però que no compartien “la fórmula”. En aquest sentit, creu que cal possibilitar que la CASS, dins les seves inversions, pugui tenir un producte financer relacionat amb l’habitatge però que cal que el retorn estigui garantit per no interferir en les pensions.

L'opinió del raonador
El raonador del ciutadà, Marc Vila, ha opinat després de la reunió que s’avança “lentament” ja que la principal dificultat és que no hi ha una cultura “econòmico-social” al voltant de l’habitatge. Creu, però que en la taula d’aquest dijous s’ha fet “un pas important” amb la prorrogació de la congelació dels lloguers un any més”, ja que ha emfasitzat que és una mesura que ha donat el seus fruits mentre no hi ha d’altres que puguin començar a tenir el seu efecte. “És la primera mesura realment seriosa, eficaç i d’abast ampli que s’ha fet en els darrers 20 anys a Andorra" en matèria d’habitatge, ha refermat. Quant a les excepcions que s’aplicaran, ha dit que li “semblen bé si s’apliquen bé”. En aquest sentit, ha incidit que cal “que quedi ben clar, que s’acrediti ben bé i quedi constància” que els propietaris que recuperen un bé no el posin al mercat en un termini inferior als cinc anys, que ell creu que hauria de ser de deu. En aquest sentit, ha apel·lat a un control per evitar “que hi hagi picaresca”. Ha afegit que encara rep entre tres o cinc queixes setmanals sobre habitatge i que, fins i tot, alguns propietaris que segueixen amenaçant amb fer fora els inquilins o que demanen altres garanties.

taula
Habitatge
exepcions
preu
lloguer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte