Diari digital d'Andorra Bondia
La concentració convocada a les portes de l'hospital, resposta només per set persones.
La concentració convocada a les portes de l'hospital, resposta només per set persones.

Fàbrega anuncia avortaments i el Bisbat deixa el patronat de l’hospital


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: BonDia

L’Església desmenteix l’alcalde i puntualitza que el punt “no s’ha posat a votació formal” durant la reunió.

L’anunci de l’alcalde i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, que s’iniciarien els tràmits per començar a oferir avortaments farmacològics  al centre fetes al vespre va provocar l’anunci immediat del Bisbat d’Urgell que els seus dos representants abandonen el patronat. Una reacció que a penes va arribar un parell d’hores després de les declaracions de Fàbrega en sortir de la reunió. A banda,  des del Bisbat “lamentem les declaracions efectuades per l’alcalde i president del Patronat de la FSH perquè no s’ajusten a la veritat i creen una confusió en l’opinió pública sobre un hipotètic acord”.
    
A la sortida de la reunió, Fàbrega va fer unes declaracions a la premsa on assegurava  que el patronat acorda tirar endavant els tràmits per poder practicar l’avortament farmacològic. El president de l’òrgan i alcalde, Jordi Fàbrega, va explicar també que confia que es pugui oferir aquesta prestació “com més aviat millor” perquè és un dret de les dones i la “responsabilitat del sistema públic” és oferir el màxim de la cartera de serveis del departament de Salut.
    
Fàbrega va anunciar paral·lelament la creació de l’empresa pública per a la gestió de la Fundació Sant Hospital.
    
Una hora més tard de fer-se públiques aquestes declaracions va arribar la reacció del Bisbat en forma de nota de premsa. “A la reunió d’avui dia 17 de març del Patronat de la Fundació Sant Hospital (FSH) de La Seu d’Urgell no s’ha posat a votació formal cap decisió dels membres del Patronat sobre impulsar-hi l’avortament farmacològic”, puntualitza el text, per continuar assenyalant que “l’actual Patronat era la primera vegada que prenia en consideració aquesta qüestió, i el que figurava a l’ordre del dia, només indicava el tractament de “la valoració de la incorporació de la interrupció farmacològica de l’embaràs a la cartera de serveis de la Fundació Sant Hospital”, sense explicitar que es prendria cap acord per part del Patronat”.
    
Per tant, el Bisbat va prendre la determinació que “els dos sacerdots que formen part del Patronat segons els seus Estatuts, el Vicepresident nat de la Fundació i el Secretari, es veuen obligats a abandonar la seva participació al Patronat, deixant clara que la posició de l’Església Catòlica ha estat sempre la defensa de la vida, des dels seus inicis fins a la seva fi natural, i especialment pel que fa als més febles i desvalguts”.
    
El Bisbat recorda que “la Fundació és hereva d’una centenària tradició que es remuntava al segle XI quan al redós de la Catedral i sota la protecció del Bisbat d’Urgell i el Capítol dels Canonges es creà l’Hospital dels pobres” i considera que (ja parlant en passat) “actualment era un bon exemple de col•laboració i entesa entre l’Ajuntament, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat d’Urgell

El 8 de març passat, Fàbrega ja va explicar que fa temps que al Sant Hospital de la Seu d’Urgell s’està treballant des de l’àrea maternoinfantil per veure com fer compatible el dret a l’avortament farmacològic amb el de l’objecció de consciència dels sanitaris. A l’Hospital del Pallars s’ha aconseguit mitjançant el desplaçament de professionals de l’Arnau de Vilanova de Lleida. D’altra banda, recentment, tant l’Hospital de Cerdanya com l’Espitau Val d’Aran estan seguint aquesta fase del procés.
    
Per donar força als seus arguments, Fàbrega va poder anar armat amb la moció presentada dilluns passat per la CUP i aprovada amb l’acord de tots els grups municipals. La regidora de la formació anticapitalista Xènia Antona va recordar que “tot i la legislació existent, l’accés a l’avortament no està garantit en tot el territori, i per tant les dones no estan en igualtat de condicions”, sinó al contrari, es produeix una diferència de tracte “classista” quan algunes dones han de recórrer a la sanitat privada.

Fàbrega
avortament
bisbat
patronat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte