Diari digital d'Andorra Bondia
El director de FEDA, Albert Moles, en la seva intervenció abans del dinar de Nadal amb la premsa, ahir.
El director de FEDA, Albert Moles, en la seva intervenció abans del dinar de Nadal amb la premsa, ahir.

FEDA impulsarà infraestructures de producció d’energia renovable


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències

“El leitmotiv per al 2020 serà la reducció de les emissions de CO2 que des de FEDA volem impulsar amb una sèrie de projectes”. Així ho va anunciar el director general de la companyia, Albert Moles, a l’hora de parlar dels reptes de futur. Una de les novetats serà el desenvolupament de noves infraestructures de producció d’energia renovable. Moles va explicar que en el darrer any s’ha estat treballant en un full de ruta per invertir en aquest tipus de projectes i per al 2020 ja hi ha prevista una partida al pressupost per a estudis i treballs tècnics. Un cop estiguin enllestits, la voluntat és poder iniciar alguna d’aquestes infraestructures de cara al 2021.

Moles es va limitar a dir que es tracta de projectes d’energia fotovoltaica, hidràulica i eòlica i que la inversió que s’hi preveu destinar és “prou significativa”. Amb tot no va voler avançar més detalls ja que el pla encara ha de ser validat pel Govern i el consell d’administració de FEDA, ha de tenir el vistiplau dels comuns (que tenen competència sobre el territori) i cal aprovar el pressupost de la companyia. Per definir aquest full de ruta s’han fet estudis preliminars de diferents alternatives que han tingut el suport de la companyia elèctrica francesa EDF.
L’impuls d’aquestes noves infraestructures anirà acompanyat de la compra d’energia a l’estranger i dels projectes de cogeneració i xarxes de calor. Així, Moles va explicar que tal com s’ha fet amb EDF, la voluntat és signar nous acords amb altres proveïdors per importar energia elèctrica d’origen renovable. Actualment, després d’aquest conveni amb EDF, el 30% del que s’importa de França prové de dos parcs eòlics i de centrals hidroelèctriques del Pirineu. La voluntat és seguir en aquesta línia amb altres companyies franceses i espanyoles sempre que el preu i la capacitat ho permeti. Moles va recordar que l’objectiu és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 37% de cara al 2030, tal com estableix la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic, i la previsió és poder assolir el cent per cent abans del 2050.
Quant a les infraestructures de cogeneració, la previsió és que el projecte de Soldeu es vagi consolidant amb la incorporació d’alguns nous clients (aquest any s’hi ha incorporat un edifici i noves promocions, un fet que ha permès doblar l’energia venuda respecte del 2017), continuar amb el desplegament de la xarxa del CTR de la Comella, i començar a construir la del Pas de la Casa. Moles va recordar que aquestes infraestructures suposaran una reducció de 10.200 tones de CO2 anuals. Quant a la possibilitat d’impulsar nous projectes a banda d’aquests tres, el director de FEDA va exposar que “d’oportunitats n’hi ha segur”.
Sobre la possibilitat d’incorporar inversió privada per ajudar a desenvolupar els projectes dissenyats, el director de la companyia va recordar que s’ha trobat un soci tecnològic per a la filial de FEDA Capçalera d’Infraestructures, que és la companyia francesa Dalkia, que ha de permetre anar “més ràpid i equivocar-se menys” en els projectes de cogeneració. Amb tot va afegir que la voluntat és que Dalkia inverteixi a la societat, encara que fins a un màxim del 10%.

Increment de tarifes
FEDA també va defensar ahir que malgrat que les tarifes elèctriques pel 2020 creixeran per sobre de l’IPC, l’augment és “moderat” tenint en compte l’increment del cost de l’energia. Moles va precisar que el preu de compra de l’energia que es va tancar per l’any que ve suposa un creixement del 16%. És per això que s’ha aplicat diferents mesures per limitar aquest impacte, va recordar. A més, des de la companyia es va assenyalar que les tarifes continuen situant-se per sota de la mitjana de la Unió Europea i dels països veïns. Així, si a Andorra, el preu pels clients residencials és d’11,57 euros/kWh a França és de 17,65 euros/kWh i a Espanya de 24,03 euros/kWh. També es va exposar que mentre que des del 2007 el preu de la importació ha augmentat un 52%, les tarifes s’han apujat un 33% en aquests anys.
La directora d’Activitats de Creixement de FEDA, Imma Jiménez, va destacar l’activitat econòmica que genera la companyia al teixit empresarial del país. Així, dels 16,2 milions d’euros invertits durant el 2019, 11 milions han revertit en empreses d’Andorra. A més, la major part de concursos han estat adjudicats a societats del Principat i només s’ha recorregut a empreses estrangeres per a treballs específics. La previsió és mantenir la tònica de cara al 2020. Quant a les inversions per a l’any que ve, el pressupost de FEDA projecta destinar-hi 25,5 milions d’euros, la major part (10,7 milions) a transport.

 

 

FEDA
energies renovables
cogeneració
tarifes
electricitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic