Diari digital d'Andorra Bondia

FEDA preveu certa estabilitat en la factura de la llum a dos anys vista


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Investing.com

L’encariment del preu de l’energia elèctrica a Espanya i França no s’hauria de traduir en una apujada de les tarifes a Andorra els pròxims dos anys. “Mantenir preus com hem fet aquest any és l’objectiu”, assenyala el director de FEDA, Albert Moles, que apunta que de cara al 2022 la voluntat de la companyia serà congelar les tarifes, o com a màxim aplicar-hi l’IPC. Moles explica que “si en una llar hi entren 1.000 euros i 100 es destinen a electricitat, que continuï així. Que no es multipliqui per dos el preu de l’energia”. Això, afirma, serà factible a “uns anys vista” gràcies als projectes impulsats per la companyia. “A un o dos anys vista no preveiem cap daltabaix”, declara Moles. D’aquí a tres anys, però, avisa que la demanda pot créixer de forma important, i per tant caldrà estar atents al nou escenari.

El director de FEDA adverteix que el mercat cada cop és més volàtil i que ningú té la bola de vidre per predir què passarà en el futur. Els preus de l’energia elèctrica van registrar un fort increment el mes de gener i, tot i que després van baixar, des de fa uns dos mesos han tornat a pujar. Si bé és cert que aquest encariment està relacionat en part a parades de centrals nuclears, la raó de fons és l’augment del cost dels drets d’emissió de CO2 que totes les empreses han de pagar. Moles explica que no és normal que aquests drets continuïn tan cars en aquesta època de l’any (el més habitual hauria estat que haguessin baixat a l’abril). Per tant, tot plegat està vinculat a la transició energètica, a la vocació d’afavorir les renovables, i fins que no hi hagi centrals que no emetin CO2 aquesta situació se seguirà donant, declara.

Segons Moles, “el que estem veient ara es tornarà normal”, ja que el preu de CO2 cada cop serà més car. Si fa dos anys estava a 20 euros la tona, ara s’ha apujat a 50 euros la tona. A més, afegeix que a Espanya s’està parlant de multiplicar per tres o per quatre les taxes ambientals, que graven les emissions de CO2.

Només la meitat
Quin impacte té en FEDA aquest encariment? Moles diu que l’afecta “en part”. El fet que els últims dos anys la companyia hagi tancat contractes d’energia renovable amb la francesa EDF i l’espanyola Endesa per un període de deu anys fa que la meitat de l’electricitat que es compra a l’estranger tingui un preu estable, i per tant aquests increments no tinguin afectació. A més, la central hidroelèctrica de FEDA es fa funcionar en els moments en què l’energia està més cara per importar menys. Per tant, l’apujada del preu de l’electricitat anunciada a Espanya i França, ara per ara es viu amb “certa normalitat”. “No estem esverats”, assegura Moles, que reitera que al llarg d’aquest any no ha de tenir cap impacte.

El futur
A banda dels contractes a llarg termini, l’aposta de FEDA és seguir diversificant per tal de gestionar l’alta volatilitat dels preus i tenir les màximes garanties. Això passa per augmentar la producció local amb energies renovables. Moles assenyala que durant els mesos de gener i febrer, entre el 80% i el 90% de l’energia que es consumeix a Andorra es compra. Per tant cal buscar projectes que permetin compensar els moments en què l’electricitat va més cara. Una de les apostes són les xarxes de calor de Ctrasa i de Soldeu ja en funcionament, destaca, que permeten escalfar cases sense recórrer a l’energia elèctrica. Per altra banda hi ha el parc eòlic del Maià. La previsió és començar el projecte l’any que ve per tenir-lo en funcionament d’aquí a dos o tres anys. La inversió que la companyia preveu destinar a energia eòlica se situa entre els 25 milions i els 30 milions d’euros i permetrà generar entre el 7% i el 9% de l’energia que es consumeix a Andorra (la producció nacional global seria del 20%).

Cap daltabaix financer
Com afectarà l’apujada dels preus de l’electricitat en els comptes de FEDA és, ara per ara, difícil de valorar, declara el director general de la companyia. Amb tot, assenyala que amb la central hidroelèctrica i el projecte eòlic i la xarxa de calor espera que no es produeixi “cap daltabaix en els números de FEDA”.

Moles destaca que “de solució màgica no n’hi ha” i que l’estratègia passa per “no posar tots els ous al mateix paner”. Això i reduir el consum. “L’estalvi és inevitable, si no no n’hi haurà per a tothom”, adverteix. Remarca que a nivell Europeu s’està parlant de la necessitat de doblar el que es té actualment en energies renovables cada 18 mesos fins a arribar al 2050 per tenir zero emissions de CO2. Indica que això suposa molts canvis i un gran esforç inversor. I tot plegat tenint en compte que la gent estalviarà.

 

factura
llum
electricitat
FEDA
tarifes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic