Diari digital d'Andorra Bondia
Les torres de la nova línia d’alta tensió, a Encamp.
Les torres de la nova línia d’alta tensió, a Encamp.

FEDA preveu iniciar les obres de la connexió amb Espanya l’any vinent


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: FEDA

Posa en funcionament tots els trams de la línia d’alta tensió sense afectació per als clients

Les obres de la connexió elèctrica entre Andorra i Espanya podrien començar durant l’any vinent, segons ha revelat avui el director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles. Serien tres anys de treballs d’una infraestructura d’uns 15 quilòmetres que uniria la frontera del riu Runer amb la població catalana d’Adrall i que necessitaria una inversió de 15 milions d’euros.

La intenció de FEDA és fer una subestació de 220 kv a la frontera hispanoandorrana com la que hi ha a Grau Roig, que s’uniria a l’antiga central tèrmica d’Endesa i Red Eléctrica d’Adrall. A hores d’ara, aquesta línia està aprovada i planificada per Espanya, i està en curs d’acord entre Andorra i l’Estat veí, i també entre FEDA i Red Eléctrica cal acabar de tancar aspectes tècnics i operatius. “Entenc que les converses es reprendran ràpidament i s’hauria de tancar ben aviat”, ha augurat Moles.

El director de FEDA ha explicat que la intenció de la parapública és augmentar la capacitat fins a 300 kv, ja que el límit actual és de 130 i 150 pel costat espanyol. Segons Moles, “volem tenir marge, perquè encara que creixi la demanda a Andorra, en qualsevol moment hem de ser capaços de connectar-nos per operativa i manteniment de la xarxa. No és un tema crític d’avui, però sí que ens hem d’anticipar per d’aquí a cinc o deu anys amb tot aquest futur de transició energètica”.

En l’àmbit intern, FEDA ha oficialitzat avui la posada en funcionament del conjunt dels trams de la nova línia d’alta tensió, que uneix amb doble circuit les estacions d’Encamp i Grau Roig, a través de la Gonarda i Ransol. D’aquesta manera, es conclou un projecte previst al pla sectorial d’infraestructures energètiques, adjudicat l’estiu del 2021. El traçat té una llargada d’uns 17,5 quilòmetres, transcorre per terrenys públics i fora dels nuclis urbans.

El director d’enginyeria de FEDA, Marc Calvet, ha detallat que la nova línia, que ha costat 18 milions d’euros, permet triplicar la capacitat de transport d’electricitat actual, que en hores de màxima demanda es trobava prop del límit. “Aquesta capacitat [110 kv] ens permet una flexibilitat energètica rellevant, absorbir noves energies renovables i millorar la seguretat en cas d’avaries”, ha afirmat Calvet.

La finalització de la línia, juntament amb la posada en funcionament de l’ETR de la Gonarda, ha estat un treball de gran magnitud i complexitat que ha requerit la implicació de diversos equips de FEDA i d’altres empreses. En aquest sentit, Calvet ha destacat que les obres i maniobres tècniques s’han fet de manera que es preservés en el servei de subministrament per als clients en cas d’imprevist. “L’obra ha requerit un esforç rellevant, perquè s’ha posat un servei sense afectar cap explotació i garantint el servei al client”, ha assegurat Calvet.

A més, la minimització de l’impacte ambiental ha estat clau. Així, s’han fet estudis d’avaluació ambientals, florístics i s’han valorat alternatives per la integració a l’entorn. Entre altres, s’han utilitzat drons i imatges per ordinador per fer un mapeig del terreny que permetés preservar la vegetació al màxim possible, garantint la seguretat de la instal·lació, i s’ha traçat un recorregut que evita les crestes de les muntanyes per reduir l’impacte visual. Pel que fa a les pilones, s’han dimensionat per minimitzar les tones d’acer necessàries, l’impacte en el sòl i per augmentar la integració paisatgística. A més, els treballs s’han planificat en el període de reproducció del gall de bosc i s’han adaptat per protegir el trencalòs.

A partir d’ara, es podrà desmuntar durant l’any vinent l’antiga línia obsoleta, el traçat de la qual, a més, passa per zones urbanitzades de la Vall Oriental i terrenys particulars.

FEDA
electricitat
Moles
línia
xarxa
alta tensió
Espanya
adrall

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte