Diari digital d'Andorra Bondia
Estat del llac d’Engolasters ahir, pràcticament buit arran de l’activitat aquàtica a Sant Julià de Lòria, segons explica FEDA.
Estat del llac d’Engolasters ahir, pràcticament buit arran de l’activitat aquàtica a Sant Julià de Lòria, segons explica FEDA.

FEDA veu inviable el ràfting perquè no pot aportar prou aigua a l’estiu


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: FEDA

FEDA veu del tot inviable aportar aigua al riu durant els mesos de juliol i agost per permetre l’activitat del ràfting al riu Valira projectada pel Comú de Sant Julià de Lòria. D’una banda, hi ha les repercussions econòmiques que suposaria per a la companyia elèctrica estar turbinant fora dels moments en què l’energia va més cara. Tal com indica l’empresa, la producció nacional, malgrat que és molt petita, és útil per moderar el preu de compra de l’electricitat, un fet que permet regular les tarifes que paga l’usuari. Per això s’alerta que si les condicions de producció varien, les tarifes “competitives” de què es gaudeix actualment es veurien afectades.

Avui, FEDA produeix energia quan aquesta té un preu més car, i això és en dies laborables. La central, però, també es fa funcionar quan es detecten pics de preu (cal tenir en compte que el preu de l’electricitat és molt fluctuant). Però el principal problema per ajudar l’activitat del ràfting durant els mesos d’estiu és que FEDA no disposa de prou aigua per assumir tots els caps de setmana de juliol i agost. Una mostra d’això és que en els cinc dies en què ha accedit a turbinar per la festa major de Sant Julià de Lòria, el llac d’Engolasters ha quedat pràcticament buit. Això, independentment de si es tracta d’un estiu sec o plujós. A l’últim, la companyia també va recordar que a l’estiu hi ha dies en què la central necessita manteniment, fet que es veuria alterat pel compromís amb Sant Julià de Lòria.
El Comú lauredià va sol·licitar a FEDA l’aportació d’aigua al riu durant set hores al dia, des de divendres fins dimarts passat. En total es van turbinar uns 200.000 metres cúbics d’aigua cada dia. Davant de tot plegat, la companyia no veu viable col·laborar amb aquesta activitat durant l’estiu, tot i que es mostra oberta a analitzar amb la corporació qualsevol demanda, si aquesta va en un sentit diferent.

Desperta Laurèdia
També Desperta Laurèdia es va referir a l’activitat aquàtica organitzada per la festa major. Mentre el grup espera conèixer les dades exactes d’afluència, expressa el seu malestar per l’elevat cost que ha tingut el condicionament del riu i dels edificis “destinats a una activitat que tan sols ha servit durant la festa major” i a la qual no es veu perspectiva de futur. Així, apunta que tenint en compte que el Comú ja ha executat la major part dels 800.000 euros previstos per al projecte del ràfting, si aquesta activitat queda com una anècdota, “la festa major de Sant Julià del 2019 esdevindrà una de les més cares de la història”. A banda, es va denunciar el “nul compromís de l’equip comunal amb la ciutadania”, que demana informació i poder donar l’opinió sobre la gestió dels diners públics.
D’altra banda, Desperta Laurèdia va lamentar que el Comú ha respost de forma negativa a la sol·licitud d’informació sobre el pla de viabilitat econòmica de la tirolina, l’informe d’impacte ambiental i el pla de seguretat i evacuació en cas d’accident. Segons el grup, la corporació argumenta que “per prudència” no és adequat publicar aquestes informacions perquè el projecte està subjecte a modificacions. El col·lectiu denuncia, però, que el cònsol ha presentat en privat a “certs ciutadans” una projecció del giny i les xifres econòmiques, “menystenint a nivell informatiu la resta de lauredians”. A més, alerta del greuge que suposarà per als ciutadans el fet de destinar més recursos a Naturlàndia, quan el parc no ha tingut els resultats esperats i tenint en compte la situació econòmica del Comú, i exigeix que l’obra de la tirolina s’obri a concurs públic per garantir un procés transparent i eficient per les finances comunals.

FEDA
inviable
ràfting
Aigua
estiu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic