Diari digital d'Andorra Bondia
FEDA vol crear l’any vinent una filial de serveis d’energies renovables
FEDA vol crear l’any vinent una filial de serveis d’energies renovables

FEDA vol crear l’any vinent una filial de serveis d’energies renovables


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: FEDA

FEDA vol crear l’any vinent una filial que gestionarà tots els  serveis d’energies renovables. Així ho ha avançat al BonDia, Albert Moles, el director general de la parapública  que va explicar que fins i tot tenen ja diverses possibilitats damunt la taula del nom o marca d’aquesta filial. Tot i això, encara no es té clar si es crearà una seu física independent a la de FEDA. 
L’objectiu primordial, segons Moles, és crear un negoci per una xarxa pròpia de producció d’energies renovables, tant pel que fa a la instal·lació com també a l’assessorament. “El que es vol és separar els negocis i fer estudis i fer-los créixer”, va comentar Moles, que va remarcar que possiblement aquesta filial pot començar amb tres persones que ja formen part de la plantilla de FEDA amb vistes futures a ampliar-ho. A més, Moles diu que tot allò relacionat amb la plataforma de mobilitat elèctrica, i a la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics es gestionaria també des d’aquesta nova filial. 
Moles també ha volgut remarcar que la llei de FEDA permet la creació d’aquesta filial, ja que, segons diu l’article vuit, “FEDA pot desenvolupar, així mateix, altres activitats que li siguin autoritzades pel Govern. En tot cas, ha de desenvolupar aquestes activitats a través d’una societat mercantil dependent, la denominació i la constitució de la qual han de ser autoritzades pel Govern. FEDA ha de tenir, en tot cas, la majoria del capital d’aquesta societat”.  Pel que fa a la possibilitat d’entrada de capital privat, Moles no ha volgut manifestar res perquè, tal com diu la llei, és el Govern primer qui ha d’aprovar la constitució d’aquesta filial, que FEDA ja té projectada. 
Durant tot aquest 2017, des de FEDA s’han fet estudis sobre l’eficiència energètica i la identificació de zones, i ara es vol treballar aplicant-ne els resultats. En les energies renovables, FEDA té dos objectius primordials: el primer és invertir l’any vinent en la instal·lació de plaques solars en edificis públics, com escoles. Fins ara, com a l’Estació Nacional d’Autobusos, ho costejava el Govern i FEDA es feia càrrec del manteniment i funcionament. Ara, però, dona un pas més i vol fins i tot arribar a invertir en aquestes plaques, costejant-les. L’altre objectiu és el servei d’assessorament. “Tothom està realment convençut que les energies renovables són el futur, però necessiten una garantia”, va comentar Moles. FEDA, doncs, vol donar resposta a aquest neguit i vol assessorar i donar fiabilitat a cada projecte.
Així, per a l’any vinent, hi ha una partida d’1,2 milions d’euros per a diferents projectes d’eficiència energètica, dels quals una part seran per a projectes que es desenvoluparan en instal·lacions públiques, que les finançarà FEDA, per a la concessió de préstecs a altres empreses. En aquesta partida estaria inclosa la creació de la filial, va dir el director general. Moles va remarcar que cada cop s’ha d’apostar més per la producció pròpia i que el cost de les plaques solars ha baixat molt. 
Pel que fa a altres energies renovables, com la eòlica, els estudis s’han concentrat al Pic del Maya, però  el seu desenvolupament, així com el de la creació de minicentrals hidràuliques, depèn del Pla Sectorial de noves infraestructures energètiques, que està duent a terme el Govern. 

L’Estació Nacional d’Autobusos genera la meitat de tota la producció d’energia solar que té FEDA

Actualment FEDA té connectades 24 instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques, i en té una pendent de connectar de cara a final d’any.  Des del 2011, que es van instal·lar les dues primeres, el número ha anat variant segons l’any i, si el 2012 no se’n va instal·lar cap, el 2013 van ser 9 instal·lacions. Durant tot aquest any se n’han instal·lat unes cinc. 
Si mirem xifres de producció, des del gener i fins a l’octubre, la producció d’energia elèctrica a través de l’energia solar ha estat de 423.000 kilowatts per hora. Si es té en compte que Andorra gasta o consumeix uns 578 milions de kw/h, estem parlant que l’energia solar produeix un 0,1% de l’energia que consumeix Andorra. 
Si mirem per les instal·lacions actuals, cal remarcar que l’Estació Nacional d’Autobusos (ENA) genera la meitat de la producció de l’energia elèctrica provinent de plaques fotovoltaiques que té connectades FEDA (les dades que apareixen al gràfic de l’ENA són de l’abril fins a l’octubre). 
Les altres produccions que gestiona FEDA són el Consell General, que genera el 5% de producció, i l’escola de la Peletera d’Escaldes-Engordany, que també produeix un 5%. 
El director general de FEDA reconeix que encara és poca la producció d’energia, però que s’ha d’apostar perquè vagi creixent per no tenir tanta dependència de l’energia dels països veïns. “A l’hivern passat hi van haver dies de preu molt car de l’energia, i la millor manera d’evitar-ho és la producció pròpia”. 
El Pla d’Inversions de FEDA per als propers cinc anys pretén continuar en projectes d’eficiència i sostenibilitat energètica amb diferents projectes, que sumen gairebé quatre milions d’euros. Per a l’any vinent es preveuen gastar 2.666.941 euros en plataformes i sistemes per gestionar dades; 1,5 milions d’euros en energies renovables i uns altres 200.000 per a serveis energètics; 311.118 euros per a mobilitat elèctrica i 85.823 euros per a l’Smart Home.

FEDA
serveis
energies renovables
crear

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte