Diari digital d'Andorra Bondia

Feina per fer malgrat els avenços


Escrit per: 
M. F. / Agències

Les dones que van aconseguir que fa 40 anys el sufragi femení fos una realitat han rebut un homenatge.

Tot i els avenços fets des de llavors, també es va aprofitar la celebració del Dia internacional de la dona per recordar la feina que encara queda per fer. D’aquesta manera, des d’entitats com l’Associació de Dones Migrants i d’Andorra, ADMA, recorden que les dificultats econòmiques agreugen la situació de desigualtat de la dona. Teresa Cabanas va exposar que dos dels principals problemes que encara queden per resoldre són la conciliació i els sous i va reiterar que, malgrat que sembla que tothom és conscient de la igualtat entre homes i dones, “a la pràctica les dones encara es troben amb moltes dificultats”.
I entrebancs van ser els que van haver de superar ara fa més de 40 anys les dones que van decidir lluitar per aconseguir votar a les eleccions. La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va exposar que fa molts anys que es dedica a la política i sempre havia pensat que calia fer divulgació de l’esforç que havien fet aquelles dones, especialment de cara a les noves generacions, perquè siguin conscients que les coses “no vénen donades” i que per arribar-hi ha calgut l’esforç de molta gent.
A l’acte de descoberta d’una placa que s’ha posat al costat del Comú d’Andorra la Vella van assistir tres de les impulsores d’aquesta lluita pel sufragi femení: Pepita Aguilar, Quima Calvó i Angelina Mas. Mas va exposar que quan li van proposar recollir signatures per reivindicar el vot femení en un primer moment es va “sorprendre”, ja que no tenia consciència de ser una ciutadana “de segona”, i llavors es va adonar que era una “incongruència” que no es deixés votar les dones, i per tant, es va llançar a la lluita per ser “una ciutadana de ple dret”. Exposa que en aquests 40 anys s’ha avançat molt, tot i que sempre “queden coses per fer”, i va assenyalar que “potser arribarà el dia en què les dones siguin majoria a les llistes”.
Calvó va exposar que la dona no era considerada per a altra cosa que no fos “la feina de casa” i, tot i que el que demanaven semblava “molt fort” i que “molts deien que no hi arribarien”, van aconseguir vèncer les contrarietats perquè era un grup de dones “molt unides” que no es van donar per vençudes.
“Vaig sentir que havíem guanyat alguna cosa”, va explicar Aguilar sobre les sensacions que va tenir quan es va convertir en la primera dona a votar a Andorra la Vella. A més, afegeix que avui li satisfà veure que cada vegada hi ha més dones en la política.
Durant la inauguració de l’exposició Dones d’ahir i d’arreu, la ministra de Salut, Sílvia Bonet, va valorar positivament la creació d’una secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar per conèixer les demandes de les dones i com se les pot ajudar. També va destacar el paper de les associacions. La ministra va admetre que continua havent-hi desigualtats però que s’està treballant per evitar-les.
De la seva banda, la secretària d’Estat de Benestar i Igualtat, Magda Mata, va exposar que una de les fites són els pisos amb suport per a dones maltractades, i des del gener s’està allotjant una família. Actualment es treballa per millorar la seva situació laboral i de relació amb els fills, i es preveu que en sis mesos la dona pugui ser una persona totalment autònoma. Va exposar, a més, que la primera desigualtat és la violència de gènere, però que també s’ha hagut d’actuar en algun cas de discriminació laboral. Les dones, però, denuncien menys per por de perdre la feina.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte