Diari digital d'Andorra Bondia
Dues de les clientes que ahir es van acostar a la granja, amb la mascareta mentre no estaven consumint.
Dues de les clientes que ahir es van acostar a la granja, amb la mascareta mentre no estaven consumint.

“Per fi ens podem asseure, dins i fora”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: M.P.A.

El primer dia de la reobertura matinal de bars i cafeteries, els clients s’hi van anar acostant amb ganes de poder desconnectar de la feina o d’una rutina que fins ara, a causa de l’evolució de la pandèmia, els havia privat d’una estona relaxada d’esbarjo.

Feia una mica més d’un mes que no podien obrir i finalment ha pogut ser, almenys durant unes hores. Els clients han pogut retornar “a seure dins de la nostra granja”. I a fora, al bar de sempre, al que ens ve de pas. Alguns ho van poder fer amb calma, sense presses. D’altres no, com habitualment, cinc minuts per prendre un cafè entre un moment i un altre de feina. Aquests dos tipus de clients són els que es van acostar ahir fins a Cal Sinquede, a la plaça Guillemó. Segons van dir, es notava que la gent tenia ganes d’asseure’s amb el seu cafè amb llet i la seva pasta. Uns clients que han respost molt bé a la nova forma de treballar, que inclou prendre nota del seu nom i telèfon per si s’haguessin de rastrejar contactes. “I ho fan força bé”, van insistir. En aquest sentit, va lloar molt la col·laboració dels habituals, que sempre  “ens tracten d’ajudar”. Una de les treballadores va assenyalar que ho veia  molt positiu i que cadascú, en la mesura del possible, pot aportar el seu granet de sorra des del respecte, tant de consumidors com dels responsables i treballadors del sector.

Per la seva banda, els clients del Sinquede van expressar que poder asseure’s, i més un dia com el d’ahir, assolellat i amb una temperatura agradable, “és una manera de desconnectar”. En el cas d’una parella jove asseguda en una de les taules de la terrassa, els dos estan amb ERTO, així que la seva rutina des de fa un temps passa per anar de casa a la compra o a buscar el nen a la guarderia, o a passejar. Ara almenys poden passar una estona esmorzant. I és que, com va fer notar la noia, “per demanar un cafè i asseure’s en un banc me’n vaig a casa”.
També es van mostrar esperançats els propietaris de Ganesha Temptacions, a l’avinguda Príncep Benlloch. “La gent molt contenta, amb moltes ganes d’asseure’s”, va manifestar la Vanessa. Per a ells veure la gent aquí “està superbé” i confien “que duri molt”. Això sí, des de la consciència que s’han de respectar les mesures. 

Un no parar des de primera hora del matí va ser el que van viure a la cafeteria Fleca Font del carrer de la Vall. “Tot el matí sense parar”, va declarar la dependenta. “Ens ha passat el temps volant”, tenint en compte que despatxar per emportar-se “no dona”. Alguns dels clients van voler deixar constància de “la il·lusió” que els feia poder-se trobar assegudes a dins del local. “Sense relaxar-nos, van recalcar, mentre no baixin més la corba i els contagis”. I és que aquest era un dels missatges més repetits entre la clientela que semblava  tenir les consignes i la lliçó apresa. Un altre dels clients, va fer notar, que li agradava anar a esmorzar pels xurros que feien, d’allò més bons. I ja els trobava a faltar. Sembla que avui es prestava a sortir i recuperar el tast d’aquells dolços o entrepans preferits que, ves, sembla que no, però ben asseguts a taula tenen un regust diferent, va manifestar una altra de les clientes. 

Qui també va mostrar una alegria continguda va ser el responsable del Bondia Cafè de la plaça del Poble. “Obrir ja és un gran què”, va dir  Francesc Medina.  Tot i que encara hi ha molta gent que està fent teletreball, n’hi va haver uns quants que van acudir a fer un cafetó. “Anem a poc a poc”, va assenyalar, i “esperem que com a mínim pugui ser rendible aquesta franja horària”. Hi vam parlar quan s’acostaven les 12 del migdia, l’hora de tancar durant una horeta per higienitzar i ventilar. En el seu cas, encara no fan dinars, aniran recuperant aquesta rutina a poc a poc. Això sí, també ofereixen el servei per emportar-se.  

Medina, que és portaveu de la Unió de bars d’Andorra, és conscient que la situació no és per tirar coets, però que tot és començar. Abans, de 9 a 11.30 hores del matí tenia l’establiment ple. Ahir ell i els seus empleats no esperaven multituds, “aquesta és la realitat”, va assegurar. Calcula que van passar pel bar la meitat dels clients que hi anaven abans habitualment, abans del tancament. Ho va assenyalar després de comptar les persones registrades que, al seu local, s’apunten elles mateixes en una mena de “llibre de visites”, amb boli inclòs, que té a tocar de la barra. També va precisar que les consumicions van ser “més modestes: cafè i pasta”. Però creu que així com el tancament també ho va ser, la desescalada actual s’ha de fer pas a pas en tots els sentits: augment progressiu dels clients, de la reincorporació de treballadors i d’una més acceptable facturació. Un pensament compartit per bona part del sector dels bars, cafeteries i petits restauradors. Ara cal esperar què faran els que de moment continuen tancats.

“Per fi ens podem asseure
dins i fora”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte