Diari digital d'Andorra Bondia
La Vall del Madriu.
La Vall del Madriu.

Fil a l'agulla a l'elaboració de l'estudi de l'impacte de càrrega turística al medi natural


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

Encomanar al Govern un estudi de la capacitat de càrrega del medi natural d'Andorra segregat en funció de l’ús actual del territori i enllestit abans d'acabar el 2022 va ser una resolució acordada pel Consell General durant la celebració del debat d'orientació política del Govern del 25 de setembre del 2020. Avui s'ha posat fil a l'agulla a aquest estudi amb la publicació al BOPA de la convocatòria d'elaboració d'aquest estudi, les ofertes del qual es poden fer arribar a Tràmits fins al 29 d'abril.

Segons recull el plec de bases, la finalitat de l'estudi és disposar de les dades necessàries que permetin definir les polítiques de gestió en àmbits com la promoció turística, l'ordenament del territori, mobilitat i gestió dels espais naturals per assegurar un desenvolupament sostenible del país tenint en compte que Andorra es un país amb una biodiversitat excepcional i amb un patrimoni natural molt valuós i tenint en compte que els sistemes naturals d’Andorra són altament fràgils per la seva condició de territori d’alta muntanya.

En aquest sentit, la resolució del Consell General també destaca que els espais naturals són un dels actius turístics del país i que requereixen d’una gestió acurada per preservar la seva sostenibilitat a llarg termini. També es posa en relleu que Andorra s’enfronta al repte de conciliar la pressió sobre els recursos naturals exercida pels motors econòmics del país i especialment el turisme amb la necessitat de poder garantir la pervivència dels serveis ecosistèmics existents. I és en aquest context en el que s’inscriu l’estudi de capacitat de càrrega del medi natural que ara s'encomana.

L'estudi pretèn, doncs, quantificar el nombre de persones que poden fer ús d'una àrea natural preservant-ne els seus valors. I és que la definició bàsica de capacitat de càrrega pressuposa que tots els espais naturals presenten una limitació biofísica, la qual si es supera pot comportar greus conseqüències per l'ambient i ha de permetre avaluar la quantitat i la distribució de la presència humana que pot tenir lloc en un espai sense que s'hi produeixin impactes inacceptables.

En la justificació del plec de bases, es recull que el que determina que es generin impactes o problemes sobre el medi no entra en relació directa amb el nombre de visitants, sinó amb les condicions i la gestió del consum que en fan aquests visitants, evitant la tradicional idea que vincula la capacitat de càrrega amb l'aforament.

A més, des de fa anys es considera que tenir en compte, únicament, les limitacions físiques i ambientals d'un espai, tot i ser important, no és suficient i s’ha de vincular amb la satisfacció de l'experiència del visitant.

L’Organització Mundial del Turisme defineix la capacitat de càrrega turística com el nombre màxim de persones dins un espai sense provocar impactes negatius en l'àmbit físic, econòmic i
sociocultural i una disminució en la qualitat de la satisfacció dels visitants.

El concepte de capacitat de càrrega s’ha de diferenciar doncs en diferents tipologies: la que afecta els ecosistemes, la que afecta l’espai i les infraestructures disponibles, la que afecta la
percepció i la satisfacció del visitant així com la que impacta en la comunitat d'acollida.

Les variables que es tindran en compte a l'estudi són la quantitat d'espai o recurs disponible és a dir les necessitats espacials per al desenvolupament de diferents nivells d'ús en les activitats, la tolerància de l'espai en funció del nombre de visitants que pot suportar: entenen els efectes i impactes que l'ús recreatiu té sobre la flora, la fauna, el sòl, l'aigua i l'aire, el nombre real de visitants al lloc en qüestió així com el tipus d'activitat o visita que realitzen, el disseny i la gestió d'infraestructures d'acollida de visitants al medi natural, els hàbits i pautes de comportament dels visitants al medi natural i els hàbits i pautes de comportament de la comunitat d'acollida i dels gestors de l'espai.

Es tracta doncs de definir quina seria la capacitat de càrrega turística com a factor que representa un estat ecològic on no existeixen externalitats negatives o aquestes són mínimes.  

El Govern facilitarà unes dades per poder realitzar l'estudi en relació a la freqüentació d'Andorra Turisme, dels refugis, del medi a través de la presència de telefonia mòbil. Per la seva banda, l'adjudicatari haurà de fer un càlcul amb la capacitat de càrrega del medi natural per zones, un informe i la presentació de resultats i unes propostes de millora per la gestió de la freqüentació del medi natural a Andorra.

elaboració
estudi
impacte
càrrega turística
medi natural
Comentaris: 2

Comentaris

Bla, bla, bla, bla, bla... acabarà com Incles ple de xalets i urbanitzacions de luxe, a Andorra la sostenibilitat es força insostenible, i la biosfera cada cop més cimentsfera
I què esperes? Si entre humans som capaços d'entrar en guerres i matar-nos, amb les espècies vegetals i animals el semenfotisme arriba a uns nivells desmesurats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic