Diari digital d'Andorra Bondia
El doctor Mario Alfaro atenent els periodistes aquest matí.
El doctor Mario Alfaro atenent els periodistes aquest matí.

Fins a 130 pacients de Covid passen per l'UCI des de l'inici de la pandèmia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El major repte de la unitat de cures intensives en aquest moment? És la Covid, estar preparats per si arriba una nova onada. Això és el que ha respost aquest matí el cap de l'UCI, Mario Alfaro, sense pensar-ho dues vegades. Fins a 130 han estat els pacients atesos en aquesta unitat durant la pandèmia amb criteris de gravetat amb ventilació mecànica. Així, ha remarcat que "durant la primera i la segona onada la nostra activitat va ser 100% assistencial amb pacients greus i ventilats". "Es va triplicar", ha afegit.

Tot i que actualment dels nou pacients ingressats no n'hi ha cap que ho estigui per aquesta malaltia; ara bé, donar resposta a aquests malalts continua sent el repte que Alfaro assenyala com el més important. "Ens hem de preparar per si hi hagués un increment de pacients per tenir la capacitat de brindar una atenció de qualitat als pacients que tenen necessitat de cures crítiques i ventilació mecànica", ha declarat.

És conscient que hi ha d'haver un equilibri entre el que poden oferir des de l'UCI i el cost que pot tenir. En aquest sentit, ha explicat que durant la pandèmia s'ha fet "una inversió important en ventiladors mecànics". I no només en venitladors, sinó que la unitat pel fa a material, equips i sales de monitorització "ha crescut". 

"Sobrecàrrega de treball important en els professionals"

Alfaro ha reconegut que la pandèmia ha suposat "una sobrecàrrega de treball importatn per als professionals" i que seria important mesurar la magnitud d’aquesta sobrecàrrega. Segons el cap de l'UCI, "va ser molt dur per a tothom". I quan va començar va crear incertesa i por pel que podia passar i "per si et podies infectar i això genera molt estrès a tots els professionals", ha reconegut.

I "convé saber com es troben els professionals", ha insistit. Per aquest motiu, ha proposat que es faci una enquesta anònima "per veure l’impacte de la pandèmia en el professional de salut". Perquè dintre del projecte que tenen d'humanització, "també s’ha d’humanitzar l’atenció i el professional també està dintre d’aquest procés", ha volgut deixar clar.

Ara per ara, s'està donant prioritat a la formació del personal. En concret, són una seixantena els professionals que treballen a l'UCI, ha especificat.

Pel que fa a la negativa d'alguns professionals sanitaris a vacunar-se, Alfaro ha dit que hi poden haver molts factors que han influït. Ell, però, ho té clar: "es del punt de vista personal sempre estaré a favor de vacunar". Només cal veure el canvi que s'ha produït en l'evolució de la pandèmia des de que es va començar a vacunar, ha emfasitzat. "hi ha hagut un abans i un després perquè la vacuna realment et protegeix". Certament ha reconegut que tot i estar vacunat "et pots contagiar però la gravetat de la malaltia és completament diferent del que vam viure a la primera onada". I ha afegit que s'han d’esperar els estudis clínics que mostrin aquesta evolució.

 

pacients
covid
UCI
pandèmia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte