Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença posterior al consell de ministres d’aquesta tarda.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença posterior al consell de ministres d’aquesta tarda.

Fins a 23 positius en dos brots a les escoles de la Massana i Sant Julià


Escrit per: 
M.S. / Foto: A.S.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat de la detecció de dos brots de coronavirus a l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria i a l’escola andorrana de la Massana, que han afectat fins a 23 persones, 21 alumnes i 2 professors, a qui ja s’està aplicant el “protocol corresponent”.

En el cas de Sant Julià, el brot es va detectar el 5 d’octubre passat i afecta tres classes de primer i segon cicle de primària, on fins ara s’han diagnosticat 16 positius, 15 alumnes i un professor. Al centre massanenc el brot s'ha detectat avui gràcies al cribratge de tests ràpids, que han permès diagnosticar 7 positius, 6 alumnes de cinquè i sisè i 1 professor, “tots ells asimptomàtics”, segons ha precisat Martínez Benazet, que ha avançat que igual com es va fer amb l’escola de Sant Julià demà es farà un cribratge amb TMA a tot el cicle.

Malgrat aquests dos brots, el ministre ha assegurat que es manté “la mateixa dinàmica” de les darreres setmanes, és a dir, una tendència “a la baixa” del nou repunt aparegut després de la tornada de les vacances d’estiu. Així, en les darreres hores s’han diagnosticat únicament 7 casos nous, que eleven el total de persones infectades des de l’inici de la pandèmia a 15.314. A hores d’ara hi ha 61 casos actius mentre són ja 15.123 les persones que han superat la malaltia i al centre hospitalari es continua sense cap persona ingressada per Covid. Pel que fa als centres escolars, hi ha 7 aules amb vigilància activa parcial.

Quant a la campanya de vacunació, i tot admetre que s’ha “alentit”, el titular de Salut ha indicat que es continua i que des de la darrera actualització s’han administrat 154 vaccins, 149 dels quals corresponents a la primera dosi. Així, el percentatge de persones majors de 16 anys amb com a mínim una dosi és ja del 78,6% i el dels vacunats amb pauta completa arriba al 75,6%.

Així mateix, i interpel·lat sobre l’estoc de vaccins, el ministre ha assegurat que hi ha romanent de Moderna i AstraZeneca i que “no hi ha el perill de quedar-se sense estoc”. Martínez Benazet, que ha admès que en el cas de les vacunes d’AstraZeneca podrien quedar dosis sense administrar, ja que caduquen a final de mes, ha fet novament una crida als no vacunats que es vacunin.

Davant el manteniment de la bona situació sanitària, el ministre ha anunciat un nou alleugeriment d’algunes mesures. Així, des d’aquest dijous mateix es permetrà als monitors d’escola bressol immunitzats prescindir de la mascareta a les aules si així ho volen. Si no és el cas, i per aquells no immunitzats, hauran d’utilitzar una mascareta que permeti la visió de la boca i faciliti així la comprensió per part dels infants.

Confiança que l’oci nocturn no torni a tancar

“Soc optimista i crec que l’oci nocturn no haurà de tornar a tancar.” Així de confiat s'ha mostrat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de dos caps de setmana de l’estudi que s’està portant a terme i del qual “les conclusions fins ara són satisfactòries”. En aquest sentit, el ministre ha remarcat el fet que després d’aquestes dues setmanes no s’ha constatat cap repunt de casos i que cap dels que s’han diagnosticat es poden relacionar amb aquesta activitat. Així, Martínez Benazet, que ha destacat que les mesures acordades estan “donant bon resultat”, ha avançat que si tot segueix així es pretén que l’oci nocturn pugui continuar i fer-ho amb les “mínimes restriccions possibles”.

El certificat Covid, només per als visitants de fora l’espai europeu

El consell de ministres ha aprovat t6ambé el nou decret que estableix els requisits sanitaris per accedir al Principat des de fora de la Unió Europea o dels països assimilats, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, Regne Unit, San Marino, Suïssa i el Vaticà, requisits que s’aplicaran a qualsevol persona, ja sigui turista o resident que retorna al país major de 12 anys, segons ha explicat el titular de Salut. Joan Martínez Benazet, que ha deixat clar que els treballadors que venen a fer la temporada d’hivern queden fora d’aquest decret, ha detallat que les persones provinents de fora l’espai europeu hauran d’acreditar la seva situació sanitària, ja sigui amb un certificat de vacunació, que provi que s’ha rebut la pauta completa fa més de 14 dies, un de recuperació, que justifiqui que s’ha passat la malaltia en els darrers sis mesos, o una prova PCR o TMA negativa feta no més enllà de les 72 hores prèvies d’accedir al país.

En el cas d’aquelles persones que pernoctin més de tres dies en un establiment turístic hauran de deixar una còpia d’aquesta documentació a l’establiment que, al seu torn, haurà de mantenir un registre dels usuaris i la documentació facilitada.

Així mateix, el decret preveu que aquelles persones provinents de fora de la UE o assimilat però que hi hagin fet una estada de com a mínim deu dies no sigui necessari que acreditin la seva situació sanitària, tot i que sí hauran de comptar amb una declaració jurada on s’indiqui la data d’entrada a l’espai europeu i presentar els documents que així ho justifiquin.

D’altra banda, el consell de ministres ha acordat també sol·licitar una nova pròrroga de dos mesos al Consell General de la facultat del Govern per establir mesures restrictives o excepcionals per protegir la salut pública tal com preveuen la Llei general de Sanitat i la Llei qualificada de Seguretat Pública.

fins
23
positius
dos
brots
escoles
Massana
Sant Julià
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic