Diari digital d'Andorra Bondia
Santuré, León i París en el moment de signar el conveni.
Santuré, León i París en el moment de signar el conveni.

Fins a 36 hotels oferiran allotjament en cas d’emergència


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: SFGA

El Govern, a través del departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, ha signat avui un conveni de col·laboració amb la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) i l’Associació Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) amb l’objectiu d’establir un protocol per facilitar l’allotjament a les persones que estiguin en situació de vulnerabilitat a causa de terratrèmols, inundacions, crescudes o pluges torrencials, esllavissades, allaus, incendis urbans o forestals, accidents de gran magnitud, epidèmies, pandèmies o crisis sanitàries, o per qualsevol altra catàstrofe natural, emergència o situació excepcional.  De manera voluntària s’han adherit al projecte un total de 36 hotels que posaran a disposició els seus establiments (més de 8.000 llits), les seves instal·lacions i el seu personal, segons les necessitats de cada situació.

Aquesta col·laboració s’emmarca dins de les accions de prevenció i de preparació de la resposta enfront de situacions d’emergència que realitza el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències i s’afegeix al desplegament estratègic d’albergs provisionals que s’està duent a terme. “Quan s’ha de reallotjar algú en una situació d’emergència, la primera opció sempre és la família. Si no pot ser, com a administració hem de poder oferir de manera ràpida i organitzada una alternativa, per això el conveni amb els hotelers”, ha detallat el director de Protecció Civil, Cristian Pons, ja que “tenen establiments preparats per oferir un mínim de condicions”.

Ara bé, tenint present que “no podem preveure quan hi haurà una emergència”, podria donar-se per exemple, en un moment de màxima ocupació hotelera, per tant, en un segon nivell “hem previst espais, com pavellons que disposen de dutxes, lavabos, vestidors” per poder acollir les persones que ho necessitin. El primer alberg es va presentar a finals de l’any passat al Pas de la Casa, ja que era un punt d’especial preocupació en ser una població allunyada i amb unes condicions climàtiques complicades, sobretot a l’hivern. Pons ha explicat que se segueix treballant en el desplegament d’altres albergs arreu del país, però que la tasca s’ha vist endarrerida per la pandèmia. Amb tot, ha explicat que “en breu”, confien poder presentar-ne algun altre.

Una de les voluntats del nou conveni era poder disposar d’establiments disponibles arreu del país, una fita que s’ha assolit, ja que hi participaran hotels de totes les parròquies i s'ha destacat especialment el fet que alguns d’ells es trobin al Pas de la Casa.

Segons el conveni, en una situació que requereixi activar aquest servei, serà el departament de Protecció Civil l’encarregat de posar-se en contacte amb els responsables de l’UHA i de l’AHA, per dimensionar conjuntament la resposta segons el volum de persones que calgui reubicar i les seves necessitats. L’UHA i l’AHA, un cop assabentades, i segons la disponibilitat de les seves entitats col·laboradores, planificaran i coordinaran conjuntament amb els serveis operatius de Protecció Civil, el reallotjament dels afectats.

L’acte de signatura s'ha dut a terme avui a les dependències del Ministeri de Justícia i Interior i ha comptat amb la participació del secretari d’Estat, Joan León, el president de l’UHA, Jordi París, i la presidenta de l’AHA, Esther Santuré.

protecció civil
UHA
AHA
hotels
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic