Diari digital d'Andorra Bondia
El judici va durar més de quatre hores.
El judici va durar més de quatre hores.

Fiscalia demana condemna per a l’exdirector de la presó per revelació de secret


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Miquel Àngel Garcia, exdirector de la presó, va ser jutjat ahir al matí després que aquest judici hagi estat ajornat en diverses ocasions. Garcia ha estat acusat pel ministeri fiscal d’un delicte menor de revelació de secrets a principi de desembre del 2013. Els fets són que BancSabadell, tant a Andorra com a Espanya, va alertar ser víctima de xantatge per part d’un ucraïnès, Pashchenko, empresonat a la Comella per un delicte de falsificació de document. Es tracta d’un afer de blanqueig de diners procedents del narcotràfic. Els documents els tenia un directiu bancari que també va estar empresonat.  
El desembre del 2013, a qui era director del centre penitenciari, li va arribar un requeriment per part d’una batlle instructora per tenir informació sobre si Pashchenko i un altre extreballador del banc havien tingut  relació mentre van estar empresonats. Garcia va declarar ahir que per fer les indagacions pertinents a la petició, entre administratius i personal de confiança sabien d’aquest requeriment, encara que no del motiu de la investigació, unes dotze persones. Una afirmació que va sorprendre el fiscal general, que va dir que aquest “no era el modus operandi” amb els requeriments judicials. 
El fiscal demana per aquest delicte la inhabilitació del càrrec com a director (que ja no ho és) durant dos anys, per tant, tal com va reconèixer el mateix fiscal, és una pena “ineficaç”. 
Tot i això, si fos condemnat seria un antecedent important 
com a funcionari de presó que encara és.

Negoci d'importació d'or
La cronologia dels fets és aquesta: el dia 23 de desembre del 2013 la batlle envia el requeriment al centre penitenciari. El 31 de desembre, Garcia torna a la batlle la informació requerida. El 14 de gener del 2014, l’exdirector del centre penitenciari va contactar amb un dels investigats per telèfon, primer pel mòbil i després pel telèfon de la presó, i va quedar amb el cosí de la seva dona i amb l’investigat per parlar d’un possible negoci que volien fer sobre importació d’or, i on Garcia i el seu parent obtindrien comissions. Aquest negoci, però, no es va poder fer perquè l’implicat no va rebre els dos lingots que esperava del Senegal. 
El fet és que el 17 de gener està comprovat que aquest implicat del negoci d’or havia quedat amb Pashchenko a l’aeroport del Prat, segons consta en la informació de la investigació d’Espanya, perquè tots dos estan relacionats amb l’extorsió i xantatge a BancSabadell. I quatre dies després Pashchenko va dir per conversa telefònica a un mediador del banc que s’havia assabentat que una jutge d’Andorra estava investigant-lo. 
El mateix 14 de gener la policia va informar la batlle de la trucada que l’exdirector de la presó havia rebut  d’un dels investigats i la batlle, per ser germana de Garcia, es va abstenir de la causa i la va reprendre un altre batlle.
La fiscalia considera notitia criminis el que surt arran de la investigació de l’extorsió al banc, i manifesta que “s’ha aixecat el secret de les comunicacions per un motiu legal”. El fet és que durant el judici no es va parlar de cap gravació on Garcia li comuniqués a l’implicat directament sobre la investigació que girava al voltant d’ell. Tot i això, la cronologia dels fets i que Garcia, com un dels pocs que sabia sobre aquesta investigació secreta, es posés en contacte amb un dels investigats, posa el punt de mira cap a ell, i tal com va dir el fiscal ahir, “l’única explicació versemblant de la filtració recau en el senyor Garcia”.
A més, la fiscalia considera que la qualificació “és molt generosa”, i va alertar que no se l’havia acusat de corrupció perquè no hi ha cap prova que ho acrediti, encara que va remarcar que sí que hi havia una relació comercial  (pel negoci de l’or) entre l’investigat i el processat. 
Per la seva banda, la defensa que reclama l’absolució es va reiterar en la qüestió prèvia presentada, i que es resoldrà amb sentència, que demana la nul·litat de les proves perquè es basen en escoltes telefòniques realitzades en el marc del que aquesta part considera una altra causa i a un altre país.  A més, considera que queda vulnerat el dret a un procés degut i que l’acusació per part de la fiscalia està basada en “un indici no provat”, i va afegir que “la probabilitat que la filtració vingui d’un altre costat és molt alta”. Per la seva banda  l’acusat, que sempre ha negat haver filtrat res, i per això va negar l’ordenança penal que primer se li va oferir, va dir ahir: “No he informat que la meva germana de la meva sang, em demanava informació d’ell”, va dir. 
Al judici hi va participar qui va ser ministre d’Interior en l’època dels fets, Víctor Naudi, que va remarcar la professionalitat i treball seriós del processat. 

Fiscalia
demana
revelació
secret
exdirector
presó
condemna
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic