Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge de l’acte de l’obertura de l’any judicial, celebrat el passat divendres.
Una imatge de l’acte de l’obertura de l’any judicial, celebrat el passat divendres.

Fiscalia reclama el control antiblanqueig per tots els sectors


Escrit per: 
Pepa Gallego

Fiscalia general considera que els procediments sobre la diligència amb els clients en procediments contra el blanqueig de diners que tenen els bancs s’han d’aplicar a altres institucions financeres i també demana establir aquests mecanismes de control en tots els sectors econòmics. Segons l’informe del ministeri públic, l’objectiu ha de ser eliminar totes les oportunitats de blanqueig de capitals i és amb aquests procediments que tenen els bancs com es podrà lluitar contra el delicte en els diferents sectors de l’economia andorrana. 
A més de reclamar l’extensió de controls contra el blanqueig a tots els sectors, Fiscalia també remarca la necessitat de reforçar la legislació en la lluita contra aquest delicte i diu que caldria omplir o resoldre “certes llacunes reguladores per combatre efectivament el problema”. 
Els tribunals venen tractant una cinquantena de casos per blanqueig en cada exercici. Dels 628 procediments oberts en l’any judicial 2017-2018 per delictes contra l’economia, 50 causes van ser referides a delictes de blanqueig, una xifra molt similar a la de l’exercici anterior que van ser 44. D’altra banda,  els 578 procediments restants tractaven diligències per moneda inautèntica. 
Fiscalia general dedica una trentena de pàgines al seu informe anual sobre el delicte del blanqueig de diners definit com “un conjunt de mecanismes o procediments orientats a donar aparença de legitimitat o legalitat a béns o actius d’origen delictiu”. En aquest informe parla de la història d’aquest delicte i de la seva evolució. També remarca diferents tipologies de blanqueig rellevants entre les quals destaca les transferències internacionals fraccionades, també conegudes com smurfing o barrufejar i també el blanqueig produït pel contraban d’efectiu a través de fronteres. Però també destaca que el blanqueig es produeix en altres sectors econòmics on és l’immobiliari legalitzant grans sumes amb pagament en metàl·lic quan es compren finques i pisos de luxe, així com també en l’adquisició de vehicles d’alta gamma i articles de luxe com les joies, o la compravenda d’obres d’art. A l’informe apareix la instrumentalització de casinos per blanquejar diners. Per tot, l’informe conclou que el blanqueig té un ampli camp d’acció i on es veuen diversos sectors econòmics afectats per aquestes pràctiques delictives.

Fiscalia
control
antiblanqueig
sectors
reclama
Número de vots: 339
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic