Diari digital d'Andorra Bondia
Fita històrica amb el naixement de deu cries d’os l’any passat
Fita històrica amb el naixement de deu cries d’os l’any passat

Fita històrica amb el naixement de deu cries d’os l’any passat


Escrit per: 
Agències/Foto: Generalitat de Catalunya

Els sistemes de seguiment i control de la població d’ossos bruns (Ursus arctos) als Pirineus han detectat les darreres setmanes que els animals han despertat de la hibernació. Just abans d’aquest procés, a finals de l’any passat, s’havien comptabilitzat a Catalunya 31 individus d’os bru, cinc dels quals mascles adults (Pyros, Goiat, Pelut, Esmolet i Pepito) i deu, femelles adultes (Hvala, Baombou, Caramelles, Boavi, Caramelita, Plume, Nheu, Fadeta i Patoune, totes elles amb cries, i una darrera ossa sense nom i sense cries). 
El 2016, doncs, s’ha aconseguit una fita històrica entre la població d’ossos als Pirineus catalans des que es van reintroduir, amb el naixement de deu cries. L’any passat es va registrar 33 atacs a la ramaderia i l’apicultura atribuïts als ossos, vuit al Pallars i 25 a l’Aran, i es va obrir 37 expedients d’indemnització.
Goiat està permanentment controlat amb el collar emissor que se li va col·locar abans d’alliberar-lo als Pirineus i que permet a l’equip especial de seguiment conèixer els seus moviments, hàbits i costums. La resta d’ossos es controlen a través del seguiment de les evidències de pas. 
El 2016 s’ha obtingut 809 dades a Catalunya, repartides en 205 mostres de pèls; 359 contactes fotogràfics amb sistemes automàtics de fotografia, amb 4.299 instantànies; 63 contactes de vídeo de sistemes automàtics, amb 358 gravacions; 47 observacions; 87 excrements, 3 evidències d’alimentació (un formiguer depredat, una pedra aixecada i una observació de presa) i 19 petjades. 

ossos. bruns
individus
hibernació
ós bru
Pyros
Hvala
cries
reintroducció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte