Diari digital d'Andorra Bondia
Alumnes de Formació Professional del sistema andorrà.
Alumnes de Formació Professional del sistema andorrà.

FP avalua incloure estudis “tècnics i específics” per a sectors concrets


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Jonathan Gil

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va anunciar en una compareixença al Consell General el mes d’octubre passat que s’estava treballant per analitzar les actuals branques de formació professional i així veure si alguna està esgotada, si cal buscar-ne de noves o si s’ha d’aprofundir en d’altres. A dia d’avui els responsables de l’FP segueixen treballant en aquesta anàlisi, però hi comença a haver algunes coses clares. El director del departament d’FP, Formació d’Adults i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano, va indicar que encara no poden avançar quins canvis hi poden haver quant a les branques d’estudis de formació professional, però sí que va explicar que “ens sorgeixen algunes idees per fer formacions, potser d’un any, d’un sector professional concret i que les puguem oferir com a FP o com a formació continuada”.

I és que tenint en compte que el seu departament inclou diferents àmbits de la formació, “vull fer una valoració conjunta de tot” i va recordar que “hi ha gent que gràcies a la formació al llarg de la vida, més endavant trobarà feina o gent que està treballant i que dins l’empresa no li estan promovent prou la formació continuada, per tant, nosaltres volem ajudar”.
Una de les anàlisis que té pendents de dur a terme és veure “quina mancança de professionals tenim en sectors que fins ara no tenen branca, ni en el sistema andorrà ni el francès”, detalla Campuzano. És per aquest motiu que hi ha previst començar una línia de converses amb els sectors professionals per veure els motius que no hi hagi oferta, si és “perquè no la necessiten o per què és així”. I evidentment, també caldrà avaluar quines formacions es poden fer. “Les volem orientar al sector i a les necessitats del sector”, va afirmar i va afegir que es vol donar “una estructura de formacions que siguin molt tècniques i molt específiques d’un sector concret”. En aquesta línia va citar com a exemple les col·laboracions que s’han fet amb els ministeris de Cultura i Turisme per formar guies turístics o les formacions sobre pedra seca, a part de les col·laboracions amb els comuns per fer les formacions prèvies als agents de circulació.

Diagnosi
Sobre les branques actuals, va admetre que “n’hi ha que tenen més sortida que d’altres”, però tot i així es considera que el grau d’incorporació al món laboral dels joves que surten de l’FP és “més que satisfactori”. Tot i que no va voler avançar massa res, va deixar clar que “amb les dades que tenim no es pot dir que hi hagi cap branca esgotada”, encara que s’admet que “hi ha marge de millora o modificació per adaptar millor els programes a la realitat del mercat laboral andorrà”.
De la mateixa manera, s’està treballant per incloure canvis en l’estructura de les branques actuals per adaptar-les al Permsea. “Canvis efectius en el dia a dia dels alumnes, en aquest curs encara no n’hi ha. Estem reformulant els programes, posant-ho tot sobre paper i mobilitzant els docents perquè comencin a canviar la manera com fan les classes”, va exposar Campuzano.
Un altre dels canvis que hi hauria d’haver i que permetria ampliar el ventall d’oferta de formació professional és l’arribada de l’FP al sistema espanyol. Mesos enrere, des de la Conselleria espanyola d’Educació s’havia parlat de la possibilitat d’iniciar estudis de farmàcia i turisme de cara al curs 2020-2021, però Xavier Campuzano va manifestar que de moment no han tingut més novetat. “Estaríem encantats que el sistema espanyol pogués oferir altres estudis, ja que això completaria l’oferta existent. És una pota que ens agradaria tenir”, va indicar, i va deixar clar que en tot moment el treball serà conjunt per obtenir una “oferta coherent” que eviti que “ens trepitgem els uns als altres, però que globalment com a país tingui sentit”.

Dades
Cal tenir present que durant el curs 2019-2020 el nombre d’alumnes d’FP s’ha mantingut estable amb relació al curs passat. Aquest any hi ha 558 alumnes (316 dels quals al sistema andorrà i 242 al francès), mentre que l’any passat eren 555. Pel que fa al nombre de professors, n’hi ha 49 al sistema andorrà.

 

 

FP
formació professional
estudis tècnics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte