Diari digital d'Andorra Bondia

França enviarà vacunes AstraZeneca "a petició nostra", assegura Martínez Benazet


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

La remesa, amb 12.000 dosis, està "en camí" i es començaran a administrar a partir de dimecres. El ministre de Salut insisteix que "no farem cap diferenciació entre Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Espera "molt aviat" el primer lot procedent de Portugal, i les Pfizer provinents d'Espanya per al 7 de juny.

La segona remesa de vacunes procdents de França "està en camí". És un lot de 12.000 dosis que finalment sran de la casa AstraZebeca, i no Moderna com s'havia anunciat. I serà així "a petició nostra", ha assegurat aquest matí el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença habtual dels divendres per actualitzar la situació sanitària. França, "que sempre 'sha mostart molt sol·lícita", no hi ha tingut res a veure, i  sí, en canvi, les dificultats que el laboratori que fabirca les vacunes Moderna ha tingut per complir els seus compromisos, "i que afecten no només Andorra": "Davant del retard, hem optat per prioritzar la seguretat de la població i tal com permetia a més l'acord amb França, l'hem renegociat perquè ens subminstrin vacunes AstraZeneca."

Benazet no ha volgut concetarquan arribarà aquest primer lot, però en qualsevol cas augura que molt probablement es podran començar a administrar a partir de dimecres. El ministre de Salut ha insistit que "no hi ha vacunes millors i pitjors" que "no hi ha diferències" entre Pfizer, Moderna i AstraZeneca, i que "el que volem és vacunar com més de pressa millor i tenir com més població immunitzada millor: aquest és el nostre camí, és una decisió sobirana d'Andorra, definida, clara i sense canvis". Respecte a les suspicàcies que continua generant el vaccí d'AstraZeneca als països europeus, el ministre ha assegurat que hi ha estudis que avalen que la segona dosi de AstraZeneca "no incrementa en absolut els efectes adversos sino al contrari: qui no ha tingut efectes adversos al a primera dosi no en tindrà a la segona. És, per tant, una vacuna molt segura.

La segona remesa d'AstraZeneca provinents de França no té encara data, pe`ro arribaran a temps per adminsitrar les segones dosis dels que a partir de dimecres en rebin la primera. També és imminent l'arribada del primer lot de 15.000 vacunes procedents de Portugal, mentre que les Pfizer gestionades a través d'Espanya les espera per al 7 de juny, de nou repartides en dues entregues: "La dificultat serà l'opeerativa per vacunar i a la vegada seguir revacunant, per això hem muntat un dispositiu que permetrà vacunar més de 2.000 persones cada dia, un miler per la primera dosi i un altre miler per la segona. Tindrem prou braços per posar totes les que arribin".

Segona dosi i certificat verd

Tot i que a la plataforma per rebre la vacuna ja hi ha 44.400 persones inscrites, Martínez Benazet insistit en la necessitat de rebre la segona dosi i ha advertit que no es tracta només de reforça la immunitat que confereix la primera sinó que "hem de pensar en el requeriment que ens faran els països europeus, que per validar el ceritificat verd demanaran un termini de catorze dies després de la segona dosi. Semba que es el que s'està estandaritzant a Europa. Per tant, a part de lluitar contra la pandèmia, la segonas dosi ens convé per tenir llibertat de moviments amb els països veïns".

El ministre, en fi, ha descartat de nou la possibiltat de vacunar els menors de 16 anys i ha fet una defensa tancada del que ha definit com una estratègia "sobirana" de vacunació: "Vacunar tothom, sense distingir franges d'edat i amb la vacuna que en cada moment està disponible. És una estratègia avalada per l'Agència Europea del Medicament  (EMA) i per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i compartida per països com Àustria. No hi ha cap evidència científica que vacunar amb una determinada vacuna i segons quina franja d'edat sigui més recomanable." I de nou ha defensat la idoneïtat de l'AstraZeneca: "És cert que tant d'aquesta com d'altres vacunes de vector, com ho és la Jannsen, s'han reportat casos trombòtics amb alteració del nombre de plaquetes, però pensem que és una casuística ínfima al costat del risc de contraure a malaltia i acabar tenint complicacionsgreus". Segons un primer informe de l'EMA, al·lega, es van registrat a Europa disset defuncions per una població vacunada que fregava els 27 milions de persones: "Ho he dit altres vegades i ho torno a repetir: si no s'haguessin vacunat, entre aquests 27 milions de persones s'haurien registrat com a mínim 27.000 morts."

L'estratègia "sobirana" seguida fins ara ha permès en qualsevol cas reduir tant el nombre de casos com el de casos gfreus i el de defuncions. De fet, diu, n s'ha registrat ca defunció entre persones que vacunades, passades les primers quatre setmanes de la immunització: "Per això encoratjo tothom a apuntar-se a la plataforma, com més persones ens vacunem, més aviat sortirem de la crisi sanitària i més força tindrem com a pais davant del que pugui passar a partir de la tardor. És important entendre que hi ha evidència científica que totes les vacunes de què disposem al mercat ens protegeiexen igual i que els resultats son extraordinàriament bons."

Actualització sanitària: 150 actius i quatre hospitalitzats 

Les dades sanitàries confirmen la tendència a la baixa de les últimes setmanes: la taxa de reproducció se situa a 0,8, i dses d'ahir s'han detectat 11 nous positius més, que eleven a 13.693 els casos totals. Els actius segueixen sent 150, les altes pugen 13.416 i les defuncions es mantenen en 127. Pel que fa a la pressió hospitalària, hi ha un pacient més que ahir ingressat a l'hospital de Meritxell. En total total són quatre, i tots quatre a planta, una jornada més amb cap pacient a l'UCI. Quant a la població escolar, hi ha tres aules sota vigilància activa total i deu en vigilància parcial.

 

 

 

 

 

 

 

Andorra
coronavirus
vacunació
pfizer
astrazeneca
benazet
moderna

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte