Diari digital d'Andorra Bondia
Una reunió del grup que treballa sobre addiccions celebrada el març passat.
Una reunió del grup que treballa sobre addiccions celebrada el març passat.

Full de ruta de les associacions per encarar la prevenció del suïcidi


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Govern d'Andorra

S’ha començat a posar fil a l’agulla en l’elaboració de l’estratègia nacional de lluita contra el suïcidi, una de les accions recollides al Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma). En concret, ahir es va celebrar la reunió de la taula que va aplegar associacions, els ministeris de Salut, Afers Socials i Joventut, Justícia i Interior, el SAAS, representants de diversos col·legis professionals i també el cos de policia, coordinada per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i l’assessor del Pisma, el psiquiatre Pere Bonet. Són diverses les propostes que cadascuna de les associacions han posat sobre la taula, però en el que van coincidir majoritàriament és que cal establir un calendari de reunions definit que permeti avançar no només en aquest tema en concret de lluita contra el suïcidi, sinó en el desenvolupament de les accions contingudes al Pisma. Des de les entitats es va voler destacar la “bona sintonia” entre els participants a la trobada i valoren positivament la reactivació de les taules de treball.

Entrant al detall de les aportacions realitzades per les diverses associacions, una que va partir de Projecte Vida i que va ser rebuda de molt bon grat per les altres dues entitats va ser la de la creació d’una unitat de patologia dual, un servei que ja existeix en d’altres països, ja que el 40% de les persones amb problemes de salut mental tenen també trastorns addictius. Una conjunció de patologies que també les fa més vulnerables als intents autolítics i als suïcidis, va assenyalar la seva presidenta, Eva Tenorio. En el seu cas també van insistir en la necessitat de crear un observatori sobre drogodependències i addiccions comportamentals, a més de formació continuada sobre el suïcidi als professionals i a les persones implicades i campanyes d’informació i sensibilització sobre la temàtica. 

Implicació d’educació
També es va incidir en la necessitat de formació des de l’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra). Així, la seva presidenta, Sandra Cano, es va referir concretament a la formació del cos de policia a l’hora d’atendre els casos de suïcidi. Una experiència, d’altra banda, que els representants del cos d’ordre han compartit tot explicant que ja existeix un equip especialitzat que és el que acudeix quan es produeix un suïcidi o un intent d’autolesió. Cano va insistir igualment en la importància d’implicar els joves, ja sigui a través de xerrades, lectures o passi de pel·lícules que tractin la temàtica del suïcidi. És per això que des de la seva associació consideren imprescindible que sigui en les escoles on es doni aquesta formació, ja que a més també en l’àmbit educatiu es donen en ocasions aquests casos d’intents autolítics. En aquest sentit, van incidir en la importància d’estar atents als casos d’assetjament escolar que poden portar a conductes suïcides. L’Adjra també va reclamar que es posi en marxa un recurs telefònic d’atenció a les persones que estan angoixades i que sigui des d’Afers Socials que es faci el seguiment més acurat de les persones que han intentat suïcidar-se i les seves famílies, ja que la unitat de Salut Mental està saturada.

Una guia bàsica
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Familiars per la Salut Mental d’Andorra (Afmma), Rosa Lluís, va demanar que s’elabori una guia senzilla on s’indiquin els senyals d’alerta d’un possible risc de suïcidi, unes pautes  d’actuació per ajudar i on es poden adreçar les persones afectades i les seves famílies amb contactes telefònics. Una guia de la qual se n’hauria de fer “una gran difusió”, va emfasitzar, perquè arribi a les famílies, escoles, cases pairals i sales d’espera dels consultoris mèdics, entre d’altres. També es va destacar la necessitat d’un espot televisiu sobre aquesta problemàtica. De fet, demà mateix se’ls va presentar un que formarà part de la campanya de comunicació anunciada per la mateixa Helena Mas en diverses ocasions.

I ara? Doncs es crearan unes taules de treball per tractar aspectes més concrets de l’estratègia nacional de lluita contra el suïcidi, tal com els va traslladar la secretària d’Estat.   

pisma
Projecte Vida
Adjra
afmma
salut mental
addiccions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte