Diari digital d'Andorra Bondia
Gerard Cadena presideix la nova junta de la Confederació Empresarial Andorrana.
Gerard Cadena presideix la nova junta de la Confederació Empresarial Andorrana.

Gerard Cadena: “La negociació amb la UE no s’ha d’aturar però sí alentir”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Després de més de 12 anys, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va renovar ahir junta i presidència. L’única candidatura presidida per Gerard Cadena es va presentar ahir publicament i per tant no va fer falta fer eleccions. Cadena va presentar els principals eixos a seguir pels nous membres que representen la patronal del país i el prioritari serà seguir de prop les negociacions de l’acord d’associació amb la UE. Això sí, Cadena va criticar la manca d’informació rebuda pel Govern. A la pregunta de què hagués votat la CEA el passat dimarts si hagués pogut al Consell General, sobre aturar el procés de negociació, Cadena va ser clar,  “aturar-lo, no, però alentir-l’ho sí, perquè un cop hem iniciat les negociacions no s’han d’aturar, però hem de treballar sense pauses però sense presses”, va dir.  
El nou president de la CEA considera que l’acord d’associació amb Europa “és un repte molt important que canviarà tota l’economia del país i tota la informació que ens puguin donar serà benvinguda perquè en aquests moments tots els empresaris estan indecisos per fer noves inversions i sobretot per saber els canvis que portarà al país”. Cadena va acceptar la complexitat d’aquestes negociacions amb Europa, però va remarcar que “els negociadors aporten tota la normativa que haurà d’acceptar l’empresariat i és molt feixuga i no és fàcil d’implementar-la a Andorra”.  Per tot reclamen que “la informació sigui adaptada al país perquè no sabem com ens influenciarà”. 
D’altra banda, el nou president de la patronal valora positivament que ja se sàpiga la data d’eleccions, i que s’esgoti la legislatura, “perquè, per una banda, és bo saber-ho, ja que es desconeixia si s’adelantarien o no i si s’esgota la legislatura és bo perquè així s’aprovi el pressupost. El que no ens podem permetre en aquests moments és que no s’aprovés un pressupost i que estiguem aturats sis o set mesos esperant la conformació d’un nou govern i això comportaria una paràlisi important de l’economia”. 
De l’embús legislatiu que el Consell General haurà de digerir en sis mesos, la CEA considera rellevants d’aprovar el paquet de les tres lleis laborals: llei del codi de relacions laborals, llei d’acció sindical i patronal, i llei reguladora del conflicte col·lectiu, “perquè clarificarà les condicions dels empresaris i dels treballadors”, va dir Cadena. El nou president va lloar ahir la tasca feta des de l’inici de la CEA per Xavier Altimir, des d’ahir expresident, i va remarcar que els membres de la nova junta, (que es renova en un 50% dels membres), “és gent que està implicada  i tots treballen d’una manera benèvola”. Cadena també va remarcar que un 40% de la junta són dones.

Nou organigrama
La propera setmana se celebrarà la primera reunió de la junta un cop constituïda i es presentarà un nou organigrama de comissions, que es vol separar tres grups. Un estarà conformat pels sectors tradicionals, com el turisme, el comerç, la construcció, entre d’altres. El segon grup serà transversal per tractar  temes laborals i jurídico-fiscals o el tema de la CASS que afecten a tot el teixit empresarial. La tercera comissió serà la conformada pels nous sectors i nova economia, amb nous reptes com el blockchain i les noves tecnologies per ampliar la xarxa d’empreses que hi ha a Andorra.

Altres eixos estratègics
Cadena va explicar els eixos estratègics en els que treballarà la nova junta de la CEA els propers quatre anys. A més d’estar ben a prop de les negociacions de l’acord d’associació amb la UE, i aconseguir tota la informació sobre la repercussió que a 20 i 30 anys tindrà aquest acostament per a l’empresari, la CEA té altres fites marcades com és la Marca Andorra.
El projecte que sempre ha estat liderat per la CEA i que compta amb la col·laboració de la Empresa Familiar Andorrana, i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, i també del Govern, necessita finançament per tirar endavant. Després de l’acord amb l’executiu perquè es faci càrrec del 50% del cost, ara la CEA junt a la EFA i la CCIS hi treballen per aconseguir l’altra meitat del finançament i tirar endavant aquest projecte. Es preveu que l’inici de la campanya d’aquesta marca pugui ser a finals d’aquest any o principis del 2019. 
D’altra banda, la CEA considera rellevant seguir fomentant les relacions internacionals per continuar captant inversió estrangera. Cadena va destacar en aquest aspecte que la CEA ja forma part de la UEAPME, que és l’associació de la petita i mitjana empresa d’Europa i té una representació física a Brussel·les amb un despatx fix. Finalment, el president de la patronal va voler subratllar la importància que Andorra aculli al 2020 la Cimera Iberoamericana. Segons  la patronal, s’ha de veure com “una oportunitat que vinguin els caps d’Estat d’Amèrica Llatina acompanyats de molts empresaris; és molt important per donar-nos a conèixer i explicar les virtuts d’Andorra”, va manifestar Cadena. 
La nova junta que presideix Cadena, compta com a 
vicepresident amb Miquel Àngel Armengol, Elena Redondo és la secretària, i Jordi Nadal-Balletbó el tresorer. Els vocals són Montserrat Ronchera, Ramon Oliva, Jordi Ballbé, Jordi Prat, Àlex Armengol, Esther Puigcercós, Astrid Padrós i Gemma Riu. 

Gerard Cadena
“La negociació amb la UE no s’ha d’aturar però sí alentir”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic