Diari digital d'Andorra Bondia
Majoral, Astrié, Rascagneres i Gili van escenificar i celebrar el consens assolit per aprovar l’ordinació reguladora en un acte el mes de maig passat.
Majoral, Astrié, Rascagneres i Gili van escenificar i celebrar el consens assolit per aprovar l’ordinació reguladora en un acte el mes de maig passat.

Gili bloqueja l’entrada en vigor de l’ordinació de la vall del Madriu


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: T.L/ Comú d'Andorra la Vella

L’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror que prohibeix, entre altres coses, que l’accés rodat a la vall sigui amb vehicle motoritzat o no, encara no està en vigor. El motiu? Per poder entrar en vigor és necessari que les quatre corporacions implicades l’aprovin per Consell de Comú i cinc mesos després de desencallar la qüestió hi ha algú que encara no ha fet els deures: el Comú d’Escaldes-Engordany. 

De ben segur que molts recorden l’acte institucional que es va fer a mitjans del mes de maig passat on els cònsols de les quatre parròquies concernides, David Astrié, Rosa Gili, Josep Majoral i Jean-Michel Rascagneres, van escenificar l’acord assolit 17 anys després que la Unesco declarés la vall Patrimoni de la Humanitat. Tot i que aquell dia es va anunciar que l’ordinació podria ser vigent ja aquest estiu passat, això no ha estat així.

Fonts properes a la comissió de gestió es van mostrar sorpreses per la posició adoptada pel Comú escaldenc, remarcant que si es va arribar a fer l’acte del mes de maig és perquè prèviament hi havia hagut un treball intens entre totes les parts implicades i finalment s’havia assolit un consens. “Hi havia un acord total”, van sentenciar. A l’hora de la veritat, però, apunten que la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, hauria expressat dubtes i demanat més temps per poder revisar l’ordinació abans d’aprovar-la en Consell de Comú. La situació no ha agradat alguns dels comuns concernits, que remarquen que la negociació prèvia no va ser senzilla i que tothom “va fer de més i de menys” per poder arribar a disposar de l’ordinació. Ara, però, tenen dubtes, fins i tot, de si la regulació podrà ser una realitat abans d’acabar el mandat.

I què hauria canviat entre el moment d’acordar la normativa i les setmanes posteriors? Les fonts consultades expliquen que Gili ha demanat més temps per tornar-se a revisar l’ordinació, ja que hi hauria aspectes que no veu clars. En aquest sentit consideren que la problemàtica vindria, un altre cop, per les dificultats d’entesa amb els cortalans, que haurien aconseguit, per ara, que la normativa quedi en suspens, ja que la corporació de moment no l’ha aprovat. De fet, les dificultats per arribar a un acord amb ells havia sigut sempre un fre per adoptar una ordinació conjunta.

Donada la situació, a dia d’avui una qüestió tan controvertida com l’accés rodat a la vall depèn de les ordinacions pròpies que cada Comú té sobre  l’accés motoritzat al medi natural i sense un posicionament conjunt contundent. Així, per exemple, en el cas dels comuns d’Encamp i Sant Julià de Lòria, les ordinacions exposen que els terrenys de la vall declarada Patrimoni de la Humanitat queden exclosos de la normativa comunal perquè “estan regulats pel seu pla de gestió”. En canvi, tant a Escaldes com a Andorra la Vella, compten amb una disposició transitòria que hi prohibeix l’accés de vehicles motoritzats mentre no s’estableixi la regulació específica. Cal tenir present, però, que l’ordinació que es va anunciar al maig prohibia l’accés de vehicles rodats “motoritzats o no” i considerava les infraccions a aquesta prohibició “molt greus”, per la qual cosa les castigava amb multes de 3.001 a 12.000 euros.

El text
L’ordinació anunciada fa cinc mesos havia de ser l’eina que permetés regular, no només l’accés rodat, sinó també el d’excursionistes i de les activitats que es poden dur a terme en aquest territori. Per tant, es considerava una eina essencial per a la gestió i preservació del patrimoni natural i cultural d’un espai protegit que s’estén per quasi 43 quilòmetres quadrats.

El text també conté altres prohibicions, com ara la d’introduir-hi espècies no autòctones i tallar vegetació, a més de la possibilitat de regular l’afluència d’excursionistes a través d’un sistema de reserva prèvia per evitar la massificació i l’erosió. D’altra banda, també es regula l’acampada en tot el territori de la vall i l’adapta al que prescriu la llei de conservació del medi natural: s’hi permetrà parar sense autorització però en els llocs habilitats, tres tendes durant dues nits com a màxim. També es permet la caça i la pesca, però s’hi prohibeix la construcció de nous edificis. Pel que fa a la restauració i rehabilitació de les bordes existents, caldrà seguir els criteris que fixi el ministeri de Cultura i aprovi la comissió de gestió. 

Gili
bloqueja
entrada
vigor
l’ordinació
vall del Madriu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte