Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Gómez, excap d’ugències, amb la seva advocada entrant a la batllia, ahir.
Josep Gómez, excap d’ugències, amb la seva advocada entrant a la batllia, ahir.

Gómez diu que cobrava per contracte el 25% de la venda del triatge


Escrit per: 
P.G.

Les declaracions dels processats per les irregularitats al SAAS es van reprendre ahir davant la batlle instructora Maria Àngels Moreno. Daniel Torres, un dels propietaris de l’empresa adjudicatària del servei d’ambulàncies, i Josep Gómez, excap d’urgències, van declarar al matí i a les 15.00 hores ho va fer l’exdirector del SAAS, Ramon Cereza.  Les defenses consideren que els contractes de les ambulàncies es van fer conforme a la llei, i pel que fa a Gómez s’al·lega que el que va cobrar per la comercialització del model de triatge estava estipulat per contracte.  L’afer esclata arran d’una querella presentada pel PS sobre unes irregularitats detectades pel mateix Tribunal de Comptes. La querella era contra persones desconegudes i denunciava un modus operandi anormal al si del SAAS. Els delictes apuntats en aquell moment, van ser el delicte major continuat de prevaricació per part d’un funcionari, un delicte major continuat d’administració deslleial, un delicte de creació i ús de document inautèntic i un de creació i ús de certificats falsos. Altres fonts apunten que la mateixa batlle indaga si hi va haver o no delicte de corrupció. 

Fora de l'hoirari de feina
Segons fonts properes al cas, l’excap d’urgències va declarar ahir davant la batlle que al seu contracte “hi posa, negre sobre blanc, que els drets d’autor [del sistema de triatge] són d’ell”. Així es va determinar el 2003, quan se li va encomanar fer el sistema de triatge i es va ratificar més tard, el 2008. El SAAS va contractar l’empresa forana Trilògic per comercialitzar el sistema de triatge i vendre’l a altres centres hospitalaris d’Espanya. Segons va declarar ahir Gómez, ell va crear el sistema de triatge fora de l’horari laboral del SAAS, i com a propietari dels drets d’autor del sistema cobrava per la seva comercialització. Al contracte de Trilògic es va acordar, segons la defensa de Gòmez, que el 50% de la venda se’l quedava aquesta empresa com a encarregada de la comercialització. L’altra meitat era a repartir entre el SAAS, que es quedava un 25%; i Gómez, que es quedava el 25% restant.  Davant la queralla del PS, el SAAS va decidir acomiadar el cap d’urgències i també va suspendre el contracte de Trilògic, afirmen les mateixes fonts. 
Pel que fa a Torres, el seu advocat, Josep Antoni Silvestre, va valorar positivament les declaracions del seu representat efectuades ahir davant les preguntes de la batlle i de l’advocat del PS. Segons aquesta defensa, la part acusatòria diu que al contracte no hi havia risc i ventura (com ha de figurar en tots els contractes públics) i que es va fer un concurs a mida per a les empreses propietàries de les ambulàncies. L’amo de l’empresa d’ambulàncies va declarar que al contracte sí que estava contemplat el risc i ventura, “perquè si una ambulància es feia malbé s’havia de pagar per part de les empreses, i si a més hi havia problemes amb els treballadors ho havien de pagar també les empreses”, va explicar l’advocat. Per justificar que la relació contractual també comportava aquest risc i ventura,  la defensa de Torres va argumentar que als contractes de les ambulàncies també es preveia que si no es complien una sèrie d’objectius no es cobrava el 15% dels beneficis. 
Ahir, però, durant els qüestionaris sobre la recompra que el Govern va fer de les ambulàncies un cop es va acabar el contracte,   es va deixar sobre la taula que la compra d’una de les ambulàncies no estava peritada. Segons les defenses, tant de Cereza com de Torres, la recompra de les ambulàncies estava estipulada al plec de bases d’acord que era el Govern qui se les havia de quedar un cop finalitzat el contracte. Segons la defensa de Torres, “al meu client el SAAS li va donar un certificat com que estaven totes les ambulàncies peritades”. Tot i això, aquest advocat va criticar que a la causa “la peritació que hi figura és errònia i està mal feta, perquè és d’anys més tard i no contempla una sèrie de conceptes”. 

ADVERTÈNCIA AL PS
 Segons la defensa del propietari de l’empresa de les ambulàncies, la part demandant hauria de fer un pas enrere. Silvestre va dir que “el lògic és que el PS reflexionés en relació a la querella que ha interposat, perquè evidentment està fent molt mal al servei sanitari i a moltes persones i no tenen raó”, va lamentar. 
Silvestre va remarcar, com també ho va fer la defensa de Cereza, que la contractació dels servei de transport sanitari com la del transport públic són serveis deficitaris que depenen de subvencions del Govern, i que aquestes sí que estan recollides al plec de bases. 
Silvestre va remarcar que durant la declaració de Torres va quedar totalment acreditat que el fet que el transport sanitari fos gestionat per empreses privades el feia “més eficient”. “Ha quedat molt clar que quan el servei de transport públic era gestionat per bombers, no era de la mateixa qualitat, i  a més era molt més deificitari”, va apuntar. D’altra banda, el mateix lletrat va manifesar que si al PS no li sembla bé que ho gestionin empreses privades perquè ho consideren un servei deficitari, “és tan senzill com agafar, retornar les ambulàncies i que vagin ells a fer el servei de transport sanitari”, va proposar. 

 

 

irregularitats
SAAS
Josep Gómez
ambulàncies
transport sanitari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte