Diari digital d'Andorra Bondia
Álvarez acompanyat del secretari d’Estat de Salut, Joan León, ahir.
Álvarez acompanyat del secretari d’Estat de Salut, Joan León, ahir.

Govern aprova una llei de reproducció assistida equiparable a l’espanyola


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida aprovat dimecres passat pel Govern estableix que l’embrió es pot “desestimar” un cop la dona de la parella per a la qual ha estat creat arriba als 50 anys d’edat (moment en què ja no és fèrtil). Amb tot, el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, va assegurar que el text respecta el dret a la vida recollit en l’article 8 de la Constitució. En aquest sentit va dir que “la llei està dins del marc de la Constitució”, ja que així ho ha confirmat un “advocat constitucionalista de renom”, i va afegir que és per aquest motiu que creu que el text no suposarà cap conflicte amb el copríncep episcopal. Álvarez també va declarar que és equiparable a la normativa dels països veïns, sobretot l’espanyola, que és molt avançada. “És una llei molt homologable amb l’entorn”, va constatar.

Així, permet les tècniques que es practiquen als estats veïns com són la inseminació artificial, la fecundació in vitro, l’in vitro preconservat, la donació d’embrions, el diagnòstic genètic preimplantacional, la preconservació de gàmetes i  embrions, i la transferència d’embrions. El text prohibeix la recerca amb embrions i l’elecció de sexe (a excepció d’aquells casos en què pugui contraure una malaltia lligada al sexe tal com estableix el Conveni d’Oviedo i com està regulat als països de l’entorn). També es prohibeix la maternitat subrogada. 
La llei recull que poden ser usuaris d’aquestes tècniques les persones majors d’edat si el seu estat de salut és adequat tot i que en els menors de 18 anys es permet la crioconservació de cèl·lules i teixit reproductor per preservar la fertilitat en determinats processos patològics. A més s’estableix que només s’aplicaran les tècniques si tenen possibilitat d’èxit i no suposen un risc greu per a la salut i es fixa un màxim d’embrions in vitro per cada cicle reproductiu. Quant a les donacions, seran gratuïtes, es limita el nombre de fills que poden néixer del mateix donant per evitar consanguinitat, i es fixa un límit d’edat dels donants per garantir la qualitat i la seguretat (des dels 18 anys fins als 37 per a les dones i fins als 45 per als homes).
A banda es regulen els requisits dels centres de reproducció assistida, que entre altres aspectes, hauran de tenir l’autorització del ministeri de Salut i estaran sotmesos a auditories i inspeccions periòdiques. La llei, a més, crea la comissió de reproducció humana assistida, formada per sis experts de l’àmbit científic, mèdic, ètic i jurídic designats pel Govern. Aquests podran assessorar els centres sobre la normativa, analitzar si una nova tècnica es pot aplicar, i fer seguiment dels resultats de les tècniques de reproducció assistida. Així mateix es crea un registre de reproducció humana assistida que contindrà les dades dels donants i fills nascuts d’aquests, l’activitat dels centres perquè els usuaris puguin valorar la qualitat de l’atenció d’aquests, i el nombre d’embrions crioconservats en cada centre, a més de prendre mesures per la confidencialitat de les dades. 
Àlvarez va argumentar que l’augment dels problemes de fertilitat (un 15% de la població en edat reproductiva pot estar afectada) i la demanda del servei justifica legislar sobre la matèria. A més va defensar que el text afavorirà la implantació de centres de reproducció assistida, un fet que afavoreix la diversificació econòmica. El ministre va exposar que es tracta d’una “llei competitiva” i es va mostrar a l’espera que ara que hi ha un marc legal es puguin implantar institucions del sector. També va anunciar que, ara per ara, aquestes tècniques no s’inclouran al sistema sanitari públic i dubta que a curt termini puguin estar cobertes vista “la tensió a la qual està sotmesa la seguretat social”. 
El ministre també va parlar del metge referent i va dir que aquest mes tindrà reunions informatives amb els professionals i es farà una campanya als usuaris. Va indicar que tot i que al principi hi pot haver confusió no afectarà el reemborsament.

 

 

reproducció assistida
Carles Álvarez
maternitat subrogada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte