Diari digital d'Andorra Bondia
energia andorra escoles
energia andorra escoles

Govern detecta despeses altes a les cuines escolars i consums anormals


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: M.F.

Els primers resultats dels comptadors energètics instal·lats a les escoles de Ciutat de Valls, Santa Coloma i la Massana assenyalen que els consums més importants es concentren entre les 11.30 i les 15.30 hores i que hi ha despeses anormals en alguns centres. Segons va explicar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, el primer cas s’atribueix a les cuines i per reduir els “pics elevats” que s’han registrat es preveu impulsar una acció de conscienciació adreçada al personal que hi treballa, així com canviar algun equipament.

Quant a les anomalies, va precisar que en algun edifici s’ha observat potències de fins a 20 kW durant els caps de setmana i a la nit, quan no hi ha usuaris al centre i la potència hauria de ser inferior a 3 kW. Ara els tècnics estan investigant d’on provenen aquests consums per aplicar les mesures de rehabilitació necessàries. Aquest resultat correspon només al primer trimestre de mesuraments. A l’estiu s’instal·laran comptadors en tres centres més (a Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria i el Pas de la Casa) i el 2018 totes les escoles en disposaran d’un. Tot plegat “ha de permetre anar avançant en les mesures de rehabilitació i eficiència energètica”, va dir Calvó. 

El programa 3E, com s’ha anomenat, preveu arribar a un estalvi del 30% en tres anys amb un pla d’inversió i canvis d’hàbit. Per a aquest 2016 s’ha reservat al voltant d’un milió d’euros per rehabilitar energèticament els centres.

Paral·lelament a aquestes actuacions, el ministeri de Medi Ambient i el d’Educació han des­envolupat un mòdul per difondre entre els escolars continguts relacionats amb l’eficiència energètica i les energies renovables. La directora de l’Escola Andorrana, Ester Vilarrubla, va explicar que els alumnes ja fa anys que treballen aquestes matèries però ara, amb aquesta eina, es podran “explicar de forma més pràctica, a través d’uns tallers, els materials que es faran servir a les escoles [quan es facin aquestes millores], les diferents energies renovables i els beneficis d’unes i altres per lligar-ho amb la part més teòrica”.

El taller dura unes dues hores i consta de dues parts. Així, els alumnes tracten els diferents tipus d’energies que hi ha fent especial incidència en les renovables i com s’obtenen. A banda de com produir netament, però, també s’analitza com es pot reduir el consum en l’edificació, tant des de la vessant tecnològica (a través de les bombetes, la calefacció, els aïllaments i la rehabilitació) com des dels hàbits de cadascú. L’objectiu és produir una casa de balanç zero, és a dir que consumeix el que produeix.

Durant les dues setmanes que ve passaran pel mòdul, que està ubicat a Ordino, uns 300 infants de sisè curs dels tres sistemes educatius. Prèviament hauran fet una visita a FEDA. El mòdul ha costat 20.000 euros.

Andorra
escoles
energia
consum

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte