Diari digital d'Andorra Bondia
Govern diu “respectar” la sentència del Constitucional sobre Miquel
Govern diu “respectar” la sentència del Constitucional sobre Miquel

Govern diu “respectar” la sentència del Constitucional sobre Miquel


Escrit per: 
Redacció/Agències

L’executiu va evitar ahir pronunciar-se sobre la sentència del Tribunal Constitucional que obliga a substituir la presó provisional de l’ex-conseller delegat de Banca Privada d’Andorra, Joan Pau Miquel, per l’arrest domiciliari amb control monitoritzat després d’estimar parcialment el recurs de l’exdirectiu de BPA. 
“Som el poder executiu, per tant no ens correspon valorar ni interpretar resolucions judicials, que acatem i respectem”, va assegurar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va insistir que “això és la separació de poders, que implica que, en qualsevol cas, si un tribunal de justícia pren una decisió al Govern ens correspon acatar-la i respectar-la”.
A més a més, el ministre va assegurar que la sentència del Tribunal Constitucional no comportarà cap modificació legislativa de revisió de la presó preventiva. “El Codi de procediment penal ja estableix com s’apliquen les pròrrogues, i és conforme amb el Tribunal Europeu dels Drets Humans, no hi ha res a revisar des del punt de vista legislatiu”, va sentenciar el titular de Justícia, que va recordar que l’executiu tampoc s’havia posicionat ni en el dictamen de presó provisional ni en les pròrrogues següents d’aquesta.
En canvi, el conseller general del grup demòcrata Carles Jordana, que va recordar que va ser el Consell General qui va acordar modificar el Codi de procediment penal que permet casos com el de Miquel, sí que es va mostrar partidari d’una reflexió política conjunta sobre la presó provisional. Tot i això, el parlamentari, en una tertúlia a SER Andorra, va recordar que hi ha hagut un gran nombre de casos de persones en situació de presó provisional que en quedar en llibertat condicional “han fugit del país”.
Així mateix, Jordana, que va recordar també que les pròrrogues de la presó provisional es van preveure per facilitar que els batlles poguessin completar instruccions que –com és el cas de Banca Privada d’Andorra– “poden ser molt complexes”, va incidir en el fet que amb la sentència de dilluns passat el Tribunal Constitucional va exercir com a tercera instància, una figura no existent al país i que també mereix una reflexió política.
El cap de Govern, Antoni Martí, tampoc es va voler manifestar respecte de la sentència de l’alt tribunal que confirma que s’ha vulnerat el dret a la llibertat de Miquel, i es va limitar a assegurar que l’executiu “respecta” les decisions judicials.
Qui tampoc va voler valorar el pronunciament del Constitucional, tot i que en aquest cas perquè “no l’he pogut llegir”, va ser el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, que va incidir però en allò que ja havia manifestat ell mateix en diferents entrevistes i la seva formació sobre la manca de respecte de la presumpció d’innocència, “un dels pilars” d’un Estat de dret.
En aquest sentit, Bartumeu va recordar que mantenint gairebé dos anys la presó provisional per a l’ex-conseller delegat de BPA s’ha prejutjat que hi hauria una sentència condemnatòria, un fet que toparia amb el principi de la presumpció d’innocència.
Per la seva part, el president de Liberals d’Andorra (LdA) i president suplent del grup parlamentari liberal al Consell General, Jordi Gallardo, va destacar que el canvi de situació de l’ex-conseller delegat de BPA “suposo que és una notícia molt bona per als familiars de Joan Pau Miquel”. Així mateix, i en aquest cas en unes manifestacions recollides per Andorra Televisió, Gallardo va assegurar que des d’LdA estan “sorpresos” d’algunes de les consideracions que l’alt tribunal fa en la seva sentència.

Corts revoca la conclusió del sumari i torna la causa a Batllia

Arran de l’incident de nul·litat presentat de forma conjunta per bona part dels advocats defensors de la majoria de processats en la causa principal de Banca Privada d’Andorra (BPA), el Tribunal de Corts ha fet públic un aute en el qual revoca la conclusió del sumari i acorda retornar la causa a la batlle instructora, Canòlic Mingorance, perquè completi i porti a terme tot un seguit de diligències i que, a més a més, ho faci “amb la major brevetat que sigui possible”.  
I és que, segons van recordar ahir fonts properes al cas, la batlle instructora “va desestimar més d’un centenar de diligències” que havien sol·licitat fins a 24 lletrats, un fet “una mica estrany” i una mostra, segons les fonts consultades, de la “presa amb què es volia tancar la investigació del cas”.
De fet, en el pronunciament del Tribunal de Corts, de gairebé 150 pàgines, es mantenen fora moltes de les diligències que van demanar les defenses, tot i que sí que s’insta la batlle instructora que inclogui la informació de comissions rogatòries internacionals que ella mateixa va sol·licitar o que, en cas contrari, desisteixi de la seva pràctica si considera que ja no són necessàries per a la investigació dels fets.
I és que bona part del malestar dels lletrats defensors, segons van precisar les fonts consultades, està motivat perquè un cop tancada la instrucció i enviat ja el sumari al Tribunal de Corts de cara a la preparació de la vista oral, va arribar a la Batllia nova documentació de proves que la mateixa Mingorance havia sol·licitat i que ara, després del pronunciament del TC, el ponent del qual ha estat el mateix president de l’òrgan judicial, Josep Maria Pijuan, haurà de tornar a revisar.

BPA
Joan Pau Miquel
Batllia
Corts
Constitucional
Xavier Espot
arrest domiciliari
instrucció
aute

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte