Diari digital d'Andorra Bondia
Un establiment hoteler del país.
Un establiment hoteler del país.

Govern ha imposat 70 sancions des del 2015 per incomplir amb el ROAT


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha imposat un total de 70 sancions a establiments per incomplir el Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics (ROAT) des que aquest va entrar en vigor, el gener del 2015. D’aquestes infraccions, 46 van ser greus i van comportar una multa de 901 euros. Segons va informar el Govern, el 60% de les faltes greus corresponen al fet de registrar les dades dels hostes amb retard, mentre que el 40% restant es deu al fet que l’allotjament no va registrar les dades d’algun client en concret. 
Pel que fa a les infraccions de caràcter lleu, els darrers quatre anys se n’han aplicat 24. En aquest cas, tots els establiments sancionats van haver de fer front a aquesta multa perquè no van informar que el negoci tancava portes. En aquest cas, el preu de la sanció va ser de tan sols 60 euros. Així doncs, fins avui, l’import total de les multes imposades ha estat de 42.886 euros. 
Si bé el primer exercici en què va estar vigent el ROAT només es van aplicar cinc sancions (quatre de greus i una de lleu), l’any en què es van registrar més faltes va ser el 2016. Al llarg d’aquest exercici, el Govern va fixar 23 sancions greus, de les quals la majoria (concretament 20) eren d’hotels. Seguien els apartaments (2 multes) i els aparthotels (1 multa). En el cas de les faltes lleus, les vint que es va aplicar corresponen a hotels que no van informar del tancament de l’establiment. L’any 2017, es va reduir dràsticament el volum d’infraccions. Se’n van imposar 17 de greus i els hotels van ser els establiments que més en van acumular (9 sancions). Per darrere van seguir els apartaments (4 sancions), les pensions (2 sancions), els aparthotels (1 sanció) i els càmpings (1 sanció). Quant a les lleus, es van quedar en 3, dues de les quals corresponien a hotels i una a càmpings.
El 2018 va ser l’exercici en què es van imposar menys sancions. En total només se’n van aplicar dues de greus, de les quals una corresponia a un hotel, mentre que la segona a un apartament. Durant aquest 2019, per altra banda, només s’ha obert un expedient, que ara està en fase de tramitació.
El Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics va provocar reticències i queixes del sector, sobretot pel volum de feina que suposava per als establiments enviar les dades de tots els clients a la policia. Aquest és el cas dels càmpings, que el 2016 van expressar les serioses dificultats que els comportava el ROAT, sobretot pel volum de treball que aquests tràmits suposaven per a unes estructures que funcionaven amb unes plantilles molt reduïdes És arran de les diferents observacions fetes pels establiments que la quantitat d’informació sol·licitada es va acabar reduint i posteriorment el registre ha sofert alguns canvis. La darrera modificació va ser l’abril passat. En aquest cas, el Govern va constatar que el reglament del ROAT generava certs problemes a l’hora de trametre la informació en el termini de temps que s’exigia, fixat en 12 hores, sobretot en períodes de molta afluència de turistes. Per això es va ampliar el període per fer arribar les dades dels clients al departament de policia. Des de l’executiu sempre s’ha defensat que disposar d’un Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics degudament omplert i actualitzat, amb la informació de tots els clients, és imprescindible per a una destinació que vulgui preservar la seguretat dels ciutadans i dels visitants.

 

70
sancions
incomplir
ROAT
Govern
imposat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic