Diari digital d'Andorra Bondia

Govern negocia un estalvi de 259.700 € per les dosis de vacunes no rebudes


Escrit per: 
Marta Fernández


El Govern va encarregar ara fa uns mesos, en plena alarma per la grip A, un total de 118.200 dosis de la vacuna al laboratori GSK. Aquesta era la previsió que les autoritats sanitàries havien fet per poder donar cobertura, amb dues dosis, al 70 per cent de la població.

A hores d’ara les xifres mostren que només s’han vacunat 1.993 persones i que el país ja disposa de 40.000 dosis. De les més de 70.000 restants, tal com va explicar ahir la directora del departament de Salut Pública, Margarida Coll, s’està negociant amb el laboratori que “se’n perdoni” 37.100, amb la qual cosa el Govern no hauria de pagar 259.700 euros. Les altres 35.000 que estaven compromeses, però, hauran de ser abonades a un preu de 7 euros per dosi.

Coll va manifestar que quan es va fer la previsió per comprar aquestes vacunes es va atendre les indicacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va avisar els països que estiguessin preparats per fer front a una possible pandèmia. Va recordar que es preveia una gran influència d’aquest virus i que en un principi hi havia desconcert per la seva possible gravetat. Coll també va assenyalar que es va crear un cert alarmisme, potenciat també “pels mitjans de comunicació” .
La directora de Salut Pública va destacar que li “sabria greu” que els ciutadans pensessin que es va encarregar massa vacunes, i va remarcar que “calia ser prudent” i estar preparats per a un impacte més gran de la malaltia. D’aquesta manera, va destacar que els responsables de la salut pública sempre s’han de posar en el pitjor dels escenaris per estar preparats.
En aquest sentit, la cap de l’àrea de Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va recordar que “encara es pot incrementar la incidència” de la grip i que per tant encara no es pot concloure al cent per cent que les vacunes encarregades van ser massa.
Un altre dels aspectes en què van incidir les dues responsables de salut és que es va haver d’encarregar aquestes vacunes en molt poc temps, ja que si no els laboratoris no haurien atès la petició.
Tant Coll com Vidal van manifestar que el contracte que es va haver de signar amb GSK era “molt estricte” i van incidir en el fet que normalment no és així. En aquest sentit, Vidal va explicar que habitualment els contractes que es firmen amb els laboratoris solen ser més favorables per al Govern, i va posar com a exemple el que passa amb la vacuna de la grip estacional, ja que en aquest cas és el laboratori el que compensa per les dosis no administrades. Pel que fa a la grip A, va concloure que “tots els països volien la vacuna i es va fer un contracte genèric”.

Possible ús
Des de Salut manifesten que aquestes dosis que es tindran al país es podrien fer servir en les següents campanyes de vacunació, en funció, però, de quin sigui el tipus de virus causant de la grip. Vidal va afegir que caldrà esperar a saber quin és aquest tipus de virus circulant, i que per tant encara és una incògnita si aquestes dosis poden utilitzar-se o no.

Pel que fa a les administracions, les dades facilitades ahir posen de manifest que fins ara s’ha vacunat un total de 1.993 persones, 1.918 de les quals han rebut la vacuna contra la grip A adjuvada i 75 més la vacuna sense adjuvant. D’aquestes, cal assenyalar que 1.632 han rebut una sola dosi de l’adjuvada i només s’ha administrat 286 segones dosis d’aquest tipus. De la no adjuvada se n’ha administrat 68 dosis úniques i només set segones dosis.
Pel que fa a la distribució d’aquestes dosis, cal assenyalar que 1.061 persones van anar a rebre la vacuna a la xarxa de centres d’atenció primària i de salut i 932 les ha administrat el Servei de Salut Escolar.
En resposta a aquesta escassa afluència de persones per rebre la vacuna contra la grip A, Coll va manifestar que en principi caldria una valoració molt més àmplia i es podria assenyalar diferents raons. En aquest sentit, exposa que si la malaltia hagués estat més greu de ben segur que la resposta hauria estat més elevada.

Vidal, de la seva banda, va justificar que quan va començar la vacunació és quan s’estava produint més casos i la gent va poder percebre que no era tan greu com s’esperava, amb la qual cosa van optar per no vacunar-se. “Si la vacuna hagués estat disponible abans segurament més persones s’haurien vacunat”, va concloure. I en aquest sentit van remarcar molt especialment la baixa resposta rebuda als centres escolars, on de manera habitual les diferents campanyes tenen una alta acceptació.

La incidència
Una altra de les dades que es va posar de manifest durant la roda de premsa celebrada ahir és que la incidència de la grip aquest any també és atípica. D’aquesta manera, cal assenyalar que la setmana passada la taxa va ser de 7,2 casos per cada 100.000 habitants. En aquest sentit, Vidal va exposar que hauria de ser normalment en aquestes setmanes en què s’hauria d’estar registrant el pic màxim d’incidència de la grip i aquesta temporada és atípica. De fet, quan més casos es van donar va ser la setmana 44 de l’any passat, en què es va registrar 354 casos per cada 100.000 habitants.
Finalment, des de Salut recorden que la campanya de vacunació contra la grip A encara està activada i les persones que vulguin rebre la vacuna s’han d’adreçar al centre de salut d’Escaldes-Engordany, on cal demanar cita prèvia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte