Diari digital d'Andorra Bondia
L’IPC de la renda de lloguer es va apujar un 3,3% aquest 2022.
L’IPC de la renda de lloguer es va apujar un 3,3% aquest 2022.

Govern no preveu limitar l’apujada de tot l’IPC als lloguers l’any que ve


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Govern no preveu limitar l’augment de tot l’IPC als lloguers de cara a l’any vinent. La nova llei de mesures urgents per l’habitatge que s’està acabant de preparar inclourà una vegada més la pròrroga d’aquells contractes que s’acabin durant el 2023, però els propietaris podran incrementar la renda segons la inflació que es fixi a principis d’any. Ho ha explicat avui el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, tancant en principi la porta a una possible limitació de l’apujada de l’IPC en funció de si era molt elevat. Aquest és el text que s’entrarà al Consell General, ara bé, Filloy no ha descartat que durant el tràmit parlamentari hi pugui haver alguna variació. El ministre va recordar que aquestes mesures s’han treballat a la taula nacional de l’habitatge i ha justificat la mesura d’apujar tot l’IPC perquè hi ha molts àmbits que resulten afectats per la inflació.  I això incideix també en els propietaris. “Hi ha un increment de costos en el manteniment i en els subministraments i és lògic que el puguin traslladar”, ha argumentat.

La nova llei de mesures urgents està pràcticament enllestida i serà les pròximes setmanes quan l’aprovi el consell de ministres. Amb aquesta nova edició de la llei es continuarà, doncs, amb la política de protecció de les persones i les famílies, ha remarcat Filloy, i servirà per “fer front a un problema que ens preocupa”. A més de protegir les persones i les famílies, també s’introduiran mesures perquè hi hagi més pisos de lloguer al  mercat. Igualment es treballarà per proposar accions que permetin impulsar “polítiques a llarg termini”.

La inflació es pot situar a finals d’any al voltant del 5%, diu Jover
Les previsions situen l’IPC a finals d’any en un 5% o una mica més. Així ho ha anunciat avui el ministre de Finances, Eric Jover, en referir-se a la diferència de càlcul en l’elaboració del pressupost de cara a l’any que ve, un dels projectes de llei que s’haurà de treballar els pròxims mesos. Així, segons Jover els departaments van fer els càlculs pensant en un IPC d’un 4,5% a finals d’any però si augmenta entre un 1 i un 1,5 “encara és assumible”. El ministre ha destacat que aquests darrers mesos hi haurà una correcció una mica a la baixa de l’augment de l’IPC, “però fer una previsió encertada és complicat amb tota aquesta incertesa i volatilitat que hi ha”. En aquest sentit, s'ha referit al preu del petroli, per exemple, i ha assenyalat que ahir costava 88 dòlars el barril, un preu que cal remuntar-se al mes gener per trobar-lo. Igualment, ha indicat que la inflació a l’alça generada per conflicte a Ucraïna “sembla que es comença a matisar”, almenys pel que fa a alguns productes. També ha recordat que ja abans del conflicte hi va haver un encariment d’alguns articles per les cadenes logístiques que van quedar tocades després de la pandèmia. 

En relació amb el pressupost 2023, Jover ha assegurat que ha de combinar la sostenibilitat de les finances públiques amb l’aposta per tirar endavant amb les inversions necessàries en projectes que reverteixin en el benestar de la ciutadania i també per inversions productives que siguin per al país “palanques de futur”. El 2020 i 2021 es va haver de fer molt de costat a ciutadans i empreses per la Covid, cosa que va portar a l’endeutament, ha assumit el ministre, ara “hem de continuar consolidant l’Estat del benestar i continuar apostant per la Justícia,  Educació, Afers Socials, i el nostre model sanitari, no hem de retallar els recursos”.

Molt atents a les propostes d’estalvi de les empreses  
El Govern està obert a escoltar i treballar les mesures d’estalvi que els facin arribar des del sector empresarial. Ho ha manifestat avui la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Pel que fa als comuns, esperen que adoptin les anunciades per a l’Administració general, com ara en la limitació de la temperatura i en prenguin les relacionades amb l’enllumenat i en especial amb l’enllumenat de Nadal. 

Govern
limitar
apujada
IPC
lloguers
any que ve

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

L'IPC més baix d'Europa? Hahaha, més fals que un euro de xocolata, i a sobre a fer-lo encara més baix cap a final d'any, no sigui que hagin d'apujar els salaris....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte