Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern confia tancar aviat l’acord amb les farmàcies per abaratir el cost dels tests d’antígens.
El Govern confia tancar aviat l’acord amb les farmàcies per abaratir el cost dels tests d’antígens.

Govern proveirà de tests d’antígens les farmàcies per abaratir-los


Escrit per: 
Meritxell Prat

El Govern i el Col·legi de Farmacèutics estan a punt de tancar l’acord que ha de permetre que els tests d’antígens que es venen a les farmàcies siguin més ecònomics i es puguin adquirir per menys dels 2,94 euros que s’han fixat a Espanya com a topall. Així ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’aquesta tarda tarda en la qual ha comunicat que l’Executiu ha comprat 100.000 tests a un preu d’1,85 euros cadascun, per sota dels 2,80 a què els comprava abans, i que s’afegiran als 50.000 que ja tenia en estoc. “Això és el que ens permetrà arribar a la solució”, ha afirmat.

D’aquesta manera, el Govern es convertirà en el subministrador de tests per a les farmàcies, oferint-los “pràcticament a preu de cost”. La idea és que cada establiment, de manera individual, signi un conveni amb  l’Executiu per poder-los vendre més econòmics que actualment. El preu final és el que s’està treballant amb el Col·legi, si bé ha augurat que l’acord arribarà aviat perquè “hi ha bona voluntat”. Benazet ha apuntat que “al preu d’adquisició només s’hi haurà d’afegir el de distribució”, de manera que el preu final quedarà per sota del d’Espanya. En tot cas, la venda d’aquestes proves més econòmiques estarà restringida a residents i fronterers. Per tant, “una altra cosa serà el preu dels tests que es venguin als turistes i que no faran part del protocol del Govern”, ha matisat el ministre. 

Els 100.000 tests adquirits aquesta vegada serviran tant per abastir els stop labs com per subministrar-los a les farmàcies, i segons ha assegurat el titular de Salut, “és un mecanisme que es podrà activar cada cop que faci falta”, garantint, per tant, que no hi haurà manca de proves.

En la mateixa roda de premsa el ministre ha actualitzat les dades sanitàries. Avui s'han notificat 1.295 positius nous des de divendres passat (637 divendres, 398 dissabte i 260 diumenge) i 1.335 altes, de manera que el nombre de casos actius s’ha reduït de 40 i queda en 4.969. En aquest sentit ha destacat que les proves TMA estan al dia des de dissabte i per tant avui només hi havia pendents els 249 que s’han realitzat durant la jornada.

Pel que fa a la incidència acumulada els darrers 14 dies, el ministre ha mostrat que l’única franja que continua disparada és la de 0 a 14 anys, és a dir, la dels infants que no estan vacunats, repetint-se així la situació que ja es va produir a l’inici de la sisena onada amb la variant Delta.

Benazet també ha informat d’una nova defunció que eleva a 145 les víctimes de la pandèmia. Es tracta d’una persona que va morir fa dies a causa d’altres patologies però que com que tenia Covid s’afegeix en el còmput de la pandèmia.

Hospital

D’altra banda, ha destacat la “bona situació” que es viu a l’hospital, on avui hi havia 9 pacients ingressats, dels quals 4 a planta (cap amb una afectació greu) i 5 a l’UCI (tres d’ells ventilats). En aquest sentit  ha remarcat que ja han passat prou dies d’incidència de la variant Òmicron per “tenir una visió molt optimista de cara a l’evolució d’aquesta onada”, ja que s’ha vist que la pressió hospitalària és molt més baixa i tot fa preveure que l’impacte a les UCIs també serà molt baix.

En aquest sentit ha insistit en les previsions que va donar la setmana passada i que apunten que durant aquesta setmana s’hauria de veure “una estabilització” dels casos i de cara a la vinent, ja haurien de baixar. De fet, la taxa de reproducció ahir era de 0,97, quan una setmana abans arribava a 1,44. Així, ha reiterat que quan s’estigui, “de forma clara”, per sota dels 3.000 casos actius s’aixecaran les restriccions en la restauració i l’oci nocturn.

El ministre de Salut ha explicat que la taxa de positivitat dels tests se situa en el 21,4% i ha insistit en la importància de la vacunació. Ha explicat que s’havia detectat un augment de casos en persones no vacunades, ja que el 44% dels casos que es detecten són no vacunats.

De la mateixa manera ha detallat que des del 31 d’octubre fins avui havien ingressat 37 pacients a l’UCI, tots amb la variant Delta, dels quals 22 no estaven vacunats i 17, sí. En aquest mateix període a l’UCI hi han mort 7 pacients, 4 dels quals no vacunats.

Estudi per determinar el grau de reinfecció

El ministre de Salut ha demanat un estudi sobre el percentatge de reinfecció per la variant Òmicron en persones que havien passat fa poc la Delta. “Tenim la impressió que hi ha molta reinfecció”, ha apuntat Joan Martínez Benazet, que ha insistit que encara no poden donar dades concretes però que potser no diferiran molt de les que presenta un estudi realitzat al Regne Unit. En aquest cas s’apunta que la taxa se situa en el 81%, mentre que la Delta només reinfectava un 15% de la població que ja s’havia contagiat amb una variant anterior. Per aquest motiu ha recordat que des del Govern es va decidir avançar la vacunació amb la tercera dosi de les persones que havien passat la variant Delta a finals d’any. De fet, ja s’han començat a citar aquestes persones. En canvi, les contagiades a partir del 5 de gener es considera que han passat Òmicron i hauran d’esperar tres mesos per a la dosi de reforç. Fins avui s’han administrat 152.780 vacunes.

Benazet ha descartat, de moment, la quarta vacuna per a la població general, i ha insistit una vegada més que en cap cas el Govern preveu fer obligatòria la vacuna contra la Covid-19.

Joan Martínez Benazet
covid
#Coronavirus #Covid19 #Covid_19
tests d'antígens

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte