Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió informativa sobre el centre de recerca que va tenir lloc ahir a Ordino.
Un moment de la reunió informativa sobre el centre de recerca que va tenir lloc ahir a Ordino.

Grifols: “No venim a fer una cosa que no ens atrevim en d’altres països”


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

“No hem vingut a Andorra perquè tingui una legislació diferent  o perquè no tingui legislació” ni “per fer una cosa que no ens atrevim a fer en d’altres països”. Ho va assegurar ahir el director del departament industrial de Grifols, Daniel Fleta, que va indicar que si la multinacional catalana té més de 100 anys de vida és perquè no té aquestes pràctiques. Fleta va fer aquesta afirmació en la reunió informativa sobre el projecte del centre  de recerca immunològica que va tenir lloc a Ordino. En aquest sentit va dir i repetir que la “seguretat és una prioritat absoluta” per Grifols i va exposar que al Principat s’aplicaran els estàndards de disseny, manteniment i desmuntatge (si cal) que s’aplicarien a Barcelona, Suïssa, Califòrnia o Alemanya.

Precisament tant Fleta com el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van voler tranquil·litzar la ciutadania pel fet que el laboratori sigui de nivell 3, fet que suposa tenir un seguit de mecanismes per garantir la seguretat de la gent que hi treballa, per l’entorn i pel medi ambient, i van insistir que laboratoris de nivell 3 no són escassos arreu, de fet, també n’hi ha un a l’hospital.
A banda, el director industrial de Grifols va explicar que l’experimentació principal no es farà amb animals i només es durà a terme en certes fases en rosegadors. “Abans de provar en humans cal provar amb models d’animals per protegir les persones”, va indicar. Tot i així va detallar que l’experimentació es farà aplicant el protocol 3R, que suposa limitar l’experimentació en bestioles. El que va descartar Benazet  és la recerca clínica amb pacients. “Serà un laboratori de recerca in vitro, no in vivo”, va dir el ministre.

Fleta, a més, va detallar que la propietat intel·lectual de la recerca que es faci al centre serà de Grifols però va insistir que Andorra tindrà un dret preferent (el cas dels tractaments contra el càncer, per exemple).

Aixi mateix es va posar en relleu que el centre aportarà llocs de treball qualificat (50 investigadors i unes 10 o 15 persones com a personal de funcionament i manteniment). A l’hora de seleccionar la plantilla, les persones del país tindran preferència, va destacar Fleta. A més, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va remarcar que el centre suposarà la creació de llocs de treball indirectes. “És una bona ocasió per dinamitzar una parròquia molt dependent de les transferències del Govern”, va declarar al mateix temps que va exposar que la necessitat de completar les activitats de la parròquia, massa dependents del turisme.

Preguntat per la qüestió, el director del departament industrial de Grifols va exposar que el centre no tindrà rendibilitat a curt termini. “És una inversió”, va dir tot i que va afegir que l’objectiu és que a llarg termini sigui sostenible.
Un altre dels punts que van suscitar l’interès dels assistents va ser l’impacte que pot tenir un centre d’aquest tipus en la declaració d’Ordino com a reserva de la biosfera. El cap de Govern va indicar que el centre estarà ubicat en la zona de transició i això fa que sigui perfectament compatible amb el fet de ser reserva de la biosfera.

Els treballs de construcció es preveuen iniciar a la tardor i tenir enllestit l’edifici l’any 2023. Benazet va dir que per assegurar que “no es fa res que no es pugui fer a Europa” caldrà dotar-se d’un marc legislatiu. Això serà un comitè científic, que estarà format a parts iguals pel Govern i per la multinacional que haurà d’acceptar tots els projectes que s’impulsin; el comitè d’ètica i investigació; i la llei de recerca biomèdica per dotar-se d’un marc segur i homologable a l’entorn Europeu.

Espot va remarcar que el projecte no es portarà a consulta popular.

 

 

 

Grífols
centre de recerca immunològica
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic